søndag 25. september 2011

Klassikko

"Koe hiljaisuus ja kuhisevien lintuyhdyskuntien läheisyys"


"Uloimpana Nordlandin luoteisosassa sijaitsee Vesterålen...

...missä jättiläismäinen kaskelotti kyntää merenpohjaa."


Tjeldsnæring maailman pohjoisimman mantereella sijaitsevan pisteen ja Kjøllefjordin vuonon puolessa välissä. 25.9.2011
Tyyntä , puolipilvistä , lämpötila 6 astetta. Ruijan retkellä olemme kalastaneet puolet jäljellä olleesta turskakiintiöstämme ja siinä ohessa runsaasti koljaa. Olemme saavutukseemme erittäin tyytyväisiä.

Viikonloppuna teimme kalastajapoikani kanssa kulttuurimatkan itään. Rannikkoristeilyllä testasimme hurtigrutelaiva Kong Haraldin palvelut sekä käväisimme pikaisesti pysähdyspaikkojen Berlevåg ja Båtsfjord satamissa. Vuoreijassa meillä oli aikaa tutustua siirtomaatavarakauppaan ja matkamuistomyymälään. Ostaa kipparille ainoaa oikeaa eli Friele kahvia ja itselle kaksi kappaletta värivirheellisiä kuningasrapu t-paitoja 20 kruunun kappalehintaan.

Suomalaisbloggaajien kokoontumisajoista kalamuijan luona sekä ohjelmaan kuuluneista päiväkahveista runsaine tarjouksineen ja keskusteluista en sen enempää kirjoita. En myöskään muista Lappi lifestyle- blogista tutussa ympäristössä tapahtuneista aktiviteeteista.

Eilisen päivän vierailu on sen verran ansiokkaasti esillä postauksessa Ruijanpallas, punakampela, kielikampela, turska ja sei että siihen on ihan turha mennä yhtään mitään lisäämään taikka siitä mitään poistamaan.

Kun ollaan matkoilla kannattaa mukana olla jonkinlainen matkaopas. Meillä oli käytössä yksi minun mielesta kaikkein mielenkiintoisimmista suomenkielisistä matkaoppaista mitä koskaan on julkaistu.
Tämä Nord Norsk Reiselivin Pohjois-Norjan ja Huippuvuorten matkailuopas on kaikenlaisista ahtaista kielioppi- oikeinkirjoitus- ja editointisäännöistä vapaata mielenkiintoista ja hauskaa luettavaa. Oppaan vuodesta toiseen toistuvat rikkaat ilmaisut ja joitain oikeakielisyysihmisiä vaivaavat suoranaiset virheet ovat tehneet Pohjois-Norjan matkailuoppaasta pohjoiseen suuntaavan matkailukansan rakastaman klassikon.

Alla poimintoja oppaassa mainituista mahdollisuuksista. Kuvauksia siitä, mitä tänne saapuvalle on tarjolla.

Pyöräillessä "Uudet mielenkiintoiset aistivaikutelmat odottavat jokaisen kaarteen ja mäennyppylän takana. Merikotkat leijuvat taivaanrannassa ja porot laiduntavat tienvarsilla".

Vaellettaessa" Kohti maisemaa hallitsevia vuorenhuippuja alppimaisessa rannikomaisemassa, pitkin pulputtavien jokien varsia syvissä metsissä ja yli ylväiden tunturiylänköjen ylhäisessä yksinäisyydessä ovat Pohjois-Norjan ja Huippuvuorten vaellusretket oikea runsaudensarvi."

Merenrannalla kalastettaessa "Mikään ei voita tunnetta, kun kala tarttuu syöttiin. Saaliinsa voi nautiskellen laittaa ruoaksi nuotiolla tuntien kuinka rauha laskeutuu sieluun"

Sisävesillä kalastettaessa " Autuaallisen rauhan voi kokea kalastettaessaan idyllisissä vuoristovesissä mato-ongella tai perholla. Pikkujoista kalastettaessa voi kokea olevansa oman elämänsä sankari.

Kuningasrapuja pyydettäessä " Tervetuloa tapaamaan jäämeren kruunaamatonta kuningasta. Kyseessä on lähemmäs viidestä kuuteen kilon painollaan ja yli metrin mittaisella jalkojen kärkivälillään todellinen kaikkien rapujen rapu"

Kanoottiretkellä "Koe hiljaisuus ja kuhisevien lintuyhdyskuntien läheisyys tai kuuntele Huippuvuorten jäätiköitä, jotka narisevat ja halkeilevat.

Linturetkellä "Myös rannoilta löytyy kuhisevaa,siivekästä elämää, samoin kuin kosteikkoalueilta kiireistä puuhaa"

Jokiveneretki "On vaaraton ja rauhallinen kokemus, jonka aikana saa mahdollisuuden päästä lähelle luontoa. Ehkäpä hirvi laiduntaa lähellä rantaa, hyppäävä lohi rikkoo vedenpinnan tai kotka purjehtii taivaalla.

Valassafareilla" Uloimpana Nordlandin luoteisosassa sijaitsee Vesterålen, jossa jättiläismäinen kaskelotti kyntää merenpohjaa"

Matkailuyritysen mainokset Pohjois Norjan matkailuoppaassa ovat nekin tunnelmallisesti suomeksi . Niinkuin maakuntamuseon esittelytekstistä voi havaita.

Lähde mukaan Saltenin seaikailuun
"Toimintaamme innoittaa uusi seaikailukonsepti- satumainen matka aikaan ja historiaan"

-lauri-

PS. Opas ladattavissa täältä

12 kommentarer:

 1. Lähden mukaan kun vain pääsen.
  Niin kutsuvia, niin vaikuttavia nuo oppaassa olevat esimerkit ovat.
  juuri tuota hiljaisuutta, meren tuoksua, rytmiä, vuorten huokausta tarvitsen..
  Luonto todella tulee iholle (jo kulunut ilmaus mutta merkittävä tässä yhteydessä)ja menee sen läpi sieluun asti!

  SvarSlett
 2. Luontomme on kutsuva :)
  Jos minulla olisi mahdollisuus, niin ottaisin rannikkolaivan , just Hurtigruten Bergenistä Kirkenesiin ja varaisin aikaa kuukauden. Oleskelisin pidempiä aikoja muutamissa satamissa ja niiden ympäristöissä. Pohjois- Norja on hienoa seutua myös automatkailijalle ja pyöräilijöille, vaikka meidän tiet eivät kaikkein pyöräilijäystävällisimpiä olekkaan, johtuen aika monen autoilijan asenteista. Emme ole niin tottuneita kuin esim Hollannissa.

  SvarSlett
 3. Heippa Lauri, kiitos kalanpakkausvinkista. Jospa nakisit ja etenkin haistaisit takalaisen kalatiskin tarjonnan niin et uskoisi todeksi. Puoliksi pilaantuneita haisevia raatoja, yok... Kavin google earthin kanssa teilla kylassa ja jo nain suttuisen ruudun takaa mulle tuli sellainen olo etta siella teilla on tilaa hengittaa. Rauhallista, hiljaista, raikasta ilmaa. Pitaako Golf virta meren auki koko talven siella ylhaallakin? Kuola valuen ihailin suppilovahverosaalistasi ja mietin etta mita teilla kasvimaalta mahtaa loytya? Mika muu kuin peruna parjaa siella pohjoisessa?

  SvarSlett
 4. Kitos käynnistä Marianne. Juu kyllä täällä tilaa on ja just Golf- virran ansiosta meri on sula ja satamat auki vuoden ympäri. Hyvän käsityksen golf virran merkityksestä saa katsomalla kuinka pohjoisessa olemme. Paljon pohjoisempana kuin Kanadan pohjoisimmat osat. Ja niillä merialueilla ei talvella kalasteta. Vaikka Alaska ja Beringin meri ovat meihin verrattuna etelässä niin ainakin tästä ravunpyytäjistä kertovasta sarjasta päätellen olosuhteet ovat paljon arktisemmat kuin täällä.
  Ilmastomme on leuto.Viljelykasveista menestyvät peruna ja juurikasvit, kasvihuoneviljelyä ei paljoa ole. eikä kotipuutarhan hoitoon hirveän paljoa panosteta johtuen tuulisuudesta ja sateista.
  Kesäkukat ostetaan valmiina ja niillä saadaan pihat kohtuukuntoon.
  Mutta täällä on mahtava luonto. Vuoret ja vuonot.Luonnon kasveissa on ihailtavaa. Kukkien värit korostavat kun meillä on ihan erityinen valo. Ja kukat kukkivat lyhyellä aikavälillä.
  Ruska on sitten oma juttunsa.
  Sienimaastot ovat loistavat, sateista johtuen sieniä nousee paljon lähes joka vuosi.
  Joskus tuntuu, että täällä on liiankin rauhallista :)

  SvarSlett
 5. Kiitos kaynnista. Oli tosi kiva tavata. Ja turvallista kotimatkaa:) Ja terkut Tromsaan. Sinne olisin halunnut tulla mukaan!!

  SvarSlett
 6. Kiitoksia teille :)
  No, me voimme sinunkin puolesta käydä Polar museossa ja muutamassa mukavassa kahvilassa ja sitten tutustua naparetkeilijöiden ja turkismetsästäjien pubin elikkä Ølhallenin tunnelmiin.
  Siellähän ne Nansenit ja kumppanitkin latautuivat retkille lähtiessään :) tai lepäytyivät niiltä palatessaan.

  SvarSlett
 7. Utelen viela lisaa kun kiinnostaa.Enta mita muita elinkeinoja siella on kuin kalastus, ravustus ja valassafarit? Linnustetaanko siella? Pyydetaanko hylkeita? Turkismetsastetaan mita? Tuo matkailuopas nayttaa kylla kieltamatta houkuttelevalta...

  SvarSlett
 8. Kalastus ja kalanjalostus sekä lohenkasvatus ovat tärkeimmät. Enää ei hylkeenmetsästyksellä ole merkitystä eikä linnustuksella muuta kuin harrastusmielessä.
  Matkailu muutenkin on kovassa kasvussa.
  Kalastusta tukevat palveluelinkeinot työllistävät useita.
  Tulevaisuudessa öljyn- ja kaasuntuotannosta saattaa tulle pohjoisille alueille entistäkin merkittävämpi elinkeino. Toivotavasti ei kuitenkaan meidän kalamatalikoilla.
  Maanviljelys on lähinnä lampaan ja lypsykarjanhoitoa. Viljanviljelyä ei ole.
  Teollisuus on pienimuotoista. Kaivostoimintaa on huippuvuorilla missä louhitaan hiiltä ja idässä Kirkenesissä malminlouhintaa.
  Bioteknologia ja arktisen tutkimus ovat tulevaisuuden aloja, niihin satsataan.
  Julkiset palvelut ovat kuitenkin suurin työllistäjä. Tässäpä tiivistetysti meidän pääelinkeinot :)

  SvarSlett
 9. Hi hii, noita oli kyllä hauska lueskella!! Olisi mielenkiintoista kuulla kuka on sananhelmien takan?

  SvarSlett
 10. ...ja voisin itsekin opetella oikeinkirjoitusta......

  SvarSlett
 11. Tuo oljy-ja kaasutuotanto on varmasti taloudelisesti kaikkein houkuttelevin vaihtoehto ja varmin sijoitus, mutta toivottavasti ihmiskunnan heraamassa oleva ekologinen omatunto kallistaa kuitenkin vaakaa sinne luonto- ja elamysmatkailun suuntaan. Niin monta upeata paikkaa on ikuisiksi ajoiksi kadonnut haikailemattoman hyodyntavoittelun jalkoihin, on kyse sitten massaturismista tai luonnonvarojen hyodyntamisesta, kolmansien maiden teollistamisesta tai mista tahansa. Ihminen, jolla ei ole mahdollisuutta jatkuvaan kosketukseen luonnon kanssa ei voi ymmartaa sen arvoa ja merkitusta, ei ennen kuin se on liian myohaista. Oho, nyt meni keuhkoamiseksi, pahoittelen.

  SvarSlett
 12. Satu: Se on yks käännöstoimisto Hesasta. Alkuperäinen teksti ja monet muunkieliset käännökset ovat melkein yhtä maalailevia.
  Kaipa se tunnelman välittyminen on tärkeintä.

  Minä tulen aina hyvälle tuulelle kun jättiläismäinen kaskelotti sukeltaa. Tiedän että kohta se kyntää merenpohjaa kilometrin syvyydessä. Ja kun Andan kaikki 18500 paria lunneja on lennossa niin kyllä siinä käy kuhina.

  Marianne:Saa keuhkota aivan vapaasti silloinkin kun luonnosta on kysymys :) Me emme halua öljyjuttuja kalapaikoillemme, valitettavasti meiltä ei sitten loppuvaiheessa kysytä, oletan.

  SvarSlett