Sen satotaso on surkea, se ei sovellu koneelliseen kuorintaa ja se on hyvin ruma. Ja likaisen oloinen. Koneellinen kokolajittelu on mahdotonta. Papa Negra ei täytä EU:n laatuvaatimuksia. Manner Espanjan suurten pinta-alojan kemiallisteknologiset tehoviljelijät, oikeat ammattilaiset, eivät Papa Negraa pelloillensa kelpuuta. Kuva alla kanarialaiselta sivustolta
Mutta Papa Negra on niinku luomu. Se on osa Kanarian saarten kulttuuriperintöa ja koko maailman tietoisuuteen levinnyt. Onhan siitä valmistettu papas arrugadas eli kanarialaiset ryppyperunat puolestaan trendi. Ryppyperunoiden kanssa nautittava kastike on nimeltään mojo. Lausutaan moho.
Mojo voi olla vihreä, jolloin se on tehty vihreästä paprikasta. Punaiseen mojoon on käytetty punaista paprikaa. Vihreää mojoa tarjoataan kalan kanssa, punaista mojoa lihan. Jos kalaa tai lihaa ei ole saatavilla kyseessä lienee papas arrugadas vegan
Papa Negraa muistuttavia vanhoja perunalajikkeita löytyy myös pohjolasta. Suomessa viljellään Lopen Mustaa ja Kainuun Mustaa, sama tai samantapainen lajike on Ruotsissa nimellä Blå Dalsland Norjassa Svart Valdres.
Punaisista maatiaisista papas arrugadakseen sopivat kaikki epämääräisen muhkuraiset ja syväsilmuiset.
Papas Arrugadaksen suosion ansiosta melkein pohjaan palaneet perunat ovat viimeistä hottia, luksusta.
Kanarialla en ole koskaan käynyt, tuskin käynkään. Minun ei tarvitse. Kanaria on kotona. Kanaria on mustissa maatiasperunoista, liiassa suolavedessä ruttuiseksi keitetyissä. Ja itsekasvatetulla ja kuivatetulla chililä maustetussa mojo kastikkeesta.
Jospa sitä ensi viikolla jatkaisi Portugaliin.
PAPAS ARRUGADAS:
Ohje:
1.Putsaa perunat huolella, koeta saada myös itukuopat
puhtaiksi ja suurin osa ruvesta pois.
2. Laita perunat kattilaan kylmään veteen, lisää sekaan hyvin
reilusti suolaa, niin että perunat kelluvat kun suola on
liuonnut.
3. Keitä 20 minuuttia kannen alla.
4. Kaada suurin osa vedestä pois , jätä pari senttiä kattilan
pohjalle.
5. Anna kiehua ilman kantta niin että kaikki vesi haihtuu.
1.Putsaa perunat huolella, koeta saada myös itukuopat
puhtaiksi ja suurin osa ruvesta pois.
2. Laita perunat kattilaan kylmään veteen, lisää sekaan hyvin
reilusti suolaa, niin että perunat kelluvat kun suola on
liuonnut.
3. Keitä 20 minuuttia kannen alla.
4. Kaada suurin osa vedestä pois , jätä pari senttiä kattilan
pohjalle.
5. Anna kiehua ilman kantta niin että kaikki vesi haihtuu.
Tarjoillaan mojo- kastikkeen kanssa, Niitähän löytyy vaikka millaisia versioita, yleensä säilyketomaatteja ja paprikaa sekä chiliä näyttää olevan ja oliivioljyä, valkosipulia ja viinietikkaa sekä mausteita, pikkuisen sokeria.
-lauri-
-lauri-
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar