Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 31. januar 2010

Säästä ja turskista ja kiintiöistä.


Maanantai 1.helmikuuta 2010.

Heikkoa kaakkoistuulta. Lämpötila -5 astetta Støn satamassa.Yöllä oli satanut hieman pakkaslunta.
Kalastajakylällemme harvinaisen kovat pakkaset jatkuvat, vaikka olemmekin jo siedettävissä lukemissa. Tämä myrskyn jälkeinen kylmyys on jo toinen pakkasjakso ja palauttaa hiihtokansalle uskon entisajan oikeisiin talviin. Merellä me emme niitä pakkastalvia kuitenkaan kaipaa suolistusta ja verestystä häiritsemään.
Kova tuuli ja kymmenen asteen pakkanen voi lisäksi aiheuttaa vaarallista jäätymistä laivan rakenteisiin.
Onneksi aurinko on tullut takaisin. Reilu viikko sitten se eka kertaa siten marraskuun nousi muutamiksi kymmeniksi minuuteiksi nuotanvetoamme kunnioittamaan. Kuukin on isotellut ja oli lauantaina 50000 kilometriä normaalia lähempänä maata. Morgenstjernen rauhaan kuu vaikuttaa ennätysalhaisen laskuveden kautta vaikeuttaen laivaan menemistä ja sieltä laiturille kapuamista.
Talvi on ollut myös revontulien aikaa .Koko taivaan peittäviä, nopeasti liikkuvia ja muotoaan muuttavia revontulia olemme saaneet ihailla seitin yökalastuksen lomassa.

Morgenstjernellä on kiintiöt turskan ja sinipallaksen pyyntiin. Muita lajeja saamme kalastaa vapaasti niin kauan kuin ryhmäkiintiö aluksille 11-15 metriä on täynnä.Käytännössä seitin ja koljan sekä muiden vähempimerkityksellisten kalojen pyynti on vapaata.
Kiintiöt ilmoitetaan kalansaaliin kokonaispainon mukaan, kun taas kala myydään suolistettuna. Tämä voi aiheuttaa sekaannusta kiintiöistä puhuttaessa.
Turskakiintiömme on 102 tonnia suolistettuna. Se tarkoittaa 150 tonnia kokonaisena kalana.Kiintiöstämme olemme pyydystäneet reilut 29 prosenttia. Kun turskasesonki jatkuu pääsiäiseen, niin olemme aikataulussa tai sitä edellä.

Kirjoitan näitä tunnelmia yleensä kalamatalikoille mennessä tai sitten paluumatkalla. Meilllä on parin tunnin ajo kauimpana sijaitseville apajille.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar