Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

mandag 5. september 2011

Auringonpaiste ja makeinMorgenstjerna 6.syyskuuta aamuyö. Kohtalaista koillistuulta 8m/s, puolipilvistä + 12 astetta.
Eilinen saalis oli 3200 kiloa koljaa, siimalaivoila 100 kiloa/siima. Valassafarin viimeinen viikko alkoi. Saimme myyntiin uudet Arctic Whale Toursin valas-, merilintu- ja merinisäkäsoppaat.

Nopea viikonlopun kalottikierros on takana. Ajelimme Erikin kanssa E6:tta pitkin siltä hieman poiketen Pohjois - Ruotsin kautta Pelloon ja Tornionjokivartta alas. Pysähdyimme hyväksi havaituissa kuppiloissa, testasimme uusia ja nautimme tuttuja herkkuja.
Majoituimme aamupala- ja saunakriteerini täyttävissä kohteissa.
Kukkolankoskella tutustuimme nahkiaisen pyyntiin ja pohjoisen mäntykankailla etsimme tuoksuvalmuskoita.
Olen siis lepäytynyt ja tarmokas . Täynnä syyskalastusenergiaa.

Kippari päätti että ollaan vielä tämä viikko Støssä. Kalastellaan hietikolla tai kantilla tai sitten hieman kauempana aavikolla, panostetaan koljaan. Lähdetään Ruijaan myöhemmin. Jokin sen pään käänsi.

Ehkä kunnallisvaalit tai kyläämme vierailulle tuleva kalastusministeri. Kalatehdas on kutsunut ministeri Lisbeth Berg Hansenin tutustumaan koko Norjan rannikon esikuvaksi nousseeseen Støhön. Ministerille esitellään touhujamme, kerrotaan koljahankkeesta. siimakalastuksen järjestelyistä sekä matkailun ja kalastuksen rinnakkaiselosta.

Vierailun yhteydessä pääsen haastattelemaan ihan oikeata ministeriä. Valassafarin virallisten kysymysten lisäksi ajattelin omin lupineni kysäistä mitä mieltä ministeri on kaksoiskansalaisuusasiasta. Ja mitä se aikoo tehdä asian hyväksi.
Ja miten ihmeessä on mahdollista, että norjalaisen henkilötunnuksen saaminen kestää niin pitkään, viikkoja jopa yli kuukauden. Ja miksi tämä hallitus koko ajan hankaloittaa maahanmuuttajien integroitumista. Ilmainen kielenopetus on poistettu, Navin (Kelan) paikallisia konttoreita lakkautetaan.
Olen kriittisellä purnaustuulella. Tervetuloa ministeri.

Satu myönsi blogissaan minulle ja muutamille muille auringonpaiste ja makein tunustukset yhdessä niputettuna.
Siinä pitää vastata erilaisiin suosikkikysymyksiin:

Tässä suosikkini:

väri: just nyt sininen
eläin: leijona
numero: 3
alkoholiton juoma: persikkajogurttijuoma
facebook/twitter: facebook, nyt olen, muut painostivat liittymään. twitter olisi työssä hyvä
intohimo: sienestys
saada/antaa: saada on hieman voitolla
kukka: mimosa
viikonpäivä: torstai
kuvio:taimenen pilkut
ruoka:savustettu siika
matka: Baikal- järven tienoot

En minäkään tiedä ketkä ovat saaneet, mutta jakaisin tunnustukset edelleen niille norjansuomalaisile bloggaajille jotka tämän lukevat ja Hannelle Virtauksesta.
-lauri-

2 kommentarer:

 1. Kyselepä tosiaan siltä ministeriltä noita asioita, ja kerro meille vastaukset. Minäkin muuttaessa ihmettelin, kun norjalaisen sotun saaminen kesti monta viikkoa, ja sotua kuitenkin tarvitaan monessa tilanteessa, kun elämäänsä Norjassa aloittelee. Suomessa sotun kuulemma saa saman tien.
  Toinen asia, jota minäkin olen ihmetellyt, ovat nämä norjakielenkurssit. Jos ei ilmaisia pystytä tarjoamaan maahanmuuttajille, ainakin niiden pitäisi olla sen verran kohtuuhintaisia, että niille pystyvät menemään ilman vyönkiristystä muutkin kuin hyväpalkkaisessa työssä olevat työnantajan kustantamana. Esim. Oslossa Norskkurs 1 maksaa 4875 NOK (609 EUR), ei sisällä kirjaa. Tässä jos missä haitataan maahanmuuttajien integroitumista.

  SvarSlett
 2. Kysyn, ajattelin lähettää kysymykset etukäteen niin että osaa varautua. Valassafari antaa tilaisuutta varten auditorion ja luovuttaa ministerille lahjan. Saamme sen puheenvuoron ja haastattelun siinä samalla.
  Kun muutin Norjaan 1984 niin reksiteröityminen kesti muutaman päivän, kielikursseja oli koko ajan käynnissä eivätkä ne maksaneet mitään. Vielä 2002 kurssit olivat ilmaisia, eikä rekisteröitymisessä mennyt kuin viikko , alun toista.
  Lähetin eilen kysymykseni kaikille puolueille ja heti sain kahdelta vastaukseksi että meidän kunnan kaikkien puolueiden tulisi ottaa nämä epäkohdat esille, aloittaa keskustelu.
  Tajusivat heti, mikä on suurimpia syitä kalateollisuuden työvoimapulaan.
  Kirjoitan tapaamisesta ja teen myös kunnallisvaaliekstran puolueiden esittelyineen ennen vaaleja.

  SvarSlett