Ihminen selviää kolme minuuttia ilman happea , kolme päivää ilman vettä ja kolme viikkoa ilman ruokaa. Amerikkalaisten tuomiopäivän odottajien, ultravarautujien touhun taustalla on ylläoleva fakta. Ei ole tullut kolmosia mietittyä, mutta ehkä ne ovat jolllakin tavalla vaikuttamassa. Happea, vettä ja ruokaa me kaikki tarvitsemme. Niitä on oltava saatavilla. Niiden saanti on turvattava.Olen mielenkiinnosta seurannut varautujien touhuja ja verrannut omiin omavaraisviritelmiini.Jenkeissä varaudutaan katastrofeihin, tuomiopäivään ja kaikkeen muuhun kauheaan.Minä en varaudu kauheuksiin, en katatsrofeja mieti. Mielenrauhani ei asian vuoksi järky.
Varaudun pahan päivän varalle. Se on suomalainen perinteinen tapa.
Elän pienellä omavaraistilalla Pohjois-Norjassa. Haluan tehdä työtäni mahdollisimman luonnonmukaisesti ja lisäksi tuottaa mahdollisimman suuren osan syömisistäni itse. Elämääni kuuluu että varastoin keräämiäni , kasvattamiani, pyydystämiäni tai vaihtamiani tuotteita. Elämäntapani on osa toimenkuvaani kalotttialueen matkaoppaana
Elän pienellä omavaraistilalla Pohjois-Norjassa. Haluan tehdä työtäni mahdollisimman luonnonmukaisesti ja lisäksi tuottaa mahdollisimman suuren osan syömisistäni itse. Elämääni kuuluu että varastoin keräämiäni , kasvattamiani, pyydystämiäni tai vaihtamiani tuotteita. Elämäntapani on osa toimenkuvaani kalotttialueen matkaoppaana
Jos tulee pieni kriisi tai hieman suurempi, sellainen että ruoan ja tavaroiden hankkiminen tilan ulkopuolelta on mahdotonta, pystyn (minä ja mahdolliset pari muuta samassa taloudessa ) selviämään varastojeni ansiosta vähintään kuukauden, myös ilman sähköä ja ilman nykyteknologiaa. Talvellakin.
Se taustana meidän tilallla on varmuusvarastot.
Kellari talon alla
Kellarissa perunoita ja juureksia vuoden kulutukseen. Perunoita on niin paljon, että niillä käyn myös vaihtokauppaa. Kellarin varasto on hyvä, lämpötila sopiva perunalle. Porkkanalle liian lämmin, ne säilyvät kuitenkin kosteaan hiekkaan varastoituna. Kellarissa meillä on myös suolasieniä ja kastematoja muutama sata kappaletta kolmessa isossa astiassa pilkkiretkiä varten.
Kuivatuotteet
Omat
Kuivatuotteina meillä on varastoituna sieniä eri lajeja. Suppiksia, herkkutatteja, punikkitatteja, kantarelleja sekä jauhoa ja suolaa näistä kaikista. Vaikka tulisi huono syksy kuivasieniä on aina myös seuraavan vuoden käyttöön.
Kuivattuna on lisäksi sipulia, valkosipulia ja punasipulia, yrttejä ja jonkun verran marjoja, vaihdossa tulleita. Pihlajanmarjoja myös itse kuivattuna. Katajanmarjoja, mustikkajauhoa, mustaherukkajauhoa ja aroniajauhoa vaihdossa saatua.
Kaloista ulkovarastossa on kuivattua ja suolakuivattua turskaa. Niitä molempia sen verran suuri määrä, että riittää vaihdettavaksi ja myös opastettaville ryhmilleni maistiaisiksi. Kuivaturskasta voin tarvittaessa tehdä lipeäkalaa, joka on hyvä valuutta vaihtokaupassa.
Ostetut ja vaihdossa tulleet
Keittiön kaapeissa on jauhoja, ryynejä, muroja, riisiä ja makaronia usean kuukauden tarve. Samoin mausteita ja kahvia, teetä sekä suolaa ja sokeria. Jauhoja on tullut paitsi ostamalla myös vaihtokaupalla, samoin ryynejä ja hiutaleita tulaisina. Varsinkin tattaria. Kuivattua sipulia ja muutamia pakkauksia pähkinöitä löytyy myös. Erilaisia pussikeittoja on laatikollinen, lienee parikymmentä yhteensä Kuivatuotteita käytetään vanhimmasta päästä. Se vaatii taitoa. Emme halua heittää pois mitään.
Hapantuotteet
Hapantuotteista varastoituna on ainoastaan kaupan hapankaalia. Mahdollisuudet villivihannesten ja sienten hapattamiseen olisivat erinomaiset. Raaka-aineesta ei olisi puute. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa vaikkapa perunaa ja kalaa hapantuotteisiin.
Säilykkeet
Kotivaramme sisältää just nyt tälla hetkellä kolme purkkia vaihdossa saatua hirvenlihaa , lahjaksi saatua poronlihaa ja poronkihakeittoa kolme. Kymmenen pakkausta sardiineja ja muutama makrillisäilyke. Ananasta on viisi purkkia ja erilaisa papulajitelmia kymmenen pakkausta.
Olisi tärkeää oppia itse säilömääm tai viitseliäisyydestähän se on kiinni. Silloin voisi lasipurkkeihin säilöä kalaaa maustettuna ja savustettuna, myös lihaakin, kurkkuja , tomaatteja ja valkosipulia.
Tuoretuotteet jääkaapissa ja kylmätilassa
Tuoretuotteita on kasvislevitteitä ja proteiineja ja juustoja parin viikon tarve. Samoin oikeaa juustoa vuohenjuustoa ja ruskeaa vuohenjuustoa sekä kaupan hilloa. Kauramaitoa ja kaurakermaa sekä kefiiriä viikoksi. Soijaa , sinappia ja ketsuppia, majoneesia sekä mätitahnaa. Hyvin pitkään säilyvää merilevätahnaa tuubeissa on varmaan puolen vuoden tarve samoin . Kotona tehtyä sienisoijaa on muutama desi samoin kuin mahlasiirappia desi. Wasabia ja piparjuuritahnaa.
Juomat
Vettä riittää. Mehuja on muutaman päivän tarve jos vaan on kaupasta ostettu. Kombuchaa tule jokunen litra viikossa. Teen aika usein Louhisaaren juomaa ja raparperistä koko kasvukauden ajan myös. Alkoholia on muutama pullo ja kaljaa joitain tölkkejä tai pulloja. Joskus limsaa kuten nyt cokista 1,5 litraa.
Pakastin
Pakastimen sisältö on kalaa, marjoja, sieniä, mehua ja hirven, poron, vuohen ja lampaan lihaa sekä vihanneksia ja mahlaa. Liha käsittää paljon keittoluita, putkiluita ja keittolihoja, myös kieliä elimiä ja kuivattua lammasta. Kala on filettä, kokonaisia kaloja, puolikuivattua turskaa, mätiä, savustettua kalaaa ja savustettuja kalojen päitä. Perunarieskoja on runsaasti, niitä tein kakkosluokan perunoista jotta sain myös liikoja jauhoja vähennettyä.
Jos pitkä sähkökatkos tulee (lämpimänä vuodenaikana asialla kiire ) sokeria ja suolaa on riittävästi pakastimen sisällön säilömiseen. Ja tulipaikka ulkona ja takka mökissä hillojen keittämiseen.
Lopputulema
Tässä pieni raapaisu kotivaraamme. Suurin kotivaramme lienee taito itse tehdä ruoat saatavilla olevista raaka-aineista improvisoiden. Taito leipoa leivät . Taito hallita perinteiset nykyteknologiasta riippuumattomat säilöntämenetelmät Ja taito hankkia niihin raaka-aineet . Vielä kun mainitsen verkostoitumisen vaihtokauppakin sujuu. Touko-lokakuu ajanjakso on helppo kun niin paljon saa suoraan luonnosta tai puutarhasta. Kotivaran perusta on silloin siellä.
Tässä yhteispostauksen muut kotivarablogit.
Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/.../puutarhurin...
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/.../kotivara...
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/.../kotivara-ja...
Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/.../katastrofi-tai...
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/.../maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/.../hashtag-72-tuntia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/.../selviaisitko-72h-ilman...
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/.../kotivara...
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihir.../allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/.../lapsiperheen-kotivara..
.
It's so mysigt https://www.somysigt.com/.../kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/.../kesarannan...
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/.../kotivarasta-ja-sen...
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/.../11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/.../kotivara-keha...
-lauri-
Kellari talon alla
Kellarissa perunoita ja juureksia vuoden kulutukseen. Perunoita on niin paljon, että niillä käyn myös vaihtokauppaa. Kellarin varasto on hyvä, lämpötila sopiva perunalle. Porkkanalle liian lämmin, ne säilyvät kuitenkin kosteaan hiekkaan varastoituna. Kellarissa meillä on myös suolasieniä ja kastematoja muutama sata kappaletta kolmessa isossa astiassa pilkkiretkiä varten.
Kuivatuotteet
Omat
Kuivatuotteina meillä on varastoituna sieniä eri lajeja. Suppiksia, herkkutatteja, punikkitatteja, kantarelleja sekä jauhoa ja suolaa näistä kaikista. Vaikka tulisi huono syksy kuivasieniä on aina myös seuraavan vuoden käyttöön.
