Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

fredag 29. april 2016

Visio pohjoisesta selviytymisestä.

Omavaraisviljelyn tavoitteena pienellä tilallamme on viljellä, kerätä, pyydystää ja vaihtaa suuri osa käyttämistämme ruoka-aineista.

Sekä olla myös asumiseen tarvittavan energian suhteen enemmän omavaraisia. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan  monia taitoja ja uudenlaista ymmärrystä.
 Motiivina on  ympäristömme tila ja mitä sen hyväksi voimme tehdä.
Lisäksi konkreettisimpana  pärjääminen mahdollimman pienillä tuloilla tulevaisuudessa.
Haluan oppia rakentamaan ja/tai peruskorjaamaan sekä tekemään huonekaluja ja myös pieniä kotitarve-esineitä.  Näissä asioissa en ole kovin hyvä, olen aina keskittynyt enemmän viljelyyn, keräilyyn ja jahtaamiseen. Sekä maan rakentamiseen. Altaat ja lammikot ovat erityisalaani.
Minun on päästävä ravinteiden, kuten kotitalousjätteen, kierrätyksessä tehokkaammaksi. Vierastamani  outo bokashi-kompostointi on ensimmäisiä opiskelun aiheita.

Haluan harjoittaa enemmän kateviljelyä, käyttää permakulttuurinmenetelmiä kohopenkkeineen. Miten ne ovat sovellettavissa meidän viileisin olosuhteisiin. Miten hyödyntää merilevää kohopenkeissä.
Haluan oppia kasvattamaan sieniä. Vaikka sienestysmaastot ovat erinomaiset, eikä omavaraisuus sienten suhteen olekaan ongelma, olisi kyky tuottaa tuoreravintoa pimeänä aikana suuri etu.
Haluan oppia käyttämään ja jalostamaan meren antimia, muita kuin kaloja, paremmin. Hyödyntämään rannalta keräiltävissä olevaa  kuten merilevää, kotiloita ja simpukoita.

On tärkeää pystyä tuottamaan, jalostamaan ja varastoimaan enemmän  kasvispohjaisia ruoka-aineita. Haluan kehittää arktista vegaanista omavaraisuutta. Kuinka suuressa määrin omavarainen olisi mahdollista olla.
Haluan oppia parkkaamaan kalannahkoja. Raaka-ainetta on omasta takaa.
Haluan oppia kiteyttämään merivedestä suolaa ja rakentamaan siihen tarvittavat systeemit.

Haluan oppia jakamaan jo oppimaani esimerkiksi tarjoamalla oleskelu- ja talkoopaikan  sekä ruokaa ja yösijan.                                     -lauri-

Muut omavaraisuudessa tarvittavista taidoista  yhteispostauksessamme kirjoittaneet bloggaajat
Satu Korpinkiven tupa-blogissa.
Famu Kotivara-blogissa
Heikki Korkela-blogissa
Hunajapupu Farmer to bee-blogissa
Vesa-Pekka Isontalon elämää-blogissa
Anne Oma Tupa-blogissa

19 kommentarer:

 1. Upea kirjoitus. Mihin, miksi ja miten rakennat altaita ja lammikoita? Olen miettinyt miten toimisin laajan kosteikon kanssa, haluaisin katsoa saisiko siihen pienen metsälammen tms. joten kaikki tieto kiinnostaa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Minulla on erinomaiset olosuhteet. Täällä sataa kolme kertaa enemmän kuin Keski-Suomessa. Tilamme maiden pelto-ojissa virtaa vesi lähes koko ajan. Sinne olemme padonneet kolme allasta. Lisäksi olemme kaivaneet talon alapuolella olevaan kosteaan paikkaan puolen aarin lammikon. Kaikki on tullut kolmen kevään aikana tehtyä lapion ja kottikärrien avulla. Aikaa se on vaatinut, mutta sitähän on :)

   Slett
 2. Tuo asumiseen tarvittavan energian omavaraisuus olisi minulle mielenkiintoinen juttu. Aurinkopaneelit, vesivoiman hyväksikäyttö, puulämmitys... Noita juttuja pitäisikin tutkia tarkemmin. Ja saada tietoa muista mahdollisuuksista.

  SvarSlett
  Svar
  1. Minäkinolen miettinyt aurinkojuttuja, miksei tuulimyllyjäkin. Puulämmitys meillä on mökissä. suomalainen vuolukivitakka on erinomainen lämmönlähde.

   Slett
  2. Niin vuolukivi! Sen olin jo unohtanut! Minun luona tuulee melkein aina jonkin verran ainakin, joten tuulimylly voisi olla hyvä vaihtoehto.

   Slett
 3. Paljon olet saanut aikaiseksi ja tavoitteesi ovat korkealla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos, tavoitteni ovat selvitä eläkkeellä ollessa kun tulot pakosta tippuvat. Tulla vähemmällä rahalla toimeen. Toinne asia on myös se , että aina olisi varastossa sapuskaa ja puuta, että pärjäisi tuli eteen mikä tilanne tahansa.

   Slett
 4. Paljon olet saanut aikaiseksi ja tavoitteesi ovat korkealla.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Upeat on maisemat! Norjalaiset luonto-ohjelmat on ihania ja toivoisin itse joskus pääseväni Norjaan :)
  Oliko tuo sininen peruna Kongoa?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Anne-Mari. Se sininen peruna on kongoa, norjalaista kantaa. Minulla on viljelyssä kymmenkunta maatiaslajiketta. Niistä Suomessakin kasvatetaan erilaisia puikuloita ja kultasilmää (gulløy)

   Slett
 7. Oi noi altaat... Ei tarvitse omaan pihaan edes haaveilla kun meren pintaan on 285m. Onneksi on mäen juurella lampi jossa perus kalakanta.

  SvarSlett
 8. Hei Lauri, olisko sulla antaa mulle sähköpostiosoitettas kun en facessakaan nyt ole? :) t:Anni ps. Kiva kun kirjottelet taas blogia, mielenkiintoista.

  SvarSlett
 9. Hei Lauri, olisko sulla antaa mulle sähköpostiosoitettas kun en facessakaan nyt ole? :) t:Anni ps. Kiva kun kirjottelet taas blogia, mielenkiintoista.

  SvarSlett
  Svar
  1. Voit laittaa mulle anni.perala@gmail.com jos muistat :)

   Slett
 10. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.

  SvarSlett