mandag 24. september 2018

Julienne

Pidän tattarista, smetanasta, venäläisistä suolakurkuista ja borssikeitosta.

Venäläiseen tapaan liotetuista sienistä valmistettu sienisalaatti on paras.
Silloin sieniä ei ryöpätä vaan niiden annetaan liota kylmässä vedessä muutamia vuorokausia vesi välillä vaihtaen.

Kaikkein parasta haaparouskusalaattia sain viikko sitten Bellevuessa Katajanokalla, Uspenskin liepeillä.
Sienet oli paloiteltu riittävän suuriksi ja niissä oli metsän aromi tallella.

Venäläinen välipalapöytä Zakuska on kokonaisuus, joka vastaa mielestäni kolmen ruokalajin herkkupäivällistä.  Ainakin  Bellevuessa.

Valion promokuvassa on vain pieni osa perinteiseen Zakuskaan kuuluvista herkuista.
Bellevuen Zakuska- meny näyttää tältä.

Rakastan venäläisen keittiön herkkuja, mutta en muista  niiden kaikkien  nimiä.
En ainakaan osaa lausua oikein, vaan tarvitsen kieltä osaavan kanssasyöjän apua.
Vaikka naapurimaan  ruoka maistuu,  en ole koskaan aterioinut  venäläisessä ravintolassa Venäjällä .
Tuskinpa tulen sitä tulevaisuudessakaan tekemään.
Ensiksi olisi   hommattava viisumi ja sitten matkustettava Pietariin. Tai ainakin Viipuriin.

Minua Venäjällä käymättömyys ja siellä syömättömyys ei haittaa.
On olemassa helposti saavutettavan Vara-Venäjän keittiöt.
Helsinki ja Suomen  suuriruhtinaskunnan ajan tunnelman palauttavat ravintolat ja niiden herkut.
Haluan testata  ne kaikki.

Mikäli minulla ei ole Helsingissä käyntiä, tai  en  jostain syystä voi kaupungissa ollessani uhrata kohtuullisia summia ravintolaillallisiin, voin keittää paahdettua tattaria.
Tai tehdä stolisnaja- graavattua lohta, blinejä, mätiseosta ja haaparouskusalaattia kotona.
Suurin haaveeni on valmistaa kokonainen Zakuska- pöydällinen gruusialaiset erikoisuudet  mukaan ottaen.

Herkkutatti on yksi venäläisen keittiön suurista.
Herkkutatti on himoittu valkea sieni.

Mikäli sen maun haluaa jalostaa koko illan suussa maistuvaksi, kannattaa  vieraille ja kotiväelle tarjota Tattiruukku Juliennea.
Valiokin on sen tajunnut ja  smetanan myyntikampanjaansa ottanut.



Venäläinen sieniruukku "Julienne" tehdään perinteisesti varrellisiiin metallisiin annosvuokiin, mutta ne voi korvata mainiosti pienillä keraamisilla. Tämä täyteläinen ruoka on vienyt monen sienenystävän sydämen, sillä nämä raaka-aineet tekevät kunniaa metsänherkuille.





                                                
                                                   Tattiruukku Julienne kuudelle

Ainekset :
400g  kiinteitä herkkutatteja kuutioina (1x1cm)
1 rkl  voita
100g salottisipulia
2 dl   ruokakermaa
120g smetanaa
150g juustoa raasteena
suolaa, pippuria
persiljaa, tuoretta rosmariiinia tai basilikaa maun mukaan

Ohje:
1. Keitä reilusti kiehuvaa vettä, laita tattikuutiot siivilään ja valuta kiehuva vesi tattien läpi.
2. Paista tatit pannulla, kunnes neste on haihtunut.
3. Sulata sekaan voi,lisää pilkottu sipuli, kuullota kevyesti.
4. Lisää ruokakerma ja smetana, kuumenna sekoittaen ja lisää 100 grammaa raastettua juustoa.
5. Hauduta miedolla lämmöllä10 minuuttia välillä varovasti sekoittaen, mausta suolalla ja pippurilla
6. Annostele  muhennos kuuteen ruukkuun, noin reilu desi ruukkua kohden.
7. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.
8. Laita uuniin yläritilälle ja anna olla 200 asteessa noin 10 minuuttia  tai kun pinta on vaaleanruskea.
9. Silppua päälle haluamasia tuoreita mausteita
10. Tarjoile .
Olen kokkaillut,se on erittäin maukas ja tuhti, myös hienostunut ja jalo.
Kuvat: Hanna, Tuija  ja Valio
                   -lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar