Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 23. desember 2010

HOLOTNA TAI JOTAKIN SINNEPÄIN - POHJOLAN PAKKASKATSAUS

Stössä oli loman alkaessa 17. joulukuuta leutoa ja kosteaa.

Vuorille tultaessa alkoi lumimyrsky.

Kiirunaan mennessä pakastui ja sää kirkastui.

Jukkasjärvellä oli Jukkasjärven sää. Eli kauhean kylmää.

Siis löytyi niitä lämpimiäkin paikkoja.

Kukkolankoskella 18. joulukuuta se vasta kylmä olikin. Mutta olihan sitä paikalliseen jokikalastukseen käytävä tutustumassa. Oppaanani koski- isäntä, nahkiaisen ja mateen pyytäjä sekä siian lippoaja Risto Leinonen.

Koski-isännän kalakämpässä kylmyys ei enää vaivannut.

Kukkolankoskelta lähdettyäni hävittäjät tekivät jäätyneen Torniojoen ylle omat signeerauksensa.

Pielavedellä metsiä samoillessa huomasin teerien suojautuneen pakkaselta kieppeihin.(19.12.)

Matkalla Maaningan suuntaan.

Tahkovuorella lomahotellit kutsuivat sisuksiinsa. (21.12)

Nilsiässä pakkanen kiristyi kolmeenkymmeneen.(22.12)

Täällä Äyskosken tukikohdassa kylmää koskea tarkkailin. (23.12.)

Ja aina välillä kalakämpässä lämmittelin, loimussa kypsyvää lohta katselin.


Tervo Lohimaa. Jouluaaton aatto. Nyt on kunnon talvi, varmaan kylmempää kuin 30. Mutta ei pelkästään täällä Savon metsissä. Kaikkialla pohjolassa on ennätyskylmää. Sen tunsin jo tulomatkalla, niissä monisssa pysähdyspaikossani. Pakkasta oli tasaisesti, vähintään se 20 astetta. Kiirunassa 22, Jukkasjärvellä 26, Niilivaarassa 27, Pellossa 28, Kukkolankoskella 26, Pielavedellä24, Leppävirralla 25, Tahkovuorella 29.
En muista vastaavaa aiemmilta matkoiltani. Ihmeellisintä lienee kuitenkin Helsingin tilanne. Pakkasen lisäksi lunta yli 70 senttiä. Ja lisää tulossa. Uskaltaakohan siellä edes käydä ?

Støn oloissa kylmän , mutta kuitenkin leudohkon ( harvoin ollut kylmempää kuin miinus 10) alkutalven jälkeen nämä Pohjois- Ruotsin ja Suomen pakkaset ovat armottomia. Ulkona ei pysty kunnnolla hengittämään, keuhkoissa ahistaa ja käsiä paleltaa karvarukkasista huolimatta.
Ilmeisesti kymmenen vuotta kalastajakylässä on minut vieraannuttanut. Vienyt pois mantereisesta. Totuttanut elimistöni kosteampaan ja lauhempaan. Kehoni viihtyy mereisessä. Ei se haluaisi itseään tällä tavalla rääkättävän.
Mutta en minä siltä jatkuvasti kysele. Haluan olla myös ulkona. Hengittää raikasta pakkasilmaa. Ja nauttia kunnon talvesta. Siitä että lumi on oikeaa lunta. Ja narskuu. Haluan pitkästä aikaa kokea miltä Suomen talvi tuntuu. Minulla on siihen pari viikkoa aikaa.
-lauri-

8 kommentarer:

 1. Hyvää Joulua Lauri.
  t helen

  SvarSlett
 2. He hyvä että löytyy uskallusta, kokeile kepillä varovasti säätä ennen kuin menet ulos. Ei taida pilkkiminen -30° olla huvia enään, antoisaa lomaa siellä pakastimessa ;)

  SvarSlett
 3. Oikein hyvää joulua Laurille!

  SvarSlett
 4. Ari, vai ei pilkkiminen oo hupia. Saatiin just kaksi kirjolohta Äyskosken altaasta.
  Tuula, Hyvää joulua sullekin ja kiitokset vuodesta.

  SvarSlett
 5. Hyvää joulua, täälläkin Suomen puolella +30C! :) Nautihan Suomen maisemista ja yritä totuttautua manner-elämään.... :)

  SvarSlett
 6. Kiitti Satu. Samoin sinulle ja läheisilles. Totutteleminen on tosi hyvässä vauhdissa. Siihen auttaa joulusauna kosken partaalla, joulupukit ja kinkut ja tällaiset ja joulupäivänä suvun nuorimpien lasten lohipilkkikisat ( joihin saan erikoisoikeudella osallistua heehheh ;))
  Sinusta ja tuossa vieressä virtaavasta koskesta tuli mieleeni , että sellainen se vasta ekstreem urheilija olis , joka kosken tällaisella kelillä puolenkymmentä kertaa melois.

  SvarSlett
 7. Heh heh... Kuka vei voiton, lapset vai aikuiset?? Ja en kyllä uskaltaisin koskeen näillä pakkasilla! Freestyleä on tullut "reenattua" -5C pakkasessa mutta ei siinä ollut oikein mitään intoa. Lajin luonteeseen kun kuuluu että ylösalaisin mennään, ja jotenkin tuo pää ei niin kovin kestä kylmää. Ja siis tuossa edellisessä kommentissahan piti olla -30C.... :)

  SvarSlett