Kuivattuna on lisäksi sipulia, valkosipulia ja punasipulia, yrttejä ja jonkun verran marjoja, vaihdossa tulleita. Pihlajanmarjoja myös itse kuivattuna. Katajanmarjoja, mustikkajauhoa, mustaherukkajauhoa ja aroniajauhoa vaihdossa saatua.
Kaloista ulkovarastossa on kuivattua ja suolakuivattua turskaa. Niitä molempia sen verran suuri määrä, että riittää vaihdettavaksi ja myös opastettaville ryhmilleni maistiaisiksi. Kuivaturskasta voin tarvittaessa tehdä lipeäkalaa, joka on hyvä valuutta vaihtokaupassa.
Ostetut ja vaihdossa tulleet
Keittiön kaapeissa on jauhoja, ryynejä, muroja, riisiä ja makaronia usean kuukauden tarve. Samoin mausteita ja kahvia, teetä sekä suolaa ja sokeria. Jauhoja on tullut paitsi ostamalla myös vaihtokaupalla, samoin ryynejä ja hiutaleita tulaisina. Varsinkin tattaria. Kuivattua sipulia ja muutamia pakkauksia pähkinöitä löytyy myös. Erilaisia pussikeittoja on laatikollinen, lienee parikymmentä yhteensä Kuivatuotteita käytetään vanhimmasta päästä. Se vaatii taitoa. Emme halua heittää pois mitään.
Hapantuotteet
Hapantuotteista varastoituna on ainoastaan kaupan hapankaalia. Mahdollisuudet villivihannesten ja sienten hapattamiseen olisivat erinomaiset. Raaka-aineesta ei olisi puute. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa vaikkapa perunaa ja kalaa hapantuotteisiin.
Säilykkeet
Kotivaramme sisältää just nyt tälla hetkellä kolme purkkia vaihdossa saatua hirvenlihaa , lahjaksi saatua poronlihaa ja poronkihakeittoa kolme. Kymmenen pakkausta sardiineja ja muutama makrillisäilyke. Ananasta on viisi purkkia ja erilaisa papulajitelmia kymmenen pakkausta.
Olisi tärkeää oppia itse säilömääm tai viitseliäisyydestähän se on kiinni. Silloin voisi lasipurkkeihin säilöä kalaaa maustettuna ja savustettuna, myös lihaakin, kurkkuja , tomaatteja ja valkosipulia.
Tuoretuotteet jääkaapissa ja kylmätilassa
Tuoretuotteita on kasvislevitteitä ja proteiineja ja juustoja parin viikon tarve. Samoin oikeaa juustoa vuohenjuustoa ja ruskeaa vuohenjuustoa sekä kaupan hilloa. Kauramaitoa ja kaurakermaa sekä kefiiriä viikoksi. Soijaa , sinappia ja ketsuppia, majoneesia sekä mätitahnaa. Hyvin pitkään säilyvää merilevätahnaa tuubeissa on varmaan puolen vuoden tarve samoin . Kotona tehtyä sienisoijaa on muutama desi samoin kuin mahlasiirappia desi. Wasabia ja piparjuuritahnaa.
Juomat
Vettä riittää. Mehuja on muutaman päivän tarve jos vaan on kaupasta ostettu. Kombuchaa tule jokunen litra viikossa. Teen aika usein Louhisaaren juomaa ja raparperistä koko kasvukauden ajan myös. Alkoholia on muutama pullo ja kaljaa joitain tölkkejä tai pulloja. Joskus limsaa kuten nyt cokista 1,5 litraa.
Pakastin
Pakastimen sisältö on kalaa, marjoja, sieniä, mehua ja hirven, poron, vuohen ja lampaan lihaa sekä vihanneksia ja mahlaa. Liha käsittää paljon keittoluita, putkiluita ja keittolihoja, myös kieliä elimiä ja kuivattua lammasta. Kala on filettä, kokonaisia kaloja, puolikuivattua turskaa, mätiä, savustettua kalaaa ja savustettuja kalojen päitä. Perunarieskoja on runsaasti, niitä tein kakkosluokan perunoista jotta sain myös liikoja jauhoja vähennettyä.
Jos pitkä sähkökatkos tulee (lämpimänä vuodenaikana asialla kiire ) sokeria ja suolaa on riittävästi pakastimen sisällön säilömiseen. Ja tulipaikka ulkona ja takka mökissä hillojen keittämiseen.
Lopputulema
Tässä pieni raapaisu kotivaraamme. Suurin kotivaramme lienee taito itse tehdä ruoat saatavilla olevista raaka-aineista improvisoiden. Taito leipoa leivät . Taito hallita perinteiset nykyteknologiasta riippuumattomat säilöntämenetelmät Ja taito hankkia niihin raaka-aineet . Vielä kun mainitsen verkostoitumisen vaihtokauppakin sujuu. Touko-lokakuu ajanjakso on helppo kun niin paljon saa suoraan luonnosta tai puutarhasta. Kotivaran perusta on silloin siellä.
Tässä yhteispostauksen muut kotivarablogit.
Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/.../puutarhurin...
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/.../kotivara...
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/.../kotivara-ja...
Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/.../katastrofi-tai...
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/.../maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/.../hashtag-72-tuntia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/.../selviaisitko-72h-ilman...
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/.../kotivara...
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihir.../allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/.../lapsiperheen-kotivara..
.
It's so mysigt https://www.somysigt.com/.../kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/.../kesarannan...
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/.../kotivarasta-ja-sen...
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/.../11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/.../kotivara-keha...
-lauri-
Teidän arjessa ei kotivaraa taideta tarvita, se on jo siellä ja sitä itsessään ja juuri sillä parhaalla tavalla.
SvarSlettMaailmanlopun odottajat (toivojat) on asia erikseen. Heikkoa TV-viidettä ja joillekin melkein uskonnollista hihhulointia, joka näyttää tosiaan enemmänkin siltä, että toivotaan sormet ristissä jotain käsittämätöntä tapahtuvaksi pikimmiten ;D
Kiitos Johanna. Kotivaraa on ja varsinkin nyt kun oon kuntouturahalla on aikaa ihan rauhalliseen tahtiin tehdä näitä omavaraisjuttuja siinä kuntoutumisen ja työelämään palaamisen sivussa. Samalla oppii koko ajan tulemaan toimeen vähemmällä rahalla. Siitä kiitos Norjan erinomaiselle terveydenhuollolle ja tukisysteemille. Juuu ne maailmanloppuilijat usein perustavat siihen, että miljoonilla rakennetaan ja ostetaan kaikkee mahdollista mahdollsimman näyttävästi. Sitten masentaa kunse loppu ei millään meinaa tulla ;)
SlettOsuit naulankantaan laskiessasi taidon tehdä itse ruoat saatavilla olevista raaka-aineista käytettävissä olevilla menetelmillä. kotivaraksi. Olen yrittänyt tolkuttaa muksuillekin, että opettelisivat käytännön taitoja, vaikka olisivat missä tahansa ammatissa.
SvarSlettJuuu niin pitääkin,heti saha vasara ja puukko käteen vaan. Niitä ihan nuorillekin tarkoitettuja tylppäkärkisiä vuolupuukkoja on saatavilla. Oon viime aikoina höyrähtänyt vuolemiseen. Siinä saa kivojen käyttöesineiden sivussa savustuslastua kun lepästä vuolee tai syttyjä kun kyseessä on muu puulaji
SlettTotta ei pelkät kotivarat riitä, jos niitä ei osaa hyödyntää.
SvarSlettKomeat kuivakalat sulla kuvassa!
Kiitos. Kuivatusta olen opetellut viimeiset vuodet. Ja kyllä se nyt jo luonnistuu.
SlettTaitoja ei moni ollutkaan muistanut lisätä. Se on kyllä tärkein asia selviytymisessä. Varmasti taidot korvaavat isommankin ruokavaraston.
SvarSlettTaidot karttuu tehdessä. Ja samalla oppii näkemään mahdollisuudet ympärillään. Verkostoitumalla löytyy mentoreita ja itsekin voi sellainen joissain asioissa olla.
SlettKutsut sitä kotivaraksi, minä kutsuisin sitä kulinaristin taivaaksi. Ihan vesi herahti kielelle tätä lukiessa.
SvarSlettJuuu taivas tämä on. Nyt sen tajuaa ihan konkreettisesti kun iski tuo korona karanteeni päälle.
SlettTämä näyttää todelliselta omavaraistaloudelta. Sinulla ei tule olemaan huolta huomisesta.Kaikkea herkkuja löytyy mistä vain voi unelmoida.
SvarSlettTerveisin Outi
Kiitos Outi. Nyt oon karanteenissa ja kotivara tuli tosi tarpeeseen. Ei oo paljoa tarvinnut kaupoissa käydä. Tai enhän minä siellä itse edes käykään.
SlettOn siinä kattausta! Teillä on niin upea lisä tuo kalapuoli luontaisesti likellä, siitä pikkusen ehkä kade. Tuo lopputulema on niin totta, kun on taito tehdä itse! Moni ei nykyään osaa edes leipoa, tai käyttää käsikäyttöistä vispilää, niin siinä sitä sitten ollaa hädä hetkellä. Hienoa!
SvarSlettKala on ehdoton. Nyt oon korona karanteenissa tai eristyksissä riskiryhmäläisenä, mutta kuitenkin voin mennä järvelleni. Sieltä saan mukavasti lisäevästä ilman että tarvitsee olla kontaktissa muihin. Normaalistihan hakisin kaloja kollegoiltani...
Slett