KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

torsdag 14. november 2019

Ruokakotivara

Ruokakotivara  on  Tsajujen Sadun  ja Jovelan  Johannan ideoima  blogien yhteiskirjoitus.

Ihminen selviää kolme minuuttia ilman happea , kolme päivää ilman  vettä ja kolme viikkoa ilman ruokaa. Amerikkalaisten  tuomiopäivän odottajien, ultravarautujien touhun taustalla on ylläoleva fakta.   Ei ole tullut kolmosia mietittyä, mutta ehkä ne ovat jolllakin tavalla vaikuttamassa. Happea, vettä ja ruokaa me kaikki  tarvitsemme. Niitä on oltava saatavilla. Niiden saanti on turvattava.Olen mielenkiinnosta seurannut varautujien  touhuja ja verrannut  omiin omavaraisviritelmiini.Jenkeissä varaudutaan katastrofeihin, tuomiopäivään ja kaikkeen muuhun kauheaan.Minä en varaudu  kauheuksiin, en katatsrofeja  mieti. Mielenrauhani ei asian  vuoksi järky.
Varaudun pahan päivän varalle. Se on suomalainen perinteinen  tapa.
Elän pienellä omavaraistilalla Pohjois-Norjassa. Haluan tehdä työtäni  mahdollisimman luonnonmukaisesti ja  lisäksi  tuottaa  mahdollisimman suuren osan syömisistäni itse. Elämääni kuuluu että varastoin keräämiäni , kasvattamiani, pyydystämiäni tai vaihtamiani tuotteita. Elämäntapani on osa toimenkuvaani kalotttialueen  matkaoppaana

Varastoni kerrytän joko suolaamalla, kuivattamalla, suolakuivattamalla, savustamalla tai pakastamalla. Sekä hilloina ja mehuina.
Jos tulee pieni kriisi  tai hieman suurempi, sellainen että ruoan ja tavaroiden hankkiminen tilan ulkopuolelta on mahdotonta,  pystyn  (minä ja mahdolliset pari muuta samassa taloudessa ) selviämään  varastojeni  ansiosta vähintään kuukauden, myös  ilman sähköä  ja  ilman nykyteknologiaa. Talvellakin.
Se taustana meidän tilallla on varmuusvarastot.

Kellari talon alla
Kellarissa perunoita ja juureksia vuoden kulutukseen. Perunoita on niin paljon, että niillä käyn myös vaihtokauppaa. Kellarin varasto on hyvä, lämpötila sopiva perunalle. Porkkanalle liian lämmin, ne säilyvät kuitenkin kosteaan hiekkaan varastoituna.  Kellarissa meillä on myös suolasieniä ja  kastematoja muutama sata kappaletta  kolmessa isossa astiassa pilkkiretkiä varten.
Kuivatuotteet
Omat
Kuivatuotteina meillä on varastoituna sieniä eri lajeja. Suppiksia, herkkutatteja, punikkitatteja, kantarelleja sekä jauhoa ja suolaa näistä kaikista. Vaikka tulisi huono syksy  kuivasieniä on aina myös seuraavan vuoden käyttöön.
Kuivattuna on lisäksi  sipulia, valkosipulia ja punasipulia, yrttejä  ja jonkun verran marjoja, vaihdossa tulleita. Pihlajanmarjoja myös itse kuivattuna. Katajanmarjoja, mustikkajauhoa, mustaherukkajauhoa ja aroniajauhoa vaihdossa saatua.
Kaloista ulkovarastossa on kuivattua  ja suolakuivattua turskaa. Niitä molempia sen verran suuri määrä, että riittää vaihdettavaksi  ja myös  opastettaville ryhmilleni maistiaisiksi. Kuivaturskasta voin tarvittaessa tehdä lipeäkalaa, joka on  hyvä valuutta vaihtokaupassa.

Ostetut ja vaihdossa tulleet
Keittiön kaapeissa on jauhoja, ryynejä, muroja, riisiä ja makaronia usean kuukauden tarve. Samoin mausteita ja kahvia, teetä sekä suolaa  ja sokeria. Jauhoja on tullut paitsi ostamalla myös vaihtokaupalla, samoin ryynejä ja  hiutaleita tulaisina. Varsinkin tattaria. Kuivattua sipulia ja muutamia pakkauksia pähkinöitä löytyy myös. Erilaisia pussikeittoja on laatikollinen, lienee parikymmentä  yhteensä  Kuivatuotteita käytetään vanhimmasta päästä. Se vaatii taitoa. Emme halua  heittää pois mitään.

