Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 3. mai 2012

Lähiruokaa

Lammas ja sienet..
Sekä kala ovat  ekologisesti tuotettua lähiruokaa.

Gisløy 3.5.2012.Epävakainen, lumisateinen sää jatkuu. Støn siimalaivat , siis ne, joilla turskakiintiöitä on jäljellä, ovat maissa. Kaukana Ruijassa, Mehamnissa tukikohtaansa pitävä Morgenstjerne on sekin laiturissa, kävi kuitenkin  eilen  merellä. Sai kolme tonnnia turskaa sekä kaksi ja puoli pienikokoista koljaa. Yllättävän hyvin ne tuntuvat pärjäävän ilman minua :)

Toipilasajan harrastukseni ovat liian tiivis yhteys henkilökohtaiseen tietokoneeseeni, kotioleminen ja lintujen tarkkailu. Sekä kehoni sallima kevyt ulkoilu.Onneksi en ole kuin hieman turhautunut. Minulla on kaikesta huolimatta mahdollisuus luontoretkeillä myös silloin kun olen sisällä. Kiikarit ovat lähettyvillä, kamera valmiina ja kahvia kannussa. Pihapuissa pesivät varis ja harakka, puutarhapöheikössä viihtyvä riekko sekä rantapellon hanhet, kuovit ja töyhtöhyypät piristävät. Ehkäpä vuonoon ilmaantuu valas.

Oikeita kalastajan töitä, siis sellaisia joissa tulee hiki ja paikat terveesti kipeiksi, en ole  tammikuun jälkeen tehnyt.Koukutustuvilla ja laitureilla liikkuminen, kevyissä siimojen syötityksessä auttaminen ja kalastajien kanssa tarinointi ovat meren vaisu korvike. Kuntosalin vähitellen koveneva treenaus mukava haaste.
Ruoanlaitto ja ruokailu suurimpia nautintoja.

Norjan luonnnonsuojeluliiton kotisivuilta löytyi mielenkiintoinen blogi.  Spis Sørlandet:in Kirjoittajan tavoitteena on syödä kuukauden ajan pelkästään oman maakunnan alueella tuotettua ruokaa. Innostuin miettimään olisiko vastaava mahdollista pohjoisessa. Mistä  joutuisimme luopumaan ja kuinka paljon elämäämme muuttamaan.

Visiossani sallin kaikkien Vesterålenin alueella tuotettavien elintarvikkeiden ja mausteiden käytön. Riippumatta siitä onko sitä juuri sillä hetkellä saatavana. Riittää jos kyseessä on tuotteen sesonkiaika ja sitä voisi olla tarjolla.

Morgenstjernen maakuntaruokaviiikon, kesäkuun ensimmäinen, käytettävissä olevat raaka.aineet Olkaa hyvä

1.Kala 
Voin käyttää kaikkea  kalaa niinkun aiemminkin, lukuunottamatta katkarapuja. Niitä ei täällä pyydystetä
2.Liha
Vesterålenissa ei tuoteta sianlihaa, se jää pois, Myöskin kaikki makkarat, pasteijat, sekajauhelihat. Voin helposti luopua muista lihatuotteista, jäähän suosimani  lammas eri muodoissaan.
3.kanamunat:
Sallittu, maakunnassa on munantuottajia.
3.Hedelmät ja marjat
Mitkään hedelmät eivät kuulu Vesterålenin lähiruokaan. Niitä en syö. Hedelmien asemasta voin kesäkuun alussa syödä  kasvunsa aloittavia raparpereja. Mansikkaa viljellään ja luonnosta löytyy lakkaa, mustikkaa, variksenmarjaa sekä puolukkaa. Edellisvuoden sokerittomat mehut ja hillot sekä pakasteet ovat teoriassa käytössä.
4.Kasvihuonevihannekset
Täällä ei harrasteta lämmitettävissä huoneissa kasvihuoneviljelyä. Kurkut tomaatit ja paprika jäävät pois. Kausihuonevihanneksista viime satokauden säilötty kurkku ja tomaatti olisivat mahdollisia.
5.Avomaanvihannekset, juurikasvit, peruna ja mausteet.
Salittuja ovat piparjuuri, lipstikka uudesta sadosta ja porkkana, punajuuri, nauris, lanttu, kaalit, purjo ja sipulit sekä paikalliset perunalajikkeet (puikula,gulløy, troll) edellisvuodelta. Luonnosta löytyy nokkosta ja luonnon parsaa eli horsman alkuja.
6.Rasvat
Sallittua pelkästään voi. Öljykasveja kun ei viljellä. Rasvainen kala tyydyttää osan rasvantarpeesta.
7.Sokeri
Kaikki sokeri kielletty. Tilalle tarjolla olevaa Vesterålenin hunajaa. Sekin on tosin kyseenalaista, mehiläisten ruokintaan käytetään muualla tuotettua sokeria.
8.Maitotuotteet.
Meijerituotteet, joissa ei ole maakunnan ulkopuolella tuotetuja raaka-aineita ovat sallitttuja. Maakuntamme on  maidon suhteen  lähes omavarainen.
9.Kahvi ja tee
Kahvi jää pois:(  Korviketta voisi tehdä paahdetuista voikukan juurista. Teetä monista täällä kasvavista luonnon - ja puutarhayrteistä.
10. Leipä ja viljatuotteet.
Vesterålenissa viljellään ohraa ja perunaa. Ohraperunarieska tai ohraleipä ovat  sallitut leivät. Makaroni, pasta, ja muuut vehnäpohjaiset sekä riisi, kaura ja ruis ovat kaikki kielletty.
11.Mausteet
Suola saan käyttämällä merivettä tai haihduttamalla suola merivedestä. Paikallisia suolantuottajia ei ole.
Lähes kaikkien Etelä-Suomessa tavattavien puutarhayrttien kasvatus ja kuivatus onnistuisi myös täällä. Luonnosta löytyy monia mausteita mm katajamarjaa ja väinönputkea sekä vuorilta oreganoa.
12.Juomat
Ruokajuomana voi käyttää vettä ja sokerittomia mehuja, puolukka, mustikka,variksenmarja,mansikka, raparperi. Mahlaa voi juoksettaa.
13,Sienet
Vesterålenista löytyy runsaasti sieniä kuivattavaksi, hapatettaviksi ja pakastettaviksi ympärivuotiseen käyttöön. Tuoreita huhtasieniä löytyy paikoittain huhti- toukokuussa.

