Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

mandag 29. august 2011

Joko uskaltaa arvostellaGisløy 29.elokuuta 2011. Koillistuulta ja vesisadetta. Lämpötila 15 astetta. Heinäkuun lopun pikaisen Helsinkiin tutustumisturreilun jälkeinen aika meni nopeasti. Kiirettä piisasi, merellä tuli oltua. Morgenstjernen kalastussaldo, 60 tonnia koljaa ja 6 turskaa sekä valassafarin saavuttama kaikkien aikojen kävijäennätys( Kaskelotteihin ja muihin valaisiin ynnä lintuihin ja hylkeisiin on tänä kesänä tutustunut yli 4000 vierasta) sitoivat minut tiukasti laivoihini. Nyksundin festarit, pintaan nousseet sienet sekä blogiystäväni Sadun ja Simonin vierailu toivat loppukuusta kovasti kaipaamaani vaihtelua. Oli ihana irrottautua arjesta, edes hetkeksi.

Utøyan murhat ja Oslon pommiräjähdys olivat koko elokuun VG:n ja muiden medioiden pääuutisia. Surulliset tapaukset käytiin läpi minusta joskus liiankin perusteellisesti tonkien . Se oli tarpeellista , sanottiin. Maansuru oli meidän kaikkien, myös Støn suru. Anders Behring Breivikin terroritoimet suunnattu monikulttuurista Norjaa ja samalla monikulttuurista (meillä asuu 11 eri kansallisuutta) Støtä vastaan.

Heinäkuun 22. jälkeiset spontaanit ruusukulkueet, kynttilöiden sytyttämiset ja kädestäpitämisketjut sekä Jens Stoltenbergin ja muun hallituksen ynnä kuninkaallisten myötäeläminen ja esiintyminen monikulttuurisen ja suvaitsevan Norjan puolesta sopi esimerkiksi koko maailmalle.

Behring Breivik sanoi ja manifestissaan kirjoitti vihaavansa monikulttuurista yhteiskuntaa. Nykyinen hallitus puolestaan toimii sen puolesta. Tekee ihan kaikkensa.

Paitsi ettei muuten tee. Yhdessä asiassa virallinen ns. suvaitseva ja rakastava kotimaani Norja pitää kiinni viholliskuvistaan ja 30- luvun sekä kylmän sodan aikaisista asenteistaan. Sen voisi melkein kiteyttää muotoon Yksi kansa, yksi kieli , yksi kansalaisuus, yksi kulttuuri. Stoltenherg kakkonen on nämä asenteet dokumentoinut. Löytyvät täältä .http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2000/nou-2000-32/5.html?id=362890

Kun lakia kaksoiskansalaisuudesta on lähes kaikissa muissa Euroopan maissa, myös Suomessa ymmärretty justeerata suvaitsevammaksi ja kansallisvaltion kahleista vapaiksi, pitäytyy monikulttuuriseksi julistettu Norja sinnikkäästi yhden kansalaisuuden politiikassaan.
Norjan kansalaisuuden hakijan on pääsääntöisesti luovuttava aikaisemmasta. Myös muiden maiden kansalaisuutta hakevien norjalaisten on palautettava passinsa uuden kansalaisuuden saatuaan.

Sellainen on ihan p.....stä. Sellainen on pelottavaa. Sellainen ei kuulu nykyaikaan. Eikä varsinkaan Utøyan jälkeiseen monikulttuurisuuden mallimaahan Norjaan. Ylle linkittämässäni Norjan kansalaisuuslaissa kohdassa kaksoiskansalaisuus vedotaan kaikenmaailman uhkakuviin perusteluna sille,ettei kasoiskansalaisuutta voi myöntää kuin poikkeustapauksissa. Lakiteksti on monessa kohtaa naurettavaa selittelyä. Kummallista yhden kansalaisuuden puolustelua.

Miten ihmeessä muiden maiden hallitukset eivät ole näitä Stoltenberg kakkosen esilletuomia uhkia nähneet. Miten ihmeessä Suomi ja Ruotsi uskaltavat luottaa kahden passin kansalaisten lojaaliuteen kriisitilanteissa. Kuinka sellaiset asiat kuin konsulinkyydin järjestämisen hankaluus kahden passin kansalaisille voikaan olla kynnyskysymys. Miksi monikansalaisuus (käytännössä kaksoiskansalaisuus) nähdään muualla Euroopassa mahdollisuutena, ei uhkana.

Nyt olisi aika ottaa kansalaisuuslain muuttaminen ripeästi esille. Se voisi olla suositulta pääministeriltämme ensimmäinen Utøyan jälkeinen konkreettinen toimi monikulttuurisuuden edistämiseksi ja kymmenien tuhansien kaltaisteni päästämiseksi yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi, ihan kahdella passilla rehvastelemaan.

Kovasti arvostamani trondheimilainen kunnallispoliitikko taksikuski ja bloggari Kjetill Utne poliittisen kentän oikealta laidalta kertoi toisella puolella majailevan Heikki Holmåsin ja SV:n olevan myönteisiä kaksoiskansalaisuudelle. Ottivat asian käsittelyyn puolueessa vähän ennen Utøyaa.
Asia on ollut esillä myös konservatiiivisessa Minerva lehdessä jo aiemmin
Artikkelin kirjoittaja Martin Sandbu ei näe yhtään järkevää argumenttia sille , ettei Norja salli kaksoiskansalaisuutta.
Toisin kuin maan isäksi ylennetty Jens ministereineen ja virkamiehineen.
-lauri-
Onneksi on Islanti. Sielläkin kaksoiskansalaisuus on mahdollinen :)


6 kommentarer:

 1. Jep, ei taida meistä tulla norjan kansalaisia kun omasta alkuperäisestäkin kansalaisuudesta haluaisi pitää kiinni. Kiitos vielä vieraanvaraisuudesta, meille visiitti Vesteråleniin oli aivan mahtava kokemus, vieläkin täällä fiilistellään :

  SvarSlett
 2. Olkaa hyvä, oli mahtavaa saada teidät vieraakseni ja esitellä valasystävät ja mulle läheiset kalastajakylät. Luulen, että kaksoiskansalaisuusasia ei näytä täysin toivottomalta. SV ja aika iso osa Høyreä suhtautuu asiaan myönteisesti. Frp, SP ja Krf näyttäisivät ainakin aiempien kannanottojen valossa olevan vastaan. Venstre voisi olla puolesta.
  Kaikki riippuu tästä maanisästämme Jensistä ja hänen lähipiiristään.AP on ollut aiemmin vastaan. Pitäis löytää muutamia kaksoiskansalaisuusmyönteisiä AP poliitikkoja ja yrittää vaikuttaa heidän kauttaan.
  Täällä pohjoisessa ehkä Hill Martha Solberg ja entinen kalastusministeri Helga Pedersen. Helga kuuluu AP:n sisärenkaaseen yhtenä puheenjohtajista, sillä on saamelaisjuuret ja kytköksiä myös suomalaisuuuteen.On kotoisin Tenovuonon rannoilta. Tykkäsin hänen toimistaan kalastusministerinä. Piti kovasti rannikkokalastusta ja pehmeimpiä arvoja yllä.
  Ehkä pitäisi ottaa yhteyttä ja pyytää pistämään tämä asia kuntoon.
  Minuahan asia ei enää, koske mutta pojalleni erittäin ajankohtainen.

  SvarSlett
 3. Kaksoiskansalaisuuskeskustelu oli täydessä vauhdissa muutamaa päivää ennen Utøyaa.Mainitsemani Heikki Holmås kehoitti aiheesta kirjoittamansa postauksen kommenteissa mahdollisimman useaa kirjoittamaan kokemuksiaan lehtien palstoille. Silloin asialle saatais tukea yli puoluerajojen.
  Heikin blogi http://www.heikki.no/?p=1730

  SvarSlett
 4. Kirjoitin kaksoikansalaisuudesta tuonne sivupalkkiin. Sieltä pääsee Holmåsin blogiin.

  SvarSlett
 5. Täytyypä kurkata nuo linkit, itse en ole ollut asiaan niin perehtynyt mutta mielenkiintoinen & ajankohtainen aihe!

  SvarSlett
 6. Kaksoiskansailuutta on lakia joka on hyväksytty Norjan parlamenttissa! Missä te olitte silloin, kun lakialoitetta tehtiin! Liian "KONSERVATIIVISTA" Norjan pitäisi myös muistaa sitä, että, mitän kävikään, silloin kuin Saksa miehätti Norjan! Paljon apua ulkomailta! Huhuhuhuh!

  SvarSlett