Eilen innostuin kalakokkaamaan. Halusin sekoittaa Japanin ja Norjan. Tavoitteeni oli tarjota vieraille lepppoisa ja vähemmän kurinalainen matka kahden maan perinteeseen. Niinkuin meren antimia maistiaisperiaatteella ja tarjoiluehdotusten vastaisesti.
Alkukeitoksi valitsin valmiista luomulaatuisesta kasvismisopussikeittoaineksista tehdyn norjalaistetun version. Pilasin mison lisäämällä keittoon runsaasti ylimääräistä levää, lohen ja pallaksen palasia, paljon kevätsipulia ja piparjuurta. Sekä purkinpohjalle jääneet sinisimpukat lisämakua antamaan. Tavoitteeni oli lusikointia vaativa keitto.
Alkupaloiksi oli tarjolla kevyesti graavattuja lohikuutioita. Mausteena suolan ja sokerin lisäksi basilikaa, tilliä ja valkopippuria.
Sushi tarjotin sisäsi lohi-kylmäsavutaimenmakien lisäksi lohi-ruijanpallasyhdistelmän. Nigirivaihtoehdot olivat lohi, turska,ruijanpallas ja kylmäsavutaimen.
Keskellä kylmäsavu, reunoilla lohi.
Pääruokalajiksi valitsin puolikuivatetun, keitetyn turskan eli boknafiskin sekä kevyesti suolatun ja niinikään keitetyn Lettsalta torskin. Molempien kanssa kuuluu tarjota perinteiset pohjoisnorjalaiset kastikkeet. Paistettu suolaläskikuutiokastike tehdään paistamalla voissa suolaläskikuutioita niin kauan kuin kuutiot ovat rapeita. Voisipulikastikkeessa hienonnettu sipulisilppu haudutetaan runsaassa voisulassa.
Boknafisk valmistetaan kuivattamalla turskaa tuulisella paikalla sopivassa säässä kaksi viikkoa.
Valmis boknafisk on hieman läpikuultava ja puolikova.
Lautasella kevyesti suolattua ja puolikuivattua turskaa.
Ateriontiin valmisteilla oleva Gisløyn maatilan tuvan alkupalapöytä.
Ruokajuomana tarjolla oli vettä. Ruokalajien välillä makua kiihottamassa ja ruoansulatuskanavia selvittämässä Tullamore snapsit. Jälkiruoaksi nautimme mustikka-mansikkamaitoa tuoreista marjoista
-lauri-
No olis kyllä kelvannut nuo pöperöt täälläkin!!! Ja niin kauniisti pöytäkin katettu.
SvarSlettMistä tuota Miso-keittoa voi ostaa?
Ainakin Rimistä ja Coopista löytyy. Niistä paremmin varustetuista. Rimistä saa inkivääriä, wasabi tahnaa ja sushipakkauksia ja viime viikkoina niillä on ollut tuoretiskillä valmiita sushilajitelmia (10 kpl)
SlettNiin, Rimistä löytyy myös sopivaa riisiä ja riisiviinietikkaa.
SvarSlettTosi hyvän näköistä :)
SvarSlettKiitos,kaikkein tyytyväisin olin boknafiskin onnistumiseen. (Parhaita eriä minun uralla) Sen kuivatuksessa kaiken pitää olla kohdallaan:alkukuivatuksen aikana pitäisi tuulla ja paistaa, ei saisi sataa, eikä olla sumuista, lämpötilan pitäisi olla korkeintaan +5. Itse kala on heti pyynnin jälkeen verestettävä ja perattava sekä huuhdottava merivedellä. Tämä kuivatuseräni oli muiden kalastama. Silloin ei ikinä voi olla täysin varma, että alkukäsittely merellä on ollut riittävän hyvä, vaikka kala näyttäisikin ykkösluokkaiselta. Tuoksu paljastaa enemmän. Esim silliä vatsansa täyteen syöneestä ja pidempään perkaamatta olleesta turskasta ei ikinä tule priima boknafiskiä,ihan käyttökelpoista suolaturskaa tai keittokalaa nyt kuitenkin.
SlettAika vaativalta kuulostaa boknafiskin kuivatus. Kuvailit vaaditun säätilan niin tarkasti, että millaisellahan todennäköisyydellä osuu ilmat kohdalleen? Vai onko oikeanlaisten tuulten haistaminen avainsana ja vuosien harjoittelun tulos? ;)
SlettKalankuivatuksen ensimmäiset vuorokaudet ovat jänniä,sitä ei oikein voi sisätiloissakaan tehdä. Muutaman päivän kuivamisen jälkeen kala kestääkin sään vaihteluja. Kuivakalaparonit luottavat vaistoonsa ja melkeinpä asuvat telineidensä luona alkukuivatuksen ajan, haistelevat ja maistelevat, ovat tarkkaan tietoisia millaista laatua on odotettavissa.
SlettVaisto tulevasta säästä kulkee perintönä. Onneksi nykyiset säätiedotukset ovat aika tarkkoja ja hyvänä apuna :)
Vaativaa ja mielenkiintoista, kattaus on todella kaunis! Teit siis sushitkin itse? Voi pojat että olisi kelvannut tännekin!
SvarSlettTein. On tullut opeteltua viime vuosina(hyvät opettajat)kun kaikki tarvittava löytyy lähikaupasta tai merestä. Alkaa vähitellen sujua. Sitäpaitsi olisi sääli jättää kokeilematta oman kylä raaka-aineita myös ei-perinteisesti. Sinipallas, ruijanpallas, seiti, turska ja puna-ahven ja ravut soveltuvat sushikaloiksi erittäin hyvin. Tosin joka kertaa pitää saada myös taimenta ja/tai lohta. Ne vaan kuuluvat kuvioon.
Slett