søndag 11. september 2011

Morgenstjernen kunnallisvaaliekstra.

Kalastusministeri Lisbeth Berg Hansen yhdessä Superfresh hankkeen nokkamiesten kanssa kotini edustalla Støn satamalaiturilla. Miellyttävän asiallinen Berg Hansen sai tutustua pieneen pohjoisnorjalaiseen laatukalaa tuottavaan kalastajakylään ja tuliaisiksi kalastajien ja valassafarin konkreettisten lahjojen lisäksi puolueensa siirtolaispolitiikkaa kritisoivat terveiseni.


Matkalla Ruijaan . On vaalipäivä. Kello on hieman yli puolenyön. Olemme Harstad:n ja Finnsnesin puolessa välissä. Meillä on takana kahdeksan tuntia seilaamista ja edessä 40. Radiosta kuuluu norjalaisia iskelmiä.
Poikani ohjaa, minä istun koneella, kippari nukkuu. Otimme jäitä mukaan. Tarkoituksemme on jossain Nordkapin edustalla vetää pari apajaa ja tienata polttoainerahat.

Samalla kun pysähdymme Nordkappbankenille ja kalastamme voin vilkuttaa meitä toivon mukaan kiikaroiville uusille ystävilleni. Eilisellä safarilla mukana olleille ja pohjoiseen liftaaville ranskalaisille teerientutkijoille. Niin toivon. Ne aikoivat matkata Euroopan pohjoisimpaan pisteeseen. Jospa siellä tapaisimme. Tällaisten etäisyyksien maassa kiikarointietäisyydellä oleminen on samaa kuin tapaaminen.

Reilun kahden vuoden odotus ja aikominen ja Ruijaan lähdöllä spekulointi on ohi, me olemme oikeasti menossa muutaman kuukauden komennukselle koilliseen. Tukikohtamme siellä on Mehamn, kalastusmatalikkomme Teno- ja Lohivuonon edustoilla.

Eilen, tai oikeastaan toissapäivänä, hyvästelin valassafarin. Näimme miekkavalaita kaskelottien, pyöriäisten ja lahtivalaitten lisäksi. Oli hienoa kokea ensimmäistä kertaa neljä eri valaslajia samalla safarilla. Saatoimme tarjota kauden päätteeksi mieleenjäävän elämyksen. Minulle safari ei ollut pelkästään sesongin viimeinen, vaan oikeasti viimeinen. Yksi vaihe elämässäni päättyi.

Viime viikot olen ollut poliiittisesti aktiivinen. En mitenkään väriä tunnustamalla taikka aatteisiin sitoutuvalla tavalla, vaan maahanmuutto - ja monikulttuurisuuslähtöisesti. Innostus tuli Tuulan esille ottamasta kaksoiskansalaisuusasiasta. Siitä kun Norja yhtenä harvoista Euroopan maista puolenkymmentä vuotta sitten kiristi kansalaisuuslakiaan ja yhä estää maahan- ja maastamuuttajilta mahdollisuuden kaksoiskansalaisuuteen.

Otin kansalaisuus- ja integroitumisasiat esille lähettämällä kotikuntani Øksnesin kaikille puolueille kolme maahanmuuttoon ja maahanmuuttajien asemaan liittyvää kysymystä.

1. Onko puolueenne kaksoiskansalaisuuden puolesta vai vastaan?

2. Mitä mieltä puolueenne on siitä että norjalaisen henkilönumeron saaminen ja rekisteröityminen kestää niin pitkään , 4-6, jopa 8 viikkoa, kun se muissa pohjoismaissa kestää maksimissaan muutaman päivän?

3.Nitä puolueenne aikoo tehdä helpottaakseen maahanmuuttajien integroitumista Øksnesin kuntaan?

Kysymykset lähetin Frp:n (Edistyspuolue), Høyren (vastaa kokoomusta), SP:n (Keskusta), AP:n (Paikallinen SDP), Krf:n (Kristilliset),SV:n (Vasemmisto) ja Tverrpolitiske Listen (poliiitisesti sitoutumaton liike) edustajille.
Kysymysten yhteydessä esittelin itseni ja sanoin käsitteleväni vastauksia blogissani.

Vastausaktiivisuus:
-Kysymyksiin vastasivat Kristilliset, Tverrpolitiske Liste ja SV kirjallisesti.
-AP, nykyinen vallassa oleva puolue pyysi tapaamista. Minulla olikin mielenkiintoinen parin tunnin keskustelutuokio valtuuston puheenjohtajan kanssa kotonani Morgenstjernassa.
-Høyren nuori vaalivastaava välitti kysymykset puheenjohtajalle, joka ei kuitenkaan vastannut.
-Keskusta ja edistyspuolue jättivät kokonaan vastaamatta.

Vastaukset:
1.Kaksoiskansalaisuuskysymys
-Sv.n ja Tverrpolitiske Listen mielestä kaksoiskansalaisuus olisi ehdottomasti myönnettävä.
-AP:n edustaja oli positiivinen asian suhteen, välitti kysymykseni ministeriöön ja otti esille kalastusministerin kanssa, mutta täysin selkeää kyllä vastausta häneltä en saanut.
- Kristillisten edustaja vastasi, ettei hänellä ole tarpeeksi tietoa asiasta, kuinka laki kaksoiskansalaisuudesta vaikuttaisi käytännössä. Vastauksen saattoi tulkita varaukselliseski kylläksi.

2.Rekisteröitymiskysymys.
Kaikki vastanneet olivat sitä mieltä, että rekisteröityminen ei saa kestää niin pitkään. Vastaajien mukaan asia on otettava esille ja ongelmaan on puututtava.
-AP:n edustaja valaisi asiasta meillä käynyttä kalastusministeriä sekä välitti mailini tiedoksi virkamiehille ja ministeriöön.
-Tverrpolitiske listen mielestä asiaan on puututtava, Tarpeelliset resurssit myönnettävä. Rekisteröityminen ei saa kestää kauempaa kuin naapurimaissa.
-Sv:n perusteellisessa vastauksessa todettiin että on selvitettävä miksi tavoitteeksi asetettu 5 päivän käsittelyaika reksiteröitymisessä ei ole toteutunut.
-Kristilliset painottivat että Øksnesin kunnan poliitikot yhdessä voisivat ottaa tämän kalastusvaltaiselle kunnalle tärkeän asian esille.

3.Integroitumista edistävät toimenpiteet
Kolmas kysymys oli selkeästi paikallispoliittinen ja siihen sainkin hienoja ehdotuksia. Jos ne kaikki toteutuvat Øksnesin kunta voi olla esimerkkikunta koko Norjalle. Vastaajat painottivat mm. kielenopiskelun tärkeyttä
-AP toivoi maahanmuuttajat mukaan yhteiskuntaan , kehittämään kuntaamme. Puolueen johdolla on pistetty vireille kulttuurikeskushanke. Tästä kunnan hallinnoimasta, entiseen peruskoulurakennukseen sijoittuvasta keskuksesta tulisi eräänlainen kohtauspaikka ja neuvontapiste monikulttuurisessa hengessä.
-SV haluaa maahanmuuttoon ja integroitumiseen liittyvät kysymykset, toisin kuin nyt, paremmin esille, selkeästi kirjatuiksi kunnanhallituksen ohjelmaan ja toivoo maahan muuttaneet mukaan ehdotuksineen ja toiveineen.
-Kristilliset painottavat kielenopetuksen tärkeyttä ja haastavat maahanmuuttajat aktiivisesti mukaan politiikkaan ideoineen ja ehdotuksineen,
- Tverrpolitiske listen laajassa vastauksessa tuli esille eri järjestöt joiden kautta maahanmuuttajat pääsevät helpommin mukaan. Myös maahanmuuttajien kulttuurin rikastuttavaa vaikutusta painotettiin. Maahanmuuttajilla on paljon annettavaa myös sillä saralla. Joustava kielenopiskelu on järjestettävä mm sopeutetun työajan avulla.

Kalastusministeri Lisbeth Berg Hansen
Kävi Støssä Superfresh koljahankkeen esittelytilaisuudessa. Superfresh tarkoittaa Støn ja Havøysundin kalastajien Yhdessä Ålesundfiskin kanssa tuottaman ensiluokkaisen koljan täsmämarkkinointia eurooppalaisille kuluttajille.
Me sitoudumme tuottamaan huippulaatua. Ålesundilaiset myyvät . Ja vaativat kuluttajat Euroopassa maksavat hyvin ja ovat tyytyväisiä. Hankkeen ansiosta me saamme jopa 3 kruunua korkeampaa kilohintaa.
Kalastusministeri piti hanketta erinomaisena esimerkkinä ja kehui meitä :)
Tilaisuuden jälkeen sain tavata ministerin ja kertoa minua vaivaavista asioista. Ministeri kuunteli ja oli kiinnostunut ja aikoi ottaa asian esille ministerikollegoiden kanssa. Eniten tyytyväinen olin siitä, että kunnanhallituksen puheenjohtaja oli jo etukäteen valaissut ministeriä minua ja monia muita vaivaavista asioista.

Vaalit
Morgenstjerne toivottaa kaikille ja varsinkin Norjassa asuville lukijoilleen hyvää vaalisäätä ja äänestysintoa.
-lauri-

5 kommentarer:

 1. Mina tulin niin iloiseksi tasta postauksesta. Tosin tassa aamukiireissa en ehdi taman kummemmin kommentoida. Mutta hyva Lauri!!!

  SvarSlett
 2. Kiitos Tuula. Nyt on ainakin asia toimitettu eteenpäin. Saihan tämä kaksoiskansalaisuusjuttu näkyvyyttä myös Savossa, kun Ylen Radio Savon toimitus oli lukenut asiasta ja teki pikku jutun radioon ja nettiin.
  Kyselyssä tuli sitten ilmi, että kaksoiskansalaisuusasia ja vaikeudet rekisteröitymisessä olivat monelle kuntamme päättäjälle yllätys.
  Pitäisi ilmeisesti uskaltaa puuttua epäkohtiin rohkeammin.

  SvarSlett
 3. Hyvä!! Kai tämän postauksen saa linkittää esim. Facebookiin? :)))

  SvarSlett
 4. ...ja sorry, linkitin jo. ;) Olemmehan sentään Norjassa jossa anteeksisaaminen on monesti helpompaa kuin luvan saaminen. Enkä ehtinyt odottaa vastaustasi koska kohta minulla on kiire äänestämään ja sen jälkeen töihin. Töissä on pääsy Facebookiin estetty työpaikan koneilta. Ja meikäläisen työmoraalillahan ei ikinä milloinkaan käytetä langatonta verkkoa Facessa, blogeissa tai missään muuallakaan vierailuihin... ;))

  SvarSlett
 5. Saat anteeksi. Sait luvan, mutta minun lupani ei näköjään kirjautunut tänne kun vastasin gmailin puolella :)

  SvarSlett