Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 21. februar 2019

Tingelitangelipaskaa ja rättejä

VAROITUS Pitkä avautuminen. 

Kun Norjan posti taannoin teki gallupin missä kysyttiin oletko sitä mieltä, että kaikille ulkomailta tuleville yritysten lähettämille postipaketeille pitäisi määrätä niiden käsittelystä koituva todellinen maksu 88 % vastasi EI.
Samaan aikaan yhtä suuri osa oli erittäin huolestunut ilmaston muutoksesta.
Ihmiset kierrättävät, valveutuvat, osallistuvat ilmastomarsseille, linkittävät uutisia Gretan ilmastokampanjasta, luopuvat muovipusseista ja ostavat luomua. Vähentävät jopa lihansyöntiä. Siirtyvät sähköautoihin.
Suurimpana ongelmana kaikkensa ilmaston hyväksi tekevä kansamme näkee Intian, Kiinan ja muiden Aasian maiden vauhdilla kasvavat päästöt. Nehän rakentavat koko ajan uusia tehtaita ja hiilivoimaloitakin , satoja, ai kauheeta !!!
Ilmastohuolestumisesta huolimatta Kiinasta lähes ilmaiseksi (keskimäärin 0,65e) lähetettävän elektronisen tingelitangelipaskan ja rättien postittamisen haluttiin suuren määräenemmistön toimesta jatkuvan.
Se on ymmärrettävää. Kyseessä on koko kansan halpa shoppailuharrastus. Kiinasta tulee asuinmaahani Norjaan 16 miljoona pakettia tarpeellista tavaraa vuodessa. Siis kolme jokaista norjalaista kohden. Pelkästään Kiinasta.
Hallituksen kaavailema 15e tulli- ja alv-maksu, oikeastaan piilo ympäristövero kaikille ns. kiinapaketeille, tulee onneksi voimaan. Aivan mahtavaa. Seuraamme Ruotsia. Varaudumme kulutusjuhlien jälkeiseen krapulaan.
Meillä on toivoa. Koska itsekurimme ei riitä ja koska meillä on perustarpeita kuten halvalla ostaminen, emme kykene hulluutta lopettamaan. Meidät on siihen pakotettava.
Oikaistakoon vielä sen verran, että kiinalainen halpa elektroninen tingelitangelipaska ja rätit ovat joskus jopa korkelaatuisia ja ne jopa tulevat ajan kanssa perille. Houkutus tilata pilkkahinnalla kotiovelle on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää. Hellyttävääkin. Sehän on aarteenetsintää, urbaania keräilyä. Kuin sienestys tai marjastus.
Minua vaan masentaa olla Kiina- kaupan kustantaja, minua vituttaa maksaa 12 euroa siitä että saan lähettää paketin kuivattuja suppiksia sandefjordilaiselle omavaraisystävälleni. Voin siksi hyvin myötäelää joululahjaksi kutomiaan sukkia postittavan kansaneläkeläisen tuskan.
Kun ystäväni Suomesta halusi lähettää normaalia suuremman julisteputkilon postimaksu olisi olllut yli 40e. Sillä hinnalla shanghailainen yritys toimittaisi melkoisen kuorman elektroniikkaa, oletan.

4 kommentarer:

 1. Hyvin kirjoitettu! En ollut tiennyt, että postimaksu täältä Suomesta sinne on niin suuri, mutta ilmeisesti on. Huh huh.

  SvarSlett
 2. Kiitos, kyllä se on liian suuri :(

  SvarSlett
 3. Totta puhut! Mieluummin tukisin tätä kotimaan ja pohjoismaiden välistä postiliikennettä jolloin myös lähituotteiden saatavuus paranisi. Tervetuloa omavaraisuusryhmään. Itsekin siihen vasta kuukausi sitten liityin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Tessa. Mukavalta vaikuttava ryhmä ja mukava onkin :)

   Slett