torsdag 5. februar 2015

Yhdeksännen kannen sauna

-Hurtigruta on valittu maailman kauneimmaksi merimatkaksi ja syystä. Rannikkoristeily on sekoitus historiaa,luontoa ja nykyisyyttä. Mennyt ja häviävä ovat vielä läsnä. Uusien brittiomistajien myötä hurtigrutan merkitys Pohjois-Norjan elinhermona luultavasti vähenee.Valtion tuki pienenee ja hommaa uudistetaan aktiviteettien, elämysten ja kiireen suuntaan, vastaamaan enemmän vieraittemme tarpeita.  Meistä paikallisista ja meidän tarpeista ei niin väliä, kun kaikki toimii jatkossa eliitin ehdoilla. Näitä tuumi viisas kipparini.
                                                
Minunkin mielestä hurtigrutan tulisi pysyä tällaisena, siitäkin huolimatta, että tämä ei kaikille sovi, moni pettyy matkan hitauteen. Ja tylsyyteen. Tekemisen puutteeseen. Jos sinulla on vaikeuksia pysähtyä, pelkästään olla ja sietää hiljaisuutta, ei kannata tulla. Ei ainakaan rauhallisena aikana.(kuva: Tea-Mari Brax)
 Jos tietoisuus vuorista ja vuonoista vaatii aurinkoisen ja selkeän sään, saatat pettyä. Täällä on useammin pilvistä ja sateista kuin aurinkoista. Rannikon sademäärä on yli kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Meri voi myrskytä, vaikka me vuonojen ja salmien kautta kuljemmekin.
 Huonon sään varalle ei löydy korvaavia aktiviteetteja, ei karaokea, eikä ostoskatuja, eikä aina edes trubaduureja. Ravintola,muutama kahvio, kirjasto ja panoraamabaari kyllä löytyy.
-Kiitos infosta, millaisen sään me saamme?
-Selkeänä se näyttäisi jatkuvan.
-No hyvä, minä kykenen kyllä pysähtymään. Meditoin. En todellakaan tarvitse mitään ylimääräistä. En usko, että muutenkaan kerkeäisin vajaassa vuorokaudessa kyllästymään.Voisimmeko nyt nousta laivaan,viedä tavarat hyttiin ja  mennä kannelle. Haluaisin ottaa kuvan sinisestä kaupungista ja tuosta sillasta.
-Joo, mennään. Siis hurtigruta ei ole pelkkä risteily eikä autolautta, se on myös Norjan virallinen postireitti, näytän kohta sen lipun. Näiden laivojen kautta on kukenut ja  kulkee uskomaton määrä tavaraa pohjoisen pieniin ja syrjäisiin kalastajakyliin.
-Olet kyllä muutaman kerran asiasta maininnut. Olikos täällä muuten saunaa?
 
- On sauna ja hieno onkin. Tai hienous riippuu siitä, uskaltaako heittää löylyvettä kiukaalle vastoin kieltoa. Yleensä saunassa on näin talvella tilaa ja vedenheitto mahdollista. Tässä laivassa sauna on yhdeksännellä kannella eikä  kellarissa , kuten pienemmissä.
 Trollfjordin saunaosastoon, tai kylpylähän se oikeastaan on, kuuluu muutama taivasalla oleva kuuma-allas, suihkukopit, aurinkotuolit sekä kesällä auki oleva baari. Minulle siellä oleilu tuo mieleen Islannin.

-Just. Jos käytäis kannella silleen kuvausreissulla, sitten juotais kahvit siellä sinun mainostamassa kalakokolattiamattoravintolassa ja sen  jälkeen mentäis saunaan. Ja kuumiin altaisiin. Olisiko hyvä idea, herra opas.
-Ideasi ei ole pelkästään hyvä. Se on erinomainen. Ja toteutettavissa.
                                        -lauri-

10 kommentarer:

 1. Erinomainen idea. Tuolla kannellahan sitä olisi upeata istuskella porealtaassa ja katsella revontulia!

  SvarSlett
  Svar
  1. Niin olisi. Jäi ruokailut aika niukaksi, kun heti piti mennä saunaan ja siitä siten altaisiin. Välillä avojaloin kävelyä lumisella kannella, takaisin löylyyn ja altaaseen. Mukana baarista ostettu Solo limppari. Ei tungos vaivannut. Kannattaa ottaa joko Trollfjord tai Finnmarken , mikäli yläkannen kylpylämeininkiin haluaa. Niin ja matkustaa talvella näillä pohjoisilla osuuksilla.

   Slett
 2. Olen minä tuosta reissusta haaveillut, mutta on vähän tyyris.

  SvarSlett
  Svar
  1. Juu hieman on kallis, nyt talvella on tosin usein tarjouksia, mutta vaikeampihan se on Suomesta saakka niitä hyödyntää. Meille, jotka asumme tässä reitin varrella, hurtigruta voi joskus kaikkein edullisin liikkumismuoto. Esimerikiksi Bodöstä Tromssaan matka kestää kaksi vuorokautta ja maksaa hytteineen 140e hengeltä. Opiskelijat ja eläkeläiset matkustaa puoleen hintaan.

   Slett
 3. Kerran olen risteilyt Skjervøyn ja Tromsan välin (4h) keskellä kaamosta, aika kävi pitkäksi. Ehkä julmetut hinnat myös vaikuttavat asiaan.
  Toivottavasti "Ole" myrsky ei aiheuta suuria vahinkoja teillä päin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Se iskee viimeisen tiedon mukaan suurimmalla voimalla just Vesteråleniin. Taatusti tulee vahinkoja. Ollaan kotona keräilty kaikki irtonainen sisätiloihin. Pitänee autokin siirtää hieman kauemmaksi , etteivät puiden oksat tai mahdollisesti varaston katosta irtoava kattopelti tee vahinkoa. Tuulen suunta on kaikista pahin, koillinen, se nostaa vedenkin ennätyskorkealle. Noh voihan se olla ettei se niin voimakkaaksi ylly mitä ennustavat. 25 metrin aallot on melko korkeita ja 40 sekuntimetrin tuuli.

   Slett
 4. Oi mikä matka. Tuonne voisin tulla sen valasmatkan lisäksi ja nauttia ihan ilman suorittamista koko matkasta untuvatakki ja huopikkaat jalassa. Yhtään ei olisi ikävää..

  SvarSlett
  Svar
  1. Tervetuloa vaan tätäkin kokemaan. Se ei ole mikään elämys vaan enemmän. Meiltä käsin voi valita monenlaisia retkiä. Voi esimerkiksi mennä etelään Lofooteille olla siellä puoli päivää ja tulla takaisin pohjoiseen menevällä laivalla. Ja se saunaosastollinen laiva kannattaa valita. Minusta parasta hurtigrutalla on tieto, että nyt ei muuten tartte tehdä yhtään mitään jos ei halua. Saa pelkästään olla. Se tunne ja kiirettömyys on säilynyt vaikka laivat ovat uudistuneet.

   Slett
 5. Tuo on minun haave, vaikka onkin melko kallis.

  Hieman jo selvittelinkin reittejä ym. Ehkäpä joskus :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurtigrutan voi yhdistää myös automatkailuun. Menee osan matkaa laivalla. Kesällä hinnat ovat kyllä hieman aika korkeat.

   Slett