Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 3. februar 2010

Cafe Morgenstjerne


Torstai 4.tammikuuta 2010. Matkalla Langeneseggaan. Lauhempi sää. Pakkasta -3 astetta. Tuuli idästä 8 m/s.
Turskakiintiöstä pyydetty 33% 34500 kiloa. Tiistain kokonaissaalis oli vajaa 5 tonniaKeskiviikko päivä oli siivouksen, nuotan kunnostamisen, syötitystuvilla kahvin juomisen ja kuljailun sekä ruokaostosten päivä. Emme menneet merelle.Keli oli niin huono.

Nuottalaivoista Nordegg ja kjøllefjord suurempina läksivät.
Kjøllefjord tosin joutui kääntymään takaisin. Nordegg sai mukavan 5 tonnin saaliin. Pienet verkkolaivat sen sijaan olivat kaikki kalassa, ne kun pyytävät kaikkein lähimpänä rannikkoa, niin lähellä, ettei sinne itätuuli käy. Verkkolaivojen saaliit vaihtelivat 500 ja 1600 kilon välillä.

Siimalaivoista aaltoja uhmasi Nordbøen, ainoana, kuten niin monta kertaa aiemminkin. Nordbøenin suomalaissyötittäjäperinne jatkuu pienen tauon jälkeen. Oskar otti vastuulleen kalastaja Olan siimojen syötittämisen ja merellä pitämisen.

Siivouspäivämme mahdollistaa ruokavarojen inventoinnin ja varastojen täydentämisen ja laivan pitämisen siedettävän puhtaana. Tärkeimmät perusruoka- aineemme ovat peruna, sipuli ja porkkana. Niitä syömme lähes joka päivä. Luonnollisesti kalan kera.

Turskaa, seitiä, koljaa ja joskus ruijan pallasta ja puna ahventa ruokavaliossamme riittää ainakin neljä kertaa viikossa. Yhtenä päivänä syömme lammasta tai joskus kanaa josssain muodossa. Lihapäivänä valmistan joko porsaankyljyksiä tai itsetehtyjä lihapullia.

Sunnuntaisin Cafe Morgenstjerne on kiinni ja toimii itsepalveluperiaatteella tarjoten pienestä jääkaapistaan suolaista ja makeaa huikopalaa sekä suuresta termoskannustaan epäterveellistä pannukahvia.

Cafe Morgenstjernen lämminruokatarjonta on muotoutunut vuosien mittaan kuvastaen hieman kulloisenkin kokin mieltymyksiä. Lämmin ruoka tarjotaan kalanluovutuksen jälkeen illalla ja suurien saaliiden päivinä seuraavan vuorokauden puolella.Kovin pitkiä valmistusaikoja ei tässä keittiössä voi suosia. Aterian on valmistuttava tunnin sisällä suolistuksen päättymisestä.

Kokin kannalta näennäisen ahdas ja pieni keittiö-ruokasali yhdistelmä on toimiva. Kovassa merenkäynnissä kaasuhella, jääkaappi, työtaso ja tiskiallas on samoilta jalansijoilta hallittavissa.

Vapaasti veneen keinuntaa mukaileva kaasuhella kattilanpidikkeineen mahdollistaa sekin kokkailun lähes millaisessa kelissä tahansa.
-lauri-

1 kommentar: