KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

mandag 11. mars 2024

KULTASILMÄ

KÄYPÄLÄISEN POHJOLA: OSA V

Kultasilmä on viileää viileämpi ja pohjoista pohjoisempi. Kultasilmä on etelästä. Norjaksi  kultasilmä on  Gullöy. Islanniksi  puolestaan Gullauga. Kultasilmä on Fennoskandia ja Islanti. Kainuu, Kiiruna ja Pohjois-Norja.

Kultasilmä on jauhoinen ja itukuoppainen, liian taudinarka ja huonosatoinen. Keitettäessä hajoava ja  vaikeasti kuorittava. Radanrakentajille ja rahvaalle hätäravinnoksi paremman puutteessa sopiva . Pohjoisen tyhmille mieluinen. Kalastajat ja köyhät, turpeeseen sidotut , kun  eivät hyvän päälle mitään  ymmärrä. Eivät  parempaa vaadi
Kultasilmä oli ratatyömaalta rallareiden luvattomasti tuomana  vieraslajina torppien palstoille  levittyään  kasvinjalostajan painajainen, sitkeästi  sinnittelevä. Edistyksen jarru. Maatalousneuvojien punainen vaate. Kultasilmästä  oli  päästävä. Sen kanssa ei voinut elää. Sen varaan arktista maataloutta rakentaa. 

Kultasilmä teki historiaa.  Se tunnustettiin. Rehuperunalla  ruokittiin massat. Sen voimin rakenneẗtiin rata. Mentiin maan alle , louhittiin ja lastattiin. Malmi satamaan ja siitä maailmalle kuskattiin. Myös Hitlerin sotakoneistolle. Mutta siihen sen piti loppua . Kultasilmälle ei ollut  varattuna paikkaa tulevaisuudessa.

Pohjoinen hätävara saisi tehtävänsä tehtyään  mennä. Uudet jalostetut ja satoisat, sileän soikeat, täyttäisivät hietamaan.  Mutta pohjoinen ja sen kummallinen kansa oli  tälläkin kertaa vastaan. Ne samat, jotka Olavi Pyhän aikoinaan tappoivat. Ja koko ajan joka asiassa kitisivät ja  vänkäsivät. Heitä kun muka sorretaan...

Ne kurjat jääräpäiset eivät luovuttaneet. Ihan vaan etelän ja tietämyksen uhalla heikkosatoista  kultasilmää varjelivat, viljelivät ja levittivät. Jokilaakson  hienot hiekkapellot mokomalla moskalla täyttivät. Kapinalliset.

Pahin oli  tulossa, katastrofi, kun  kokki 60-luvulla   televisoon pääsi . Oman ohjelman, parhaaseen katseluaikaan sai.  Hän oli kultasilmästä kuullut , pohjoisen kalareissullaan maistanut  ja  studioon  hankkinut. Målselvin isäntien vuosikymmenestä toiseen etelän hegemoniaa ja perunaneuvontaa sekä jalostusta  uhmaten, neuvojien ärtymykseksi  viljelemää.   Pohjoisen jauhoista kultaa, kuten he perunaansa ilkesivat kutsua. Julkkiskokki kehui haukutun ja syrjityn. Kultasilmä sai tunnustusta.  Se olikin  gourmet. Paras peruna ikinä. Myös muiden mielestä.

Kun kultasilmä hieman myöhemmin  valittiin  lipeäkalan ystävät yhdistyksen toimesta lipeäkalan kanssa nautittavaksi viralliseksi perunaksi, maatalousneuvonta luovutti . Antautui ylivoiman ja kansan vaatimusten sekä räjähtäneen  kysynnän seurauksena.  Pohjoinen kulta otettiin virallisten kauppalajikkeiden listalle. Siemenperunatuotanto käynnistettiin ja myyntiorganisaatio perustettiin.  Yhtäkkiä Kultasilmä olikin osa pohjoista perimää ja ihan koko Norjan kansallista omavaraisuutta. Perunajalostuksen huipputuote.

Nykyään Mälselvin jokilaakso ja sen perunapellot ovat  jokaisen itseään vähänkään kunnioittavan norjalaisen  huippukokin pyhiinvaelluskohde. Mikäli  on haluja  uralla edetä ja ehkäpä kokkimaajoukkueeseen päästä. Midnattsol potet- yritys tekee huimaa tulosta. Webbikamerasta voi kuka tahansa seurata kultasilmän kasvua. Neljän kuukauden ajan. Perunalähettiläät kiertävät ympäri maata evankeljumiansa julistamassa. Tarjonta ei vielä vuosiin kata kysyntää, kultasilmä viedään käsistä. Loppuu kaupoista ennen pääsiäsitä.  Hinta on kohonnut  omaan  kategoriaansa.

Ei olisi Kiirunan patruuna , malmikaivosten ja radan mesenaatti Hjalmar Lundbom, voinut satakaksikymmentäviisi vuotta  sitten  seurauksia  arvata  ratatyöläisten särpimeksi skånelaisten perunatilojen ylijäämäsatona halvallla myymää rehuperunaa , kultasilmää, ostaessaan. 

Minulle kultasilmä on henkilökohtainen juttu. Se on arktisen selviytymisen ja  ja samalla ruokavalioni perusta. Nautin pohjoista kultaa lähes päivittäin.                                                                                                                       -lauri-

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar