Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

mandag 2. juli 2012

Jouten olemiseen vapautuminen

Gisløy 2.7.2012.Luoteistuulta 10metriä sekunnissa,kaatosadetta,lämpötila 12 astetta. Kesä jatkuu normaalia koleampana. Sinipallaksen ensimmäinen pyyntijakso on takana ja valassafaritoiminta täydessä käynnissä. Pallassaaliit olivat alussa erinomaisia, mutta loppupyyntikaudesta virtaus muuttui ja monilla myöhään aloittaneilla laivoilla oli vaikeuksia saada kiintiönsä täyteen. Valaskausi on ollut miekkavalastäyteinen ja muutenkin  rikas. Kesällä harvinaisemmat ryhä-ja pallopäävalaat sekä valkokuvedelfiinit on bongattu. Miekkavalaita, myös hylkeitä syöviä,on viime viikkoina nähty lähes joka retkellä vanhojen ystäviemme kaskelottien lisäksi.
Poikani(Lauri Heiskanen) ottama kuva urosmiekkavalaasta jahtaamassa hylkeitä
Minä en ole mukana. Syynä ei kuitenkaan ole haaveilemani ja varmana pitämäni viimeisen päälle suunniteltu  Islantiin muutto. Vaan kymmenettä viikkoa jatkuva toipumis- ja kuntoutumisrupeama.
Anna Erikson takki ja Annan uusi musiikki pitää mieleni kasassa. 
Harjoittelen kalastus-ja valastusvapaata elämää. Minun on pakko.
Huhtasieniterapiaa Gislöyn kuloheinikossa rentukoiden kukkiessa. 
Polveni fysiologia ei ortopedin, ei lääkärin eikä fysioterapeutin mukaan mahdollista paluuta entisiin töihin. Ei täällä. Eikä Islannissa. Kuntoutusta jatketaan kuukausia, ja saikkua vielä pidempään. Navin,siis paikallisen Kelan, kanssa aletaan elokuussa suunnittelemaan kalastusuran jälkeistä elämää.
 Just nyt ajankohtaisia asioita ovat vaikkapa omista raaka-aineista itsetehty sitruunamelissaminttusima ja ikkunalla kasvavat basilikat
Niittäminen on mulle tuttua,sitä ei  tarvitse opetella.Rauhallisesti tehden se onnistuu myös polviraihnaisena.
Uudelleen koulutusta, henkistä sopeuttamisvalmennusta ja sellaista on tulossa.
Kolmentoista vuoden aikana olen aika paljon ja syystä haukkunut täkäläisiä virastolaisia.
Byrokratian kankeutta, ylimielistä asennetta ja epäpätevyyttä. Siksi on reilua antaa  kehut silloin kun siihen on aihetta. Nyt on.
Sairasloma ja kuntoutusasiani ovat hoituneet erinomaisesti ja nopeasti. Päivärahojen kanssa ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia, fysioterapian arvioin kahden kuukauden kokemukseni mukaan  korkeatasoiseksi.
Kuntosalista, sen henkilökunnasta ja asiakkaista on tullut osa kalastajan turvaverkkoa. Navilaisista melkein ystäviäni, samoin kuin omalääkäristäni joka melkein tarvitsi rohkaisua voidakseen toissapäivänä ilmaista sen minkä jo tiesin. " Lauri, tiedätkö tämä oli nyt tässä, sun meriura.Aletaanpas miettimään muita vaihtoehtoja. Lähetinkin jo paperit Naviin, että pääsette neuvottelemaan jatkosta"
Niitetyn heinän tuoksu on yksi hyvä syy ottaa heinähanko esiin.
Meri- ja muuttohaaveista luopumisen, paljon ennakoitua pidempään kestävän kuntoutumisen ja aika usein tulevan turhautumisen kestää näkemälla sen mikä on mahdollista. Nyt minulla on aikaa askaroida keittiössä, hoitaa pikkuisia puutarhapalstojani  ja tarkkailla lintuja, valaitakin harrastusmielessä ja lähinnä maalta käsin.Tai sitten vieraana.
Minulla ja hautovalla haahkanaaraalla on läheinen suhde. Neljän viikon ajan tapasimme joka päivä. 
Sain olla mukana saattamassa vastakuoriutuneita  poikasia mereen. Kuva Ensio Pietikäinen.
En voi juosta,en hyppiä enkä kiipeillä vuorille. Voin kävellä, pyöräillä ja meloa.
Kylässä käymiseen, kalastajakylän koukutustuvissa ja valaskahviossa vetelehtimiseen sekä  Esson baarissa istumiseen ja vieraiden isäntänä toimimiseen toipumislomalla oleminen antaa loistavat mahdollisuudet.
-lauri-


26 kommentarer:

 1. Ihanaa, että elämässä aina löytyy uusia mahdollisuuksia..
  Tämä on sitä suurta luopumista, sopeutumista, uusien ovien avautumuista..
  Sinulle ihanaa vetelehtimistä, pyöräilyretkiä, melomisia...

  SvarSlett
 2. Kiitos kauniista sanoistasi Hanne:)
  Lupaan vetelehtiä.

  SvarSlett
 3. Hyvä että koet saaneesi tukea, sieltäkin viraston taholta. :) Oikein paljon positiivista mieltä jatkoonkin! - Ja on siellä mahtavat maisemat heti ikkunan takana!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos. Nav oli tosiaankin suuri posittivinen yllätys. Siinähän melkein pääsivät unohtumaan kaikki aiemmat hankaluudet ja lievästi sanottuna heikomman puoleinen palvelu. Jos ne noilla linjoilla jatkavat niin alan fanittamaan ja kannattajajäseneksi ;)

   Slett
 4. Jännittävää nähdä mitä elämä tuo eteesi seuraavaksi. Vaikka tietysti harmittaa myttyyn menneet suunnitelmat. Mutta kun näköjään näet tulevan mahdollisuudet, niin siitä sitten vaan eteenpäin. Mutta kiirehtiä hitaasti.

  Itsellä oli tavallaan samanmoinen tilanne syksyllä ja tein toisaalta surutyötä ja toisaalta pidin ovea auki entiseen. Mutta nyt tuntuu siltä, että ovet uuteen ovat avautuneet. Odotan jännityksellä uusia haasteita.

  Nav (ja kunta) on toiminut ihan erinomaisesti minunkin tilanteessa, joten samoilla linjoilla ollaan.

  Hyvää jatkoa toipumiseen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Tuula.
   Haasteet ovat kivoja,muutos, positiivinenkin, on aina pelottava, joskus jopa kriisinomainen.

   Slett
 5. Nyt muutkin saavat nauttia läsnäolostasi kuin valaat:)

  Hienoa tulevaa syksyä.

  t helen

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Helen.
   Juu varsinkin linnut ja maatilalla pistäytyvät vieraat.Nautin uusista mahdollisuuksista.

   Slett
 6. Ei muuta kuin voimia ja taistelutahtoa. Ja katse eteenpäin !! Uudet mahdollisuudet odottavat kulkuria...

  Markku

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Markku.Kulkuri jatkaa kulkuaan...kävellen meloen ja vähemmän vuorille könyten :)

   Slett
 7. Olipa kadehdittavalla, positiivisella asenteella kirjoitettu juttu, vaikka elät myllerrystä elämässäsi. Asenne ratkaisee - aina... :-).
  Olen vähän suunnitellut retkestä sinne päin. Hyvin olet kirjoittanut kotiseudustasi. Saapa nähdä toteutuuko suunnitelmani...

