Siihen ei muuta tarvittu kuin ystävieni, hollantilaisen Tromssassa asuvan graafikon ja ambra-asiantuntijan sekä valastutkijamiehensä vierailu.
Olimme kartoittamassa rantautunutta mätänemisvaiheessaan pitkälle edistynyttä kaskelottia. Kuvaamassa ja kokoa arvioimassa, mutta myös luita etsimässä.
Tänään ei ollut ensimmäinen kerta, eikä taatusti viimeinen.
Suurikokoinen uroskaskelottivainajamme on tähän mennessä joutunut meidän toimesta luopumaan tutkijoille irrroitetun näytepalan lisäksi neljästä kylkiluusta, kolmesta nikamasta, kuudesta pienemmästä luunkappaleesta, alaleuan palasesta ja kallon takaosasta. Myrskyt ja vuorovesi ovat auttaneet, tehneet vaikean irroittelutyön. Meidän tehtäväksi on jäänyt rantakivikkoon ajautuneiden luiden raahaaminen rantatien varteen. Ja kuskaaminen navetan raunioiden kivijalan päälle kuivumaan ja hajustaan vapautumaan.
Tänään kuulin, että kaskelotti alkaa muodostamaan ambraa kun saaliskalan, jättiläismustekalan, papukaijan nokan kaltainen hammas rikkoo vatsalaukun sisäpintaa. Ambra suojaa haavaumaa ja ehkäisee tulehdukset . Ambra on laastari. Normaalisti kaskelotti ulostaa vatsassaan muodostuneen ambran pois. Suurimmalta osalta valaista tämä onnistuu. Yksi sadasta kaskelotista jättää ambramöykyt vatsaansa.Nämä kimpaleet ovat kultakimpaleita, Niiden arvo on mittaamaton tai mitattavissa mutta hyvin suuri. Mätänevä valas saattaa piilotella miljoonan euron arvoista lastia.
Hollantilaisen museon intendentti avasi kerran rantautuneen kaskelotin vatsan. Sieltä löytyi useita ambrakimpaleita. Niiden myynnillä museo netttosi miljoona euroa. Rahoilla tehtiin siipirakennus. Valasosasto, minne myös ambravalaan luut sijoitettiin.
Muutama vuosi sitten Hollannin , Saksan ja Englannin rannikolle rantautuneet parikymmentä kaskelottia tutkittin, kuolinsyitä selvitettiin ja vatsat avattin. Ambraa ei löytynyt.
Mahdollisuus siihen, että meidän kaskelottimme olisi ambrakaskelotti on hyvin pieni.
Mutta entäpä jos sittenkin. Ruho mätänee eikä vatsaa ole vielä aukaistu. Valas on tukevasti kivien välissä eikä se siitä kovallakaan myrskyllä eikä edes poikkeuksellisen korkean nousuveden aikana minnekään lähde.
Tiedän tarkkaan miltä kullankaivajista tuntui.
-lauri-
Kuvat: Sini Kautto ja Hanna Mensonen
Vau! Enpä ole tuotakaan ennen tiennyt. Toivotaan että teidän kaskelottinne on ambran tuottaja :)
SvarSlettTodennäköisesti emme sitä vatsaa kuitenkaan aukaise. Saapi pysyä haaveena. Onhan näitä kaskelotteja meidänkin tienoon rannoille säännöllisesti rantautunut, enkä ole kuullut kenenkään koskaan mitään ambraa löytäneen. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Parasta olisi ollut jos olisimme saaneet tutkijat tekemään ruumiinavauksen ja selvittämään kuolinsyyn siinä vaiheessa kun ruho oli tuore. Tutkimaan esimerkiksi sen ovatko syöneet muovia..
Slett