KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

fredag 5. juni 2015

Aloittelevan ammattikalastajan ABC

Norjan rannikokalastus on muutttumassa. Se on kansainvälistymässä. Alan ainoa mahdollisuus  on avautuminen joko vapaaehtoisesti tai pakon edessä. Norjalaisia ei kalastus yksinkertaisesti kiinnosta tarpeeksi. Edes veroedut ja hyvä palkka eivät  saa kalastajakylän nuoria valitsemaan isiensä tietä. Ilman ulkomaalaisvahvistuksia pienimuotoinen,  käsityövaltainen ja raskas ammattikunta kuihtuisi olemattomiin.
Kalastajakunnan väistämätön ulkomaalaistuminen ei ole kivuton prosessi. Eikä se tapahdu ongelmitta. Suurimmat haasteet ovat pimeä työ, puutteellinen koulutus, vakuutusten ja työturvallisuuden laiminlyönnit ja lainvastaiset työsopimukset, jos selllaisia nyt ollenkaan on tehty.
Tässä  hieman perustietoa oikeuksista ja velvollisuuksista kalastajaksi aikoville tai kalastajana jo työskenteleville. Toissapäiväinen fb-postaukseni Norjassa rantautuneiden ryhmässä.
                 
KALASTAJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

Aika paljon on meidän suomalaisten keskuudessa epäselvyyttä kalastajien turvakurssin ja kalastajan vakuutuksen ja rekisteröitymisen pakollisuudesta. Kerrottakoon nyt kalastajan urasta haaveileville lyhyesti, mitä laki sanoo asiasta. 
Jokaisen kalastusaluksella työskentelevän on suoritettava vähintään 40 tuntia kestävä virallinen
kalastajan turvakurssi. Myös ulkomailla suoritettu vastaava kurssi, eli imo40 tai laajempi, käy tietyissä tapauksissa.(edellyttää viranomaisten hyväksyntää). Todistus turvakurssin suorittamisesta on pidettävä kalastusaluksella missä ko. kalastaja on töissä. 
Poikkeustapauksissa laivanvarustaja voi hakea kolmen kuukauden siirtymäkautta turvakurssin suorittamiseen. Kolmea kuukautta pidempään ei kukaan alle 65-vuotias voi olla kalastajana turvakurssitta. Vastuu asiasta on sekä varustajalla että myös kalastajalla itsellään.
Kalastaja pitää lain mukaan vakuuttaa heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien (Gruppeforsikring) Vakuutus on henkilökohtainen ja siitä tulee kalastajalle vakuutuskirja. Mikäli et ole saanut vakuutuskirjaa, et ole vakuutettu, eikä sinulla ole minkäänlaista virallista oikeusturvaa tapaturman tai sairauden sattuessa. 
Ainoa mahdollisuus vakuutuksen puuttuessa on saada korvaukset varustajalta oikeusteitse, sekin siinä tapauksessa, että kalastajan katsotaan saaneen harhaanjohtavaa tietoa varustamolta ja luulleensa olleen vakuutettu.
Kalastajan on lain mukaan rekisteröidyttävä kalastajaksi joko Lista A:han (sivutoimiset kalastajat) tai lista B:hen (päätoimiset ammattikalastajat) Ammattikalastajien etuna on mm. kalastajavähennys 30%. Ilman rekisteröitymistä ei voi laillisesti toimia kalastajana.
Rekisteröitynyt ammattikalastaja on automaattisesti eläke-,sairaus- ja työttömyyskassan jäsen maksamalla vuotuinen noin 6000 kruunun maksu (Garantikassen for fiskere) . 
Mikäli et ole Lista B:ssä, etkä siis rekisteröitynyt sinulla ei ole minkäanlaista eläke- eikä työttömyysturvaa, etkä ole virallisesti ammattikalastaja. Pimeä työ kalastajana ole kenenkään etu, ei varsinkaan kalastajan. Myös kalastustulojen merkkaaminen muuksi tuloksi on vastoin lakia, siis rikos.
Tietämättömyyteen vetoaminen oikeustapauksissa ei ole lieventävä asianhaara, päinvastoin.
                                                  -lauri-







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar