Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

fredag 7. september 2018

Lapskoussi- hukkuneen kalastajan muistoateria.

Kalastajakyläämme kohtasi suru kesäkuun  viidestoista.
Yksi Støn nuorista  kalastajista putosi aluksesta  ja vajosi pinnan alle.
Häntä ei saatu pelastettua.
Vainajaa ei löydetty lähes koko kesän kestäneissä etsinnöissä.
Vaikka mukana oli  minisukellusveneitä, drooneja ja  vedenalaiskameroita.
Sekä ruotsalaisen Kim Wallin etsinnöissä mukana ollut ja murhatun toimittajan  merkannut ruumiskoira.
Tänään etsinnät katsottiin lopullisesti päättyneiksi.
Myren kirkossa järjestettiin  omaisten ja läheisten toivoma muistotilaisuus.
Hautajaiset ilman vainajaa. Ilman ruumiinsiunausta. Ja ilman seppeleitä, kukkavihkoja tai adresseja.
Sellainen ei ole kalastajakylässä tavatonta. Meri antaa, meri ottaa.
Arkun asemesta  alttarilla oli kukista sidottu kookas ankkuri . Ja hukkuneen kalastajan kuva
kynttilöiden ympäröimanä.
Saattoväki sai tilaisuuden lopuksi sytyttää omat kynttilänsä.
Kirkko oli täynnä, yli kolmesataa oli saapunut paikalle kuulemaan rovastin sanoja, veisaamaan, rukoilemaan sekä myötäelämään  omaisten ja läheisten kanssa mereen jäänyttä.
Musiikista vastasi vainajan isä  ja sisarpuoli sekä Pohjois-Norjan tunnetuin country- muusikkko MK Myrland
Kirkonmeiningin jälkeen saattoväki kokoontui kylätalolle nauttimaan  perinteisen hautajaisaterian.
Pohjois-Norjassa se on usein lapskaus tai suolalammas perunoiden ja lanttusoseen kera.
Tuhdin aterian  jälkeen tarjolla oli kahvit ja  erilaisia juusto- ja kermakakkuja.
Lapskaus on muuten myös Rauman rannikkoalueella tunnettu pataruoka ja suomeksi lapskoussi.

Pohjois-Norjan lapskoussi neljälle:
Ainekset:

600 g suolalammasta tai  tuoretta naudan ,hirven tai poron potkaa.

2  rkl  voita paistamiseen

6kpl   suuria perunoita

3 kpl  porkkanoita

1        keskikokoinen lanttu

4 dl    lihalientä , mielellään luista keitettyä, myös lihaliemikuutiosta tehty käy

Suolaa

Pippuria

Valmistus:

1. Jos käytät suolalihaa liota se yön yli. Sen jälkeen paloittele pieniksi palasiksi.

2. Ruskista kuumalla pannulla.

3.Laita lihat lihaliemeen  kiehauta, pienennä lämpöä ja anna kypsyä miedolla lämmöllä pari tuntia.

4.Keitä  paloitellut perunat ja juurekset omassa riittävän isossa kattilassaan puolikypsiksi.

5.Lisää lihat juuresperunakattilaan, josta olet vajuuttanut  kolmasosan vedestä.

6. Keitä miedolla lämmöllä kunnes juurekset ovat kypsiä, seuraa ettei pala pohjaan.

7. Tarvittaessa lisää juureskeitinvettä, mutta sekoita varovasti, ettei tule liian soseista.
                                     -lauri-








1 kommentar:

  1. Voi ei. Tuo on niin kauheeta. Meri ottaa.. on aina ottanut. Osanottoni omaisille. Ps.en tiennytkään, että Lapskaus on perinteinen hautajaisruoka tai juhlaruoka.

    SvarSlett