KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

mandag 16. februar 2015

Valtava vedenalainen ryöstöaalto mahdollinen myös Pohjois-Norjan rannikolla.

Suomen mainostelevisio eli MTV3 sai tässä männä viikolla mielenkiintoni heräämään otsikoimalla BBC:n toimittaman  luontodokumentin seuraavasti:
Valtava vedenalainen ryöstöaalto käynnissä Alaskan vesillä. 
Klikkasin välittömästi. Uutinen ja video tuli esiin.
Huomasin, että kyseessähän on  tuttu ilmiö. Meidänkin vesillä, tarkemmin Langeneseggalla, havainnoitiin kalastajien toimesta  MTV:n uutisessa mainitun kanssa identtinen lyhytkestoinen ryöstöaalto. Ei kuitenkaan läheskään niin valtava kuin Alaskassa.
Robert Brunin, Kjell Nilsenin ja muiden sinipallaksen pyytäjien ja valassafarilaisten viime elokuussa ensimmäistä kertaa kokema tapahtuma oli hyvin paikallinen. Mittasuhteiltaan pieni. Ja muutenkin alaskalaista vaatimattomampi.
Ryöstöaalto toistui päivittäin kolmen viikon ajan. Kestoltaan se oli kuudesta kahdeksaan tuntia. Kalastajien saalismääriin aalto vaikutti heikentävästi. Kun aiemmin, vielä kesäkuussa, sinipallaksia saatiin jopa 150-200 kiloa per siima, elokuussa tulos oli reilut sata kiloa.
Silti kalastajat eivät valittaneet. He suhtautuivat luonnoilmiöön kunnioittavasti ja ihaillen. Kukaan ei ollut tällaista ennen kokenut. Heikomman saaliin kompensoi tieto, että tässä saattaa hyvinkin olla kyseessä once in a lifetime. Sellainen non stop- versio.

Ilmiö oli sen verran ainutlaatuinen, että otimme yhteyttä naapurikunnan merentutkijoihin. Heillä on tietoa. Ja taitoa. Oikein firma nimeltään Marine research and education fund. Jospa he tulisivat avuksemme selvittämään mistä on kysymys ? Johtuuko se ilmastonmuutoksesta? Onko meren ravintoketju sekaisin? Syvänteen pohjavirtaukset kääntyneet ? Miksi tällainen luonnonilmiö tapahtui juuri Langeneseggalla? Voiko se vaarantaa perinteisen sinipallaksen siimapyyynnin?

Merentutkijoita eivät kysymyksemme kiinnostaneet. Langeneseggalle oli aivan liian pitkä matka. Ei ollut sopivia aluksia. Heillä oli muuta, tärkeämpää tekemistä. Olisi liian riskialtista käynnistää minkäänlaista tutkimusta epävarmojen maallikkohavaintojen perusteella. Edes tutusmiskäyntiä valassafarilaivan kyydissä ei koettu tarpeelliseksi.

He kuitenkin lupasivat olla meihin yhteydessä jos sitten ehkä joskus jotain kautta löytyisi joitain resursseja.

Vaikka naapurissa ei Langeseggan, nyt jo sensaatiomaisiksi luokiteltaviin tapahtumiin, reagoitu, meren toisella puolella, Alaskan ryöstöaaltoa tutkineissa ja sen dokumentoineissa piireissä kiinnostuttiin.

Ehkäpä Langeneseggan tapahtumilla on suurempaakin merkitystä. Ehkä maallikkohavaintomme ovatkin tärkeitä ymmärryksellemme meren ja myös ilmaston muutoksista. Jotain uutta valaiden älykkyydestä, oppimiseskyvystä ja sopeutumisesta uusiin tilanteisiin voisi hyvinkin tulla ilmi.

MTV:n valtavaksi vedenalaiseksi  ryöstöaalloksi ristimä tapahtuma, on muuten uutinen kaskelottien muuttuneista ruokailutavoista. Siitä, että ne suurin joukoin seuraavat kalastusaluksia ja syövät siimassa olevat kalat. Sen sijaan, että vaivalloisesti sukeltaisivat meren pohjan pimeyteen mustekaloja jahtaamaan. Ennen viime elokuuta ilmiö oli Alaskan rannikon yksinoikeus.
                             -lauri-

7 kommentarer:

  1. Kyllä tällainen toiminta on kiellettävä ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ehdottomasti, röyhkeiksi ovat kaskelotit oppineet.

      Slett
  2. Ai niin, nyt vasta tajusin...että siis IHMISPAROILTA tässä taas jotain ryöstetään :)

    SvarSlett
  3. Hyihyi, eihän sitä nyt kaloja ole valaiden syötäväksi tarkoitettu! :D

    SvarSlett
  4. Kaskelotit ovat röyhkeitä...

    SvarSlett
  5. Hei Lauri! Osallistuit arvontaan blogissani, ja nyt kävi niin hullusti, että voitit! Laita sähköpostiini osoite, johon palkinnon saa lähettää, ja mielellään vielä tieto, minkä palkinnoista haluat.

    keskener@gmail.com

    SvarSlett