Hapantuotteet
Hapantuotteista varastoituna on ainoastaan kaupan hapankaalia. Mahdollisuudet villivihannesten ja sienten hapattamiseen olisivat erinomaiset. Raaka-aineesta ei olisi puute. Toinen vaihtoehto olisi  vaihtaa vaikkapa  perunaa ja kalaa hapantuotteisiin.
Säilykkeet
Kotivaramme sisältää just nyt tälla hetkellä kolme purkkia vaihdossa saatua  hirvenlihaa , lahjaksi saatua poronlihaa ja poronkihakeittoa kolme. Kymmenen pakkausta  sardiineja ja muutama makrillisäilyke. Ananasta on  viisi purkkia ja erilaisa papulajitelmia kymmenen pakkausta.
Olisi tärkeää oppia itse säilömääm tai viitseliäisyydestähän se on kiinni. Silloin voisi lasipurkkeihin säilöä kalaaa maustettuna ja savustettuna,  myös lihaakin, kurkkuja , tomaatteja ja valkosipulia.
Tuoretuotteet jääkaapissa ja kylmätilassa
Tuoretuotteita on  kasvislevitteitä ja  proteiineja ja juustoja parin viikon tarve. Samoin oikeaa juustoa vuohenjuustoa ja  ruskeaa vuohenjuustoa sekä  kaupan hilloa. Kauramaitoa ja kaurakermaa sekä kefiiriä viikoksi. Soijaa , sinappia ja ketsuppia, majoneesia  sekä mätitahnaa. Hyvin pitkään säilyvää merilevätahnaa tuubeissa on varmaan puolen vuoden tarve samoin . Kotona tehtyä sienisoijaa on muutama desi samoin kuin mahlasiirappia desi. Wasabia ja piparjuuritahnaa.

Juomat
Vettä riittää. Mehuja on muutaman päivän tarve jos vaan on kaupasta ostettu. Kombuchaa tule jokunen  litra viikossa. Teen aika usein Louhisaaren juomaa ja raparperistä koko kasvukauden ajan myös.  Alkoholia on muutama pullo ja kaljaa joitain tölkkejä tai pulloja. Joskus limsaa kuten nyt cokista 1,5 litraa.
Pakastin
Pakastimen sisältö on  kalaa, marjoja, sieniä, mehua ja hirven, poron, vuohen  ja lampaan lihaa sekä vihanneksia  ja mahlaa. Liha käsittää paljon keittoluita, putkiluita ja keittolihoja, myös kieliä elimiä ja kuivattua lammasta. Kala on filettä, kokonaisia kaloja, puolikuivattua turskaa, mätiä, savustettua kalaaa ja  savustettuja kalojen päitä. Perunarieskoja on runsaasti, niitä tein  kakkosluokan perunoista jotta sain myös liikoja jauhoja vähennettyä.
Jos pitkä  sähkökatkos  tulee (lämpimänä vuodenaikana asialla kiire ) sokeria ja suolaa on riittävästi pakastimen sisällön säilömiseen. Ja tulipaikka ulkona  ja takka mökissä hillojen keittämiseen.
Lopputulema 
Tässä pieni raapaisu kotivaraamme. Suurin kotivaramme lienee taito itse tehdä ruoat saatavilla olevista raaka-aineista improvisoiden. Taito leipoa leivät . Taito hallita perinteiset nykyteknologiasta riippuumattomat säilöntämenetelmät  Ja taito hankkia niihin raaka-aineet .  Vielä kun mainitsen verkostoitumisen vaihtokauppakin sujuu. Touko-lokakuu  ajanjakso on helppo kun niin  paljon saa suoraan luonnosta tai puutarhasta. Kotivaran perusta on silloin siellä.
Tässä yhteispostauksen muut kotivarablogit.

Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/

Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/.../puutarhurin...


Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/.../kotivara...


Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/.../kotivara-ja...


Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/.../katastrofi-tai...


Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/.../maalla-parjaa.html


Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/elaman-pitaa-sujua.html


Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/.../hashtag-72-tuntia.html


Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/.../selviaisitko-72h-ilman...


Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html


Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934


Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/.../kotivara...


Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/


Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara


Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihir.../allergiaperhe-kotivara/


Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/.../lapsiperheen-kotivara..