                 MAHDOLLISUUKSIA:
Aamupala :Ohraryynipuuro,perunarieska,keitetty kananmuna,hapankaali, mustaherukkatee, piimä, hilllot, kylmäsavulohi, graavattu puna-ahven, mahla, mehut, hapankurkku.....
Keittoja: Kalakeitto,nokkoskeitto, sipulikeitto, sienikeitto, kaalikeitto, lampaanlihakeitto, juuressosekeitto,
Vellit:     Perunavelli, ohravelli, nokkosvelli
Puurot: Ohraryynipuuro,
Kala: Paistettu ja keitetty, uunikala, pata, puolikuivattu ja suolattu, graavattu, savustettu.
Lammas: Suolalammas, kuivattu ja höyryssä keitetty, lammaspata, savustettu, lammaskaali
Laatikot: Porkkana, lanttu, peruna.
Sienet: Kastike, salaatti, hapansieni, kuivattu jauho kastikkeen saostamiseen.
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Olipahan vallan mielenkiintoinen postaus! Ja pisti kieltämättä miettimään, että kuinka mahdollista tämä olisi esimerkiksi meillä Espoossa. Mistä kaikesta joutuisin luopumaan? Italialaisesta kahvista, voi ei. Englantilaisesta teestä, yhyy.

  Mutta sitten kun pohdin tarkemmin, niin.. Miksi ei? Tämä olisi hieno haaste ihan kaikille. Mitä jos kesälomalla valmistaisikin sen kalakeiton oman järven ahvenista, naapuritilan maidosta (Hauholla on ehkä maailman ainoa tuunattu liikennemerkki, joka varoittaa lehmistä) ja oman maan potuista, sipuleista ja.. hitto. Mites suola ja pippuri?

  Kaiken kaikkiaan ajatuksia herättävä, hieno kirjoitus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Nella. Kahvi tulee olemaan todella kova paikka. Minä siis oikeasti aion olla, tosin vain viikon, maakuntaruokadieetillä. Suolaahan saa merivedestä. On tosin aika hankala prosessi. Pippurin korviketta ei löydy se on paha juttu.Sokeri ei ole kynnys, eikä herkut niin lyhyessä ajassa. Pysyvä ehdoton siirtyminen pelkästään lähiruokaan ei varmaankaan onnistuisi. Kokeilkaapas tosiaan tekin viikko, olisi kiva kuulla kokemuksia :)

   Slett
 2. Hmm. Aikalailla tuossa saisi miettiä mitä suuhunsa pistää. Vancouverissa asuvat ystäväni toteuttivat vastaavan projektin omalla alueellaan, vuoden ajan! Aika lailla tytöt laihtuivat, vaikka se ei ollutkaan tarkoituksena... :) Itse olen aina kokenut haikeana vanhasta työstä lähtemisen ja sen huomion että nehän tosiaan pärjäävät. En ollutkaan (aivan) korvaamaton... :) Mutta hyvä että et ole siellä aivan masentunut, hyvinhän tuossa riittää puuhaa kun seuraa luontoa ja netti-elämää varsinkin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Asia,joka eniten mietityttää on kahvi. Ohraleipää ei saa kaupoista, mutta sen voi korvata vaikkapa nokkosräiskäleillä jos ei sitten innostu leipomaan. Kalstajan työ mitataan kiloissa.Morgenstjernen viime viikkojen saalistilastoja katselemalla osaa asettaa oman korvaamattomuutensa oikealle paikalleen :)

   Slett
 3. Melko runsas ruokalista jäi vielä jäljelle, tuli nälkä ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ei mitään hätää. Sitäpaitsi unohdin sesonkiruokalistalta kollegoilta vuositttain saamani lokinmunat.

   Slett