  SvarSlett
  Svar
  1. Mitäs se murehtiminen auttais. Kun kyrsii niin silloin on tehtävä tilanteen nollaus ja sen jälkeen jatkettava :)
   Teretulemast tänne valaitten ja turskan valtakuntaan. Olen oppaasi jos/kun tulet :)

   Slett
 8. Mä myös arvostan sun asennetta, ja nautin joka kerta kun luen näitä postauksia. Kiitos! Ja hei, kiitos myös Norjan vinkeistä :)

  http://www.rantapallo.fi/kaukokaipuu/2012/07/04/the-versatile-blogger-award/

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Nella.
   Mulla on sisäpiirin tietoa Norjan rannikon valaista.(Geirangerin vuono mukaan lukien):)

   Slett
 9. Niittämiskuva toi mieleen ukin siimaleikurihommissa (pyörätuolista käsin) Pielavedellä pari viikkoa sitten. Haalareissakin jotain samaa...

  Kivoja kesähetkiä Jyväskylästä toivottelee

  Hannamari

  SvarSlett
  Svar
  1. Piekkälänniemen Pietikäisten niittoperinne jatkuu sukupolvesta ja vuosituhannesta toiseen fyysiset resurssit ja maasto koko ajan huomioon ottaen.

   Slett
  2. Kiitos Hannamari. Hyvää kesää sinne Savon sydänmaille.

   Slett
  3. Tai Jyväskylään, missäs oleilettekin:)

   Slett
 10. Terve,
  ikävä kuulla, että suunnitelmat eivät toteudu. Hyvä kuitenkin, että tukea löytyy ja byrokratiakin saa kiitosta :)

  Suunnitelmia on hyvä olla, että on jotain mitä muuttaa ja mistä lähteä liikkeelle kohti jotain ihan muuta. Tämän olen itsekin joutunut/saanut todeta silloin tällöin.

  Oletkos tulossa Etelä-Suomeen lähitulevaisuudessa. Visiitti Kirkkonummelle olisi enemmän kuin toivottava.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitti Santtu. Suomen kierros on suunnitelmissa syyskuun alkuviikkoina Jos ortopedi, kuntouttaja ja paikalliset kelalaiset niin suovat.

   Slett
 11. Nyt sitten katselemaan uusia mahdollisuuksia. Suunnitelmien uusiksi meneminen voi johtaa sinut mielenkiintoisille poluille, joista et aiemmin tiennyt mitään :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Totta,uudet polut pöheikköön ovat löytymässä. Karttamani pelottava ryteikkö ei ole läpipääsemätön,ei pusikko ollenkaan.

   Slett
 12. Hei. Löysin muutama päivä sitten blogisi netissä surffaillessani. Se sisältää niin paljon mielenkiintoisia tarinoita ja upeita kuvia, että pakko oli lukea kaikki tekstit läpi. Kiitos näistä luku elämyksistä, ne olivat oikeasti mielenkiintoisia ja opettavaisia. Ikävää että joudut luopumaan hienosta ammatistasi ja voimia toipumiseen sekä uusien aisoiden opetteluun. Kävin viime syksynä ja tänä kesänä asuntoautolla Pohjois-Norjassa kiertelemssä ja kalastelemassa. Sen jälkeen olen haaveillut hakevani jossain vaiheessa töihin sinne vuodeksi yhdessä paremman puoliskoni kanssa. Jaksaisitko kertoa minulle joskus vähän käytännön asioista ja haaveideni realistisuudestani esimerkiksi sähköpostitse?
  T: Toni (tonska_86@hotmail.com)

  SvarSlett
 13. Heippa Avletto <3 Mitæ kuuluu? Miten kuntoutuminen sujuu ja onko jatkot jo selvat? Taalla tarvitsisin sieniopasta:) Ja kiitos. Taalla ollaan omavaraisia sipulin suhteen:)

  SvarSlett
 14. Tuttu tunne, olen ollut samassa "veneessä" jo neljä vuotta, aluksi oli todella turhauttavaa. Päästin luovuuteni vapaaksi ja se vie niin mukanaan etten turhia murehdi. Jokainen päivä on uusi ja ainutlaatuinen niistä pitää nauttia vaikka alkuperäiset suunnitelmat kaatuvat. Toivon sinulle hyvää ja antoisaa uuden haasteen löytämistä.

  SvarSlett
 15. Lauri. Nyt on syksy.

  t helen

  SvarSlett