Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 31. januar 2016

Laulu Ryhävalaasta.

Kerro minulle ryhävalaasta ?

Hyvä on. Silleen ranskalaisilla viivoilla.
 
Ryhävalas kuuluu eläinkuntaan. 
Ryhävalas kuuluu selkäjänteisiin. 
Ryhävalas kuuluu selkärankaisiin.

Ryhävalas on tasalämpöinen. 
Ryhävalas on nisäkäs. 
Ryhävalas on valas.

Ryhävalas on hetulavalaiden heimoa.
Ryhävalas on ryhävalaiden sukua.
Ryhävalas on sukunsa ainoa.

Ryhävalas on elinvoimainen.

Ryhävalas tunnetaan etuevistä.
Ryhävalas tunnetaan selkäevästä.
Ryhävalas tunnetaan pyrstöstä.

Ryhävalas tunnetaan merirokoista ja kyhmyistä..
Ryhävalas tunnetaan laulusta.
Ryhävalas tunnetaan uurteista.
Ja sieraimestaan.

Ryhävalaan etuevät ovat pitkät ja alta valkoiset.
Ryhävalaan selkäevä on mitätön ja nysä.
Ryhävalaan pyrstö on notkea,leveä ja voimakas.
Ryhävalaan kyhmyissä on tuntosarvia.
Ryhävalas vaeltaa.
Ryhävalas syö eläinplanktonia.
Ryhävalas syö silliä.
Vaeltaessaan se ei syö.

Kerro tarina.
Ryhävalas sotkeentui viime viikolla internet-kaapeliin.
Se ei päässyt omin avuin irti. 

Valaisiin erikoistunut Tromssan yliopiston eläintieteen professori  tuli apuun. Sukelsi valaan luo. Yritti kaverinsa kanssa saada eläintä vapaaksi.
Siinä meni lähes koko iltayö. Aamulla hän hälytti apuun rannikkovartioston, kun  itsensä piti  mennä luennoimaan.

Norjan sotajoukkoihin kuuluvan valaanpelastukseen erikoistunueen osaston sukeltajat katkaisivat kaapelin ja vapauttivat vuorokauden jumissa olleen valaan. 

Tuhansilta Tromssan saarilla asuvilta ihmisiltä meni nettiyhteys maailmaan. Myös professorilta. Sähköyhtiölle tuli miljoonien lasku.

Valas pelastui
        -lauri-35 kommentarer:

 1. Noin se selvisi sähkökatkokin, hyvät kuvat ja juttu.
  Lisättäköön vielä että serkkuja on 13 lajia. (Suuria valaita)
  Lahkoon kuulu noin 80 lajia mukaan laskien delfiinit, pyöriäiset...

  SvarSlett
 2. Ja ajattele kuinka pieni on pienin hammasvalas ja kuinka suuri on suurin delfiini. Sitäpaitsi ryhävalaan auki olevaan suuhun mahtuisi henkilöauto.

  SvarSlett
 3. Hemmettiäko niitä kaapeleita tungetaan joka paikkaan valaiden riesaksi, Loppu hyvin kaikki hyvin, sähköyhtiö voi olla vähän eri mieltä ja sähköttömät ihmiset:) Haaveena on ollut valaan näkeminen livenä ja niiden laulu, se kuuluu sarjaan sometime - somewhere..Kivat kuvat!

  SvarSlett
  Svar
  1. Niinpä, pakkoko on kaapeleita joka paikkaan tunkea. Valaiden laulu, varsinkin ryhävalaan mylvintä pinnalle noustuaan on riipaiseva, mutta ei pelottava. Sen saa kuulla harvoin ja aina se tulee yllätyksenä. mielen täyttävänä.

   Slett
 4. Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu! Varmaan huikea kokemus nähdä ihan läheltä noin isoja ja massiivisia eläimiä!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tosiaan huikeaa on. Tromssan alueella on nykyään talvisaikaan maailman suurin ryhävalaiden keskittymä. Valaasta oikein huokuu se massiivisuus. Puhalluksista, sukelluksista ja pintaan suu auki ryntäilyistä. Onhan se kooltaankin maksi luokkaa. Aukiolevaan suuhun mahtuisi henkilöauto.

   Slett
 5. No niin sellasta se on, ihminen kun rakentelee kaikenmoisia esteita elankunnalle, kuten kaapeleita! Siitas saatiin :) Ihana tarina ja kuvat.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos.Sähköyhtiö oli kyllä hieman nyreissään ja yritti saada korvauksia. Syytti pelastajia vahingosta ja väitti, ettei kaapelia olisi ollut pakko katkaista. Noh silloin valas olisi kuollut.

   Slett
 6. Olipa kiva juttu, yhdessä täällä lasten kanssa luettiin! Onnellinen loppu todellakin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Ansku. Kiva kun lapsetkin sai kuulla valastarinani. Minä tykkään onnellisista lopuista. Kansantarinoissahan sellainen usein on. Kun oli vaikeat ajat ja kaikenlaista murhetta niin onnelliset loput ja oikeudenmukaisuuden voitto auttoivat kestämään.

   Slett
 7. Upeat kuvat ja hauskasti toteutettu tarinakerronta, tykkäsin todellakin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos. Minulla on joskus luontevinta kirjoittaa tarinani tällaiseen vuoropuhelun muotoon.

   Slett
 8. Upeat kuvat tässä kirjoitukseesa! Tykkäsin myös kovasti tavasta kirjoittaa tämä, yksinkertaisuus on kaunista. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Saana. Tämä postaus oli hieman toisella tavalla kirjoitettu kuin normaalista.

