Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

fredag 31. desember 2010

Vuonot täynnä silliä ja valaita

Miekkavalaat ovat taas Stön edustalla. Kuva Camilla Ilmonin galleriasta.


Lohimaa uudenvuodenpäivä. Täällä metsissä talvi jatkaa olemistaan. Kuulin , että Stössä on ollut levottomampaa säätä, muutamia plus asteita ja kovaa tuulta.
Niin siinä kävi, kuten syksyllä toivoimme. Valaat ovat saapuneet. Støn läheisillä merialueilla käy kova kuhina. Silli on valloittanut läheisen Gavlfjorden vuonon. Samassa yhteydessä paikalle on saapunut lukuisia miekkavalaita sekä muutamia harvinaisempia vieraita kuten ryhävalaita.
Vuonoissa on havaittu myös normaalisti kauempana ulkomerellä eleleviä ja siellä syvänteissä saalistavia kaskelotteja.
Jos sama homma jatkuu ja sillit sekä niiden mukana valaat pysyvät jatkossakin lähitienoilla, niin suuri haaveemme talvisista valassafareista saattaa hyvinkin lähivuosina toteutua.

Kaikkea sitä tapahtuukin, sillä aikaa kun itse on poissa. Kippari oli osittain oikeassa sanoessaan, että: "Ei sitä pidä lähteä kotisatamasta minnekkään maailmalle seikailemaan." Nyt vaan täytyy tyytyä Støstä kantautuviin terveisiin. Ja safarimme kotisivuihin. Sekä toivoa ensi viikolla hyviä merikelejä ja sillä tavalla kohtuullisia saaliita, että voisi niitä valaitakin useiden viikkojen tauon jälkeen ihailla. Eniten odotan ryhävalaan kohtaamista. On se vaan niin hieno elukka.
Paikanpäällä olevan AWT teamin ( Camilla) raportti valaista linkkeineen täällä.
Hienoja kuvia näiltä kotisivuilta
Maakuntalehtikin uutisoi asiasta.
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Kylla niita pitaisi paasta katsomaan. Mahtavia elaimia. Poromiehet houkuttelevat isantaa kuulemma kesalla Kautokeinoon. Siina kyydissahan sinne sitten paasisi :).

  SvarSlett
 2. Ahaa koti-ikävä iski tosissan sinuun, no et kyllä ole tänä vuonna vielä kotana ollutkaan. Muista kamera kun palaat merelle toivottavasti saat kuvattu ryhävalaita meille.

  SvarSlett
 3. Mene ihmeessä. Kautokeino tai suomeksi oikeastaan Koutokeino on mielenkiintoinen risteyspaikka. Ostin joulun alla videon Kautokeino opprøret ja se lisäsi kiinnostustani entisestään.
  Koko pohjoiskalotti on yllättävän kansainvälinen kolkka ja rajat lähinnä muodollisuuksia. Toivottavasti ollaan palaamassa aikaan ennen kylmää sotaa ja sitä edeltävää kansallisuusintoilua. Aikaan jolloin suomi, ruotsi, norja ja saame olivat tasavertaisia kieliä alueella ja niitä osattiin lähes joka taloudessa.
  Kanssakäyminen oli vilkasta. Alattiostakin saatettiin pistäytyä Karesuvannosa ja ihan Torniossa saakka.

  SvarSlett
 4. Ari: Samaa kehoitti pomoni. Kamera (Lainvempele tosin) on valmiina :)

  SvarSlett
 5. Hauskaltahan tuo sinun reissu on kuulostanut, hyvä ettet jäänyt kotiin odottelemaan valaita. Näin niin kuin lukijan mielipide :) Hyvää uutta vuotta sinne ja toivottavasti valaat ovat vielä maisemissa kun palaat merille!

  SvarSlett
 6. Kiitos Satu.
  Nyt olemme merellä. Matkalla apajille. Vielä on ihan pimeää, mutta ainakin silliä on maisemissa,ihan pinnassa, niitä näkyy hyppivän laivan valoissa. Ja ensimmäiset sillinuottalaivatkin oleilevat täällä.
  Toivottavasti valaita näkyis, että sais jonkinlaista tuoretta kuvaa, niin ja toivottavasti työt antais mahdollisuuden kuvaamiseen:)

  SvarSlett