Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

lørdag 28. april 2012

Fysioterapeutti.

Fysioterapeutti: "Aloitetaan kuudella viikolla. Kolme kertaa viikossa. Puolitoista tuntia kerrallaan. Ohjelma on alussa leppoisa. On erittäin tärkeää muistaa pitää taukoja toistojen välillä."
Kalastaja: "Mitä minä sitten voin tehdä, niinku kotona, saanko kävellä ilman sauvaa, ei minun polveen enää paljoa koske ?"
Fysioretapeutti: "Käytät aina sauvaa. Etkä sitten varaa vasemmalla jalallasi kuin hieman. Mitään rasittavaa et voi tehdä. Kiirehtimällä toipuminen  hidastuu, vamma pahentuu,"Kalastaja."Siis kerrotko tarkkaan mitä tehtiin, en tajunnut sen tanskalaisen selostuksesta?"
Fysioterapeutti Asle tulkitsee sairaskertomusta"Sun eturistiside oli  revennyt, niinku kaputt, sitä ei voitu korjata, mutta ei se ole elämisen kannalta välttämätön. Treenataan sinut toimimaan ilman sitä. Mutta ei kiireellä. Sitten kierukka oli rikki, ne moskat jotka siellä välissä liikkuivat ja aiheuttivat kipua  sekä jumittivat sun polven, otettiin pois. Oli siellä jonkin verran kulumia. Ne hiottiin. Niin ja  tulehdus oli ollut päällä pidemmän aikaa, se jatkuu vielä"Kalastaja: "Senhän piti olla yksinkertainen toimenpide?"
Fysioterapeutti: "Ei näistä ikinä etukäteen tiedä ennenkuin sisään mennään. Nyt me pistämme sinut kuntoon ja se vie aikaa. Sinun on yritettävä olla kärsivällinen. Siis se kuusi viikkoa on niinku ehdoton minimi"
Kalastaja: " Koskas pääsen töihin , milloin voin oikeasti liikkua ja mennä vuorille?"
Fysioterapeutti: "Riippuu töistä. Tavoitteemme on että pääset töihin. Nykyisiin ei ole mahdollisuutta pitkään aikaan. Vuorikiipeilyt saat tältä kesältä unohtaa. "
Kalastaja."Entäs laiva, safarit ja muut, jos en rasita jalkaa?"
Fysioterapeutti: "En suosittele ennen loppukesää, Sulla on edessä pitkä sairasloma"Kalastaja ymmärtää  tuomionsa. Kärsimättömän on oltava kärsivällinen ja  alistuttava sääntöihin sekä toteltava kuntoutuspomoaan Asle Sørdalia. Nuottamies ei voi kyykistyä eikä hyppiä. Ei kiipeillä eikä juosta. Koko kesänä se ei voi mennä  polvilleen. Vuoret on unohdettava, samoin Islanti.
Kävellessä on käytettävä sauvaa. Raskasta ei saa kantaa. Vasenta polvea saa rasittaa vain valvotuissa tiloissa. Ärsyttävän hitaasti etenevän treeniohjelman raameissa." Ethän polje liian  lujaa. Ei niin suurilla painoilla.Ihan rauhallisia toistoja jooko".


Onneksi kalastaja ei kuntoudu  vempeleitten seassa  yksin. Eikä edes kahdestaan terapeuttinsa kanssa. Hän tapaa muita. Kalastajaa piristää saada kuulla vaivaisten sairaskertomuksia sekä  jakaa omaansa. Ehkäpä seuraavilla kerroilla mennään  menneeseen.
Kalastaja luulee menettäneensä  kesän ja luultavasti myös syksyn . Hän ei ymmärrä mitä tarkoittaa orientoituminen.
-lauri-

17 kommentarer:

 1. Argh, olipas uskomattoman huono tuuri. Nytkö ne sitten meni kaikki suunnitelmat uusiksi... Mutta edelleen ajattelen, että oli varmaan parempi, että tuo sattui täällä, eikä juuri muuttaneena Islantiin. Vaikka pieni lohtuhan se varmaan on.

  Jospa nyt kumminkin pääset orientoitumaan tilanteeseen ja löydät siitä jotain, joka auttaa eteenpäin.

  Tsemppiä vaan ja kovasti!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos :) Ilman muuta parempi kun hoidettiin täällä. Huippuluokan kuntoutus on ilmaista ja ansiosidonnainen saikkuajan korvaus lähes sama kuin palkka. Paikallaan olo tai siis enemmän paikallaan olo on vaikeinta sulattaa. Hitaasti liikkuminen. Toivottavasti Islantiin sitten syksyllä kevään ja kesän voi jo unohtaa :(

   Slett
  2. Hitaasti hyvä tulee ;).

   Nuo tulot ovat kumminkin tärkeät. Sen olen minäkin huomannut tässä sairastaessa.

   Slett
 2. Auts! Se oli sitten vähän isompi juttu kuin etukäteen ajateltiin :(
  Nyt sitten vain kuuntelet fysioterapeutin neuvoja - kuntoutat ja otat rennosti - niin polvi tulee kuntoon. Ja keksit itselle jotain rauhallista mutta mielekästä ajanvietettä, jotta pää kestää paikallaan olemisen ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Iso yllätys se oli mullekin.Eiköhän sitä aina jotain keksi. Ihan ekaks on tuo kuntoutus.Hyvä puoli minulle kun se on niin tarkkaan määritelty, sen kun tekee mitä käsketään. Eikä tartte erikseen kuntosalille mennä. Uiminen olis kivaa, mutta siihen ei oo täällä mahdollisuutta. Islannissa olisi.

   Slett
 3. Voi ei. Tsemppiä kalastajalle <3
  Ja syö sushia usein.. se tekee hyvää polvinivelille:)
  God bedring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Sushi-intohimo tai villitys on iskenyt tosissaan. Ja nyt muuten on aikaa keskittyä ruoanlaittoon. Mulla on tarvikkeita tuotuna ja Rimistä saa lisää. Siellä näkyi olevan kylmätiskissä valmiita pakkauksiakin. Testaan tässä eri riisejä ja odotan sinipallaskautta. Se on paras kala sushiin, tuoksuu raikkaan yrttimäiseltä.

   Slett
 4. Voi että, en ymmärtänytkään että polvi oli noin pahassa kunnossa! Nythän kaikenlainen "slow" eläminen on muotia (slow food, slow travel...), joten pääset vähän pakolla kokeilemaan slow konseptia päivittäisessä elossa ja olossa. Onko suunnitelmana kuitenkin muuttaa Islannin suuntaan sitten loppukesästä tai syksymmästä, kun jalka ON kunnossa?

  SvarSlett
  Svar
  1. En minäkään ymmärtänyt. Pidin pikku juttuna ja oletin kipujenkin jäävän siihen. Slowna mennään. Tänään kyllä rikoin ensimmäistä kertaa jalan rasitussääntöä kun könkkäsin(todella Slow vauhdilla) kepin kanssa ison kaskelotin raadon luokse. Oli toissa päivänä ajautunut Nyksundin tien varteen. Eihän sitä millään voinut jättää dokumentoimatta. Häviää muutamassa viikossa lokkien, varisten ja korppien suihin. Hyvin onnistui polvi jäykkänä valastelu kun oli niin lyhyt matka eikä jyrkkiä penkkoja kiivettävänä ja laskuvesi ;)

   Slett
 5. Otat tämän nyt vaan sellaisena henkisenä valmistautumisena kaikkeen siihen, mitä sitten voitkaan tehdä kuntoutumisen jälkeen :)

  SvarSlett
 6. Kiitos Miltsu, noudatan neuvoasi. Olen jo nyt löytänyt uuden mahdollisuuden , nimittäin kuntosalin. Tästähän voi tulla kärsimättömälle minulle hyvinkin jalostava ja rikastuttava elämän vaihe.

  SvarSlett
 7. Rauhallista paranemista polvelle! herkulliseltä näyttää sushi muuten. :)

  SvarSlett
 8. Kiitos Krista :) Onhan sitä sushiakin tehtävä kun olen etuoikeutettu hyvien raaka-aineiden ja nyt myös vapaa-ajan suhteen.

  SvarSlett
 9. Huh, kurjalta kuulostaa... Paranemisia ja jaksamisia täältäkin! :)
  -http://silenen.wordpress.com/

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos :) Toivon tulevani elokuuhun mennessä merikelpoiseksi.

   Slett
 10. Voi harmi, tää oliki enempi rikki ku luultiin. Mutta hiljaa hyvä tulee, koeta malttaa, vietä vaikka useempi hetki tuon sushilautasen vierellä koska se näyttää ihan pirun hyvältä!

  Tsemppiä ja jaksamisia, ei kalastajia mikää polvi nujerra.

  SvarSlett
 11. Kiitos, kyllä naltan. Tänään muuten kokeilen vaihteeksi koljaa taimenen kanssa. Merikaloja mulla on tapana maustaa ihan vähän etukäteen.Muutaman tunnin lievä marinadi:)

  SvarSlett