   Slett
 9. Upea elain. Ma viela keraan rohkeutta lahtea valaita tahyilemaan. Ajatus siita etta on pienessa paatissa kun tallanen jattilainen lipuu ohi kauhistuttaa.
  Onneksi tama tarina paattyi onnellisesti. Kunpa vastaisuudessa kaapilit vedettais jostain muualta kun valaiden elintilasta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ei se valaitten katselu ole vaarallista. Veneemme on kuitenkin 27 metriä pitkä ja ryhävalas korkeintaan 18. Sitäpaitsi valaat ovat hyvin taitavia väistelemään veneitä. Saattavat tulla lähelle , mutta eivät törmää. Tuo kaapeli ei ollut kunnolla ankkuroituna pohjaan vaan oli virtausten ansiosta välivedessä ja liian löysällä. Onneksi pelastus tuli.

   Slett
  2. Niin, että tervetuloa valaitten valtakuntaan turvallisin mielin.

   Slett
 10. Olipa hieno tarina ja kuvat! Valas voittaa aina nettiyhteyden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Helena. Valas voittaa aina, ainakin nettiyhteyden ja ainakin ryhävalas :)

   Slett
  2. Kiitos Helena. Valas voittaa aina, ainakin nettiyhteyden ja ainakin ryhävalas :)

   Slett
 11. Mun täytyy ihan vähän hävetä nyt, sillä en ole koskaan käynyt Norjassa. Tuntuu ihan hölmöltä, sillä kaikkea upeaa kuten tuo luonto ja nuo valaat olisi tarjolla ihan naapurissa. Onneksi valas pelastui, tuli hymy huulille, netistä viis. Todella kauniisti kirjoitettu tarina.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Lena. En ole minäkään ikinä käynyt Lontoossa. Ja sielläkin olisi mahtava luontotarjonta kaiken muun lisäksi. Myös museoissa. Ja pitäisihän se Big Ben nähdä. Miksei myös nykyisen suosikkisarjani Midsommer murdersin kuvauspaikat siellä kuvitteellisessa kreivikunnassa ei niin kaukana teiltä. http://www.morgenstjerna.blogspot.no/2015/03/matka-midsomeriin.html

   Slett
 12. Voi, onpa kivaa että löysin tänne ton striimitempauksen kautta! Aivan ihana postaus, mahtavia kuvia mahtavasta eläimestä. Näytän niitä pojallekin hänen herättyään päiväunilta, lemppariyöpuvussaankin on valas kavereineen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Oili. Olen valaisiin koukussa. Ja haluan sen kertoa. Kalastustyön rankkuuden kestän kun tiedän, että siinä samassa meressä ui valaita. Safarit ovat minun henkireikäni ja valasoppaan työtä voin sanoa kutsumuksekseni. Haluan näyttää ne mahtavat ja sosiaaliset jätit muillekin. Vaikka ei siinä kalastuksessakaan mitään vikaa ole. Sopivan epäsäännöllistä ja arvaamatonta.

   Slett
 13. Ihana tarina, luin sen ääneen poikaystävälleni ja yhdessä iloitsimme siitä, että valas pelastui! Olisi mahtavaa päästä tapaamaan ryhävalas ihan livenä. Pienempiä valaita olen lapsena matkoilla bongaillut, mutta ne eivät tainneet olla hirveästi samalla retkellä näkemiämme delfiinejä isompia (tai sitten arvioin lapsena mittasuhteet väärin) :).

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Liza. Valaat ovat ihania, niiden aistiminen on huimaa. Ei siihen mystiikkaan kyllästy edes kymmenessä vuodessa. Se on niinku Whale touch, vie mukanaan.

   Slett
 14. Aika eksoottiselta kuulostaa elämänmeno siellä teilläpäin verrattuna tamperelaiseen ja keski-eurooppalaiseen settiin - meren rannalla olen elämässäni käynyt aina vain piipahtamassa.

  Postaus toi kyllä hymyn huulille, ja kuten aika monille muillekin lukijoille, kutkutuksen käydä nähdä Norjan avaraa luontoa. Ihana päätös tarinalle! :)

  SvarSlett
 15. Mielenkiintoinen juttu! Meillä täällä Lontoon kupeessa niitä aina silloin tälläin eksyy Thames jokeen ja valitettavasti pelastusoperaatioista huolimatta niin usein menehtyvät....


  SvarSlett
 16. Hienoja kuvia ja onnellinen loppu! Aikamoinen työ se pelastusoperaatio ollut. Oispa ottaneet videota. Aikanaan Bostonissa asuessa tuli nähtyä monesti ryhävalaita, mutta miekkavalaita en ole vielä koskaan nähnyt! Haaveena on reissu sinne päin.

  -K-
  https://kuulumisiakataloniasta.wordpress.com/

  SvarSlett
 17. Kaunis tarina ja sykähdyttävät kuvat. Miten olet päätynyt näin mielenkiintoisen tehtävän pariin?

  SvarSlett
 18. HIenoa kuvia ja mielenkiinnoista luettavaa! Täytyy sanoa, että tämä blogi on kyllä yksi kiinnostavimmista ulkosuomalaisblogeista! Kiitos, että jaat elämää meille lukioille :-)

  SvarSlett
 19. Aivan mahtava tarina! Kamalaa, että valaat edes voivat sotkeutua joihinkin hemmetin kaapeleihin, mutta onneksi pääsi vapaaksi! Ryhävalaat ovat upeita, olen muutaman kerran päässyt näkemään niitä Dominikaanisessa tasavallassa kun ovat sinne vaeltaneet. Ei meinannut hymy hyytyä sen jälkeen :)

  SvarSlett
 20. Oletko sattunut lukemaan Saara Henrikssonin Moby Doll -romaanin? Siinä mies etsii naista ja nainen etsii valasta.

  Tarina siinäkin, kuten tässä.

  SvarSlett