.
It's so mysigt https://www.somysigt.com/.../kotivara-poikkeustilanteessa


Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956


Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/.../kesarannan...


Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/.../kotivarasta-ja-sen...


Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/.../11/ruokakotivara.html


Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/.../kotivara-keha...

-lauri-

14 kommentarer:

 1. Teidän arjessa ei kotivaraa taideta tarvita, se on jo siellä ja sitä itsessään ja juuri sillä parhaalla tavalla.

  Maailmanlopun odottajat (toivojat) on asia erikseen. Heikkoa TV-viidettä ja joillekin melkein uskonnollista hihhulointia, joka näyttää tosiaan enemmänkin siltä, että toivotaan sormet ristissä jotain käsittämätöntä tapahtuvaksi pikimmiten ;D

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Johanna. Kotivaraa on ja varsinkin nyt kun oon kuntouturahalla on aikaa ihan rauhalliseen tahtiin tehdä näitä omavaraisjuttuja siinä kuntoutumisen ja työelämään palaamisen sivussa. Samalla oppii koko ajan tulemaan toimeen vähemmällä rahalla. Siitä kiitos Norjan erinomaiselle terveydenhuollolle ja tukisysteemille. Juuu ne maailmanloppuilijat usein perustavat siihen, että miljoonilla rakennetaan ja ostetaan kaikkee mahdollista mahdollsimman näyttävästi. Sitten masentaa kunse loppu ei millään meinaa tulla ;)

   Slett
 2. Osuit naulankantaan laskiessasi taidon tehdä itse ruoat saatavilla olevista raaka-aineista käytettävissä olevilla menetelmillä. kotivaraksi. Olen yrittänyt tolkuttaa muksuillekin, että opettelisivat käytännön taitoja, vaikka olisivat missä tahansa ammatissa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Juuu niin pitääkin,heti saha vasara ja puukko käteen vaan. Niitä ihan nuorillekin tarkoitettuja tylppäkärkisiä vuolupuukkoja on saatavilla. Oon viime aikoina höyrähtänyt vuolemiseen. Siinä saa kivojen käyttöesineiden sivussa savustuslastua kun lepästä vuolee tai syttyjä kun kyseessä on muu puulaji

   Slett
 3. Totta ei pelkät kotivarat riitä, jos niitä ei osaa hyödyntää.
  Komeat kuivakalat sulla kuvassa!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos. Kuivatusta olen opetellut viimeiset vuodet. Ja kyllä se nyt jo luonnistuu.

   Slett
 4. Taitoja ei moni ollutkaan muistanut lisätä. Se on kyllä tärkein asia selviytymisessä. Varmasti taidot korvaavat isommankin ruokavaraston.

  SvarSlett
  Svar
  1. Taidot karttuu tehdessä. Ja samalla oppii näkemään mahdollisuudet ympärillään. Verkostoitumalla löytyy mentoreita ja itsekin voi sellainen joissain asioissa olla.

   Slett
 5. Kutsut sitä kotivaraksi, minä kutsuisin sitä kulinaristin taivaaksi. Ihan vesi herahti kielelle tätä lukiessa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Juuu taivas tämä on. Nyt sen tajuaa ihan konkreettisesti kun iski tuo korona karanteeni päälle.

   Slett
 6. Tämä näyttää todelliselta omavaraistaloudelta. Sinulla ei tule olemaan huolta huomisesta.Kaikkea herkkuja löytyy mistä vain voi unelmoida.
  Terveisin Outi

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Outi. Nyt oon karanteenissa ja kotivara tuli tosi tarpeeseen. Ei oo paljoa tarvinnut kaupoissa käydä. Tai enhän minä siellä itse edes käykään.

   Slett
 7. On siinä kattausta! Teillä on niin upea lisä tuo kalapuoli luontaisesti likellä, siitä pikkusen ehkä kade. Tuo lopputulema on niin totta, kun on taito tehdä itse! Moni ei nykyään osaa edes leipoa, tai käyttää käsikäyttöistä vispilää, niin siinä sitä sitten ollaa hädä hetkellä. Hienoa!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kala on ehdoton. Nyt oon korona karanteenissa tai eristyksissä riskiryhmäläisenä, mutta kuitenkin voin mennä järvelleni. Sieltä saan mukavasti lisäevästä ilman että tarvitsee olla kontaktissa muihin. Normaalistihan hakisin kaloja kollegoiltani...

   Slett