Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 19. september 2013

Miehistön pyynnöstä liharuokapäivä.

Nordvågan 19.9. Ruijassa on tänään kesä. Lämpötila 21 astetta. Aurinko paistaa. Ei tuule.
Luovutimme puolitoista tonnia kaloja , korjasimme nuotan, otimme kuuteen konttiin jäitä ja nautimme sikalammas- jauhelihasta, oman puutarhan luomupunajuurista ja punasipuleista tekemiäni Lindströmin pihvejä. Nyt olemme matkalla avomerelle. Tarkoitus oli viipyä Honningsvågissa iltaan saakka. Ja tavata muita suomalaisia. Kalastaja ei kuitenkaan päätä omista menoistaan  vaan kippari. Tai oikeastaan turska.
Koko viikon olemme syöneet kalaa tai kuningasrapuja eri tavoin laitettuna, joten miehistön pyynnöstä ostin Honningsvågin Rimistä jauhelihaa ja kaivoin juuresvarastostani kookkaan punajuuren.

          Tein pihvit tällä netistä ensimmäisenä silmiin sattuneella miumaukkaan ruokablogin ohjeella.
Ainekset ohjeen mukaan:
200 g jauhelihaa
1 keskikokoinen (n. 80 g) tuore punajuuri
1 tl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
(1 tl sokeria)
1 pieni sipuli
0,5 dl juustoraastetta
1 kananmuna
0,5 rkl sinappia
suolaa, musta- ja valkopippuria, muita mausteita oman maun mukaan
Koska kalastajakollegani ja kippari ovat minuakin  kovempia syömään päätin tehdä nelinkertaisen annoksen.Sipulin asemasta käytin punasipulia, juustolisäykseksi raastoin laivan jääkaapin juustovalikoiman vanhimmasta päästä ottamani Jarslbergin jämät. Jarslberg muuten vastaa  maultaan lähinnä emmentalia. Sinappia minulla ei ollut. Laitoin taikinaan ohjeen ulkopuolelta hieman korppujauhoja.
Itse pihvintekoprosessiin en sen kummemmin puutu, miumaukkaan kuvallisten ohjeiden mukaan se meni, totean kuitenkin, että laivamme käytännöllisen keittiön aallokossakin vaaterissa pysyvä keinuva kaasuhella osoitti lämmönsäätelyssä ylivertaisuutensa.
Minua hieman jännitti itse ruokailu. Lindströmin pihvit olivat norjalaiselle kipparilleni ja harjoittelijallemme täysin uusi makuelämys. Täällä ei punaisia pihvejä, venäläistä ruokaa ( kuten kippari puhelimessa lindströmin pihvit bors keittoon sekoittaen mainitsi ) ole totuttu nauttimaan. Olin siksi varautunut vieraan maun vieroksuntaan laittamalla eilisestä jääneet paistetut turskankielet  ja perunamuusin jämät uuniin lämpiämään. Ihan vaan kaiken varalta.
Ei olisi tarvinnut, pihvini saivat kehuja. Ja tekivät kauppansa. Niinkun lisukkeeksi keittämäni ainoastaan pohjoisissa valoisan yön oloissa menestyvät luomu-Gulløy perunat. Ja oikein äkäinen, aavistuksen tirripaistin makuinen  ruskeakastike.
Morgenstjerna laivalla ei arkena jäkiruoalla hienostella. Kipparille riittävä desert on musta kahvi ja käärimänsä Petterøes sätkä. Minä kaipaan kahvin kanssa jotain parempaa. Tänään tuli nautittua omavaraisuus ja luomuidea unohtaen keksivarastossa ainakin kuukauden olleita saksalaisia Desiree vohveleita.
-lauri-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar