Kahvipannuista kaikkein elämyksellisin on nokipannu.
Nokipannu on sellainen kuparinen, jolla keitetään erämaassa nokipannukahvit.
Ensin kävellään tai siis vaelletaan erämaahan, ainakin sinne saakka missä muut eivät häiritse.
Omaan paikkaan, missä saa olla yksin tai omiensa kanssa ja nauttia luonnon rauhasta.
Kaikista parasta olisi jos se paikka olisi näennäisen vaikeasti tavoitettavissa.
Kun ollaan saavuttu omaan nokipannukahvinkeittopaikkaan tehdään nuotiokehä
Kahvipannuun haetaan raikasta vettä lähellä solisevasta purosta.
Kivistä asetellaan nuotiokehän sisälle nokipannulle sopiva keittopaikka.
Sitten tehdään tulet, pannu laitetaan tulille kivien varaan ja seurataan tarkkaan.
Kun vesi kiehuu pannuun laitetaan kahvinporot eli pöönat.
Mielellään juhlamokkaa.
Kun kahvi on kiehunut hetken, nokipannu siirretään nuotiokehän reunalle.
Sellaiseen paikkaan missä kahvi ei jäähdy, mutta ei myöskään kiehu.
Liian pitkään kiehunut kahvi on kitkerää ja juomakelvotonta,
Kahvin alkaessa selkiintyä, porojen painuessa pohjaan, otetaan repusta kuksat.
Nokipannukahvi juodaan aina puisesta kuksasta, ei koskaan muovisista kupeista.
Kuksan poronluukahva ja lapinvisainen kuppiosa ovat suotavia.
Meillä ei ole erämaita, meillä ei ole luonnollisia havumetsiä.
Ainoastaan tiheitä tunturikoivikoita, pajukoita sekä havuisia vieraslajeja istutusalueilla
Puroja kyllä löytyy onhan vuotuinen sademäärämme yli tuhat millimetriä.
Onneksi on muutamia nuotiopaikkoja metsätien reunamilla ojien takana.
Sinne voi kivuttomasti rakentaa autenttisen erämaavaikutelman.
Savu saa leijailla tunnelmaa pehmentämässä, sitkankuuset pidetään tarpeeksi kaukana taustalla.
Kolmessakymmenessä vuodessa laakson puupeltoon muodostunut erämaanomainen paksu sammalkerros takaa aitouden. Suomessa sellainen syntyy sadassa vuodessa.
Sienet , kalat, marjat ja yrtit, siis mitkä tahansa luonnonantimet ja niiden sadonkorjuussa tarvittavat välineet asetellaan mukaan hillitysti.
Ei hemmetti, aivan liian hankalaa. Jos ne ei muuten usko että osaan. Jos ne ei muuten tule villiruokakurssilleni sieniä ja marjoja poimimaan ja kaloja narraamaan, niin antaa sitten olla.
Minulla on ainakin jumalattoman suuri 28 hengen kuparinen joutsenkaulainen tinattu nokipannu.
Se tuli hankittua reilu vuosi sitten, kun halusin pitkittää sättäilyä pannua kirpparilla esittelevän kanssa. Olin hänestä erittäin innostunut. Sovimme hinnasta ja pannu vaihtoi omistajaa.
Toissapäivänä sen ensiksi nuotiossa tuntikausia polttamalla nokesin. Sitten oli synttärikahvien keittämisen aika.
-lauri-
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar