Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 1. mai 2012

Kansallisuuksien sekoittamot

                                     
      Somalian lipussa on kovin  tutut värit


Mohamed Ahmed Jama, Fosiya, Hamda ja Hamdi  ystävineen tarjosivat ruokamatkan synnyinmaahansa Somaliaan,


Eksoottisia herkkuja, makeita ja tulisempia. 

Norjalaisuutta edustivat erilaiset täytekakut.


 Kokkailun esittelyä ja tarjollepanoa.


Salin täydellinen hyvän ruoan ystäviä.


Kokitkin riensivät, ei- tyypilliseen savolaisemäntätyyliin, juhlapöydän antimista nauttimaan.


Gisløy vapunpäivä. Sadetta, länsituulta ja koleaa. Valkoposkihanhet saapuivat tänään aiemmin tulleiden merihanhien ja lyhytnokkien seuraksi. Rantapelto saa tulevina viikkoina vuotuisen lannoitus-muokkauksensa ja nurmikasvien juuret kyytiä. Aikansa tankattuaan hanhet jatkavat  kansallispäivän tietämissä (17.5.) Huippuvuorille.

Vapunpäivä tuli vietettyä monikulttuurisesti. Vireä somaliyhdyskunta esittäytyi ja tarjosi kuntalaisille elämysmatkan entisen kotimaansa rikkaaseen ruokaperinteeseen. Tarjolla oli sambuusaa,halulaa,lahoohia ja kimistä. Sekä paljon muita  sortteja, joiden nimiä en kerennyt tai tajunnut kirjoittaa ylös.

Seura ja ruoka oli erinomaista. Sali täyttyi ilahduttavasti kaikenikäisistä. Yllättävää oli nähdä  monen ruokakonservatiivisen kalastajakollegen santsaavan Afrikan sarven  eksoottisia erikoisuuksia. Mutta miksipäs ei. Ovathan somalit ja  muut vieraat vanhoja tuttuja, kunnon  naapureita. Meidät on  on punnittu ja hyviksi havaittu. Sama juttu se on ruaonkin kanssa.

Maahanmuuttajista(Støssäkin asuu 12 eri kansallisuutta) on tullut omia. Heitä tai meitä ei pelkästään siedetä, vaan jopa pidetään. Ehkä se on tapahtunut pakosta, tapahtunut  kumminkin. Olemme muuttotappion ja työvoimapulan kanssa kamppailleen kunnan kasvun edellytys. Kaikki sen ymmärtävät.

Øksnesin kunnasta on tullut malliesimerkki aika hyvin  onnistuneesta integroitumisesta.  Kovimman kalastussesongin aikaan täällä asuu  700 maahanmuuttajaa, ympärivuotisestikin  pitkälti toistasataa. Ilman mamuja maakunnassa ei kalastettaisi, eikä tehtäisi paljon muutakaan.

Anders Behring Breivikin ja pelottavan monen samanmielisen pelkäämää monikulttuurisuuden yhteiskunnalle aiheuttamaa rapppiotilaa on Støssä vaikea havaita. Päinvastoin. Pohjois-norjalainen identiteetti, rannikkokalastus ja liitännäiset elävät ja voivat  parhaiten juuri  Støn ja Myren kaltaisissa kansallisuuksien sekoittamoissa.
-lauri-


7 kommentarer:

 1. Varmaan ihana juhla, mielenkiintoisine uusine makuineen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ihana juhla ja talkoohengen osoitus sekä erinomainen ruoka. Øksnes on hyvässä asemassa kun se voi tarjota muuttajalle töitä ja yhteisön johon kuulua ja jossa olla tärkeä. Vapaaehtoisilla tukihenkilöillä on suuri merkitys varsinkin silloin kun maahanmuuttaja joutuu tappelemaan vitanomaisten ja kankean byrokratian kanssa.

   Slett
 2. Hyva Avletto:) Kansainvälinen meininki näin työväenjuhlapäivänä! Totta. Norjalaisten on pakko hyväksyä se, että ilman meitä maahanmuuttajia tämä homma ei pyöri:) Meidän kunnassa yli 60 eri kansalaisuutta. Olisi ilo päästä tuollaiseen juhlaan. Maistamaan erimaiden herkkuja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitti. Ruokabileet on huippuja;) Silloin kun täällä oli pakolaiskeskus, niin kansainvälisiä ruokalutilaisuuksia oli useita joka vuosi. Sekä pakolaisille että muille mamuille. Ne olivat luonteva tapa paikallisille tutustua maahanmuuttajiin. Ohhoh yli 60!!Onpas Kirkenes tosi kansainvälinen.

   Slett
  2. Ruokabileet on ihan parhaita! :) Ja oli varmasti lämminhenkinen tilaisuus. Tromssasta jäi mieleen Verden i Tromsö - Tromsö i verden (tai toisinpäin) -niminen tapahtuma, siellä oli ainakin sinä vuonna kun itse olin mukana tarjolla maistiaisia eri kansallisuuksilta joita ei ihan vähän siinä kaupungissa ollutkaan. ;D Olihan se elämys, harmi ettei ihan kaikkea pystynyt mitenkään maistamaan vaikka hyvä ruokahalu olikin jo silloin... Muistan että meille meinas tulla venäläisten kanssa vähän riitaa karjalanpiirakoista, oli tosi huonoa tuuria että meidän pöydät sattuivat vieläpä olemaan vierekkäin.

   Slett
 3. Taistelu karjalanpirakoista hih.. Täällä olivat sambuusat (Afrikan sarven vatruskat :))yksi kaikkein tavoitelluimmista tarjouksista. Vapun ruokajärjestelijät saivat niin hyvää palautetta, että suunnittelevat hieman samantapaista kuin kertomasi Tromssan tapahtuma. Toivottavasti saavat mahdollisimman monta kansallisuutta mukaan.

  SvarSlett
 4. Hieno juttu, että saitte viettää tuollaisen ruokaelämysjuhlan siellä yhdessä.

  Tämän nykyisen (ja nyt sitten tulevankin) työn mukanahan tämä täkäläinen kansainvälinen piiri on tullut kovinkin tutuksi minulle täällä meillä. En ollut tajunnutkaan aikaisemmin kuinka paljon ulkomaalaisia on täällä meidänkin pikkukunnassa. Ja kuinka paljon he rikastavat tätä maaseudun kulttuuria.

  SvarSlett