Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 20. november 2011

Free Morgan

Ingrid Visser kertoi Støssä pitämässään info tilaisuudessa miksi Free Morgan foundationin mielestä Morganin on saatava elää vapaana perheensä parissa. Lyhyt ja sairasteleva elämä ahtaassa kontissa esilläollen tai vesimaailmassa temppuillen ei ole mikään vaihtoehto.(Free Morgan foundation)

Yksin pienessä altaassa haltioituneen yleison ihailtavana. Se on Morganin tämänhetkisen työnkuvan määritelmä. Me haluamme jotain muuta. (Free Morgan Foundation)
.
Støssä Morganille on mahdollisuus rakentaa sopeuttamisallas. Siinä se saa uida ja totutella kotimaisemiinsa. Opetella vapaudessa tarvittavia taitoja. Ingrid Visser Morganin lahden edustalla. (Kuva Lauri Heiskanen)

Støn satama-allas. Morganin tuleva väliaikaiskoti ennen lopullista vapauteen pääsyä.

Ulkopuolella odottavat lajitoverit.(kuva Ville Ikkala)

Toivottavsti Morgan jo ensi kesänä on osa tätä laumaa. (Ville Ikkala)


Gisløy 21 marraskuuta. Viisi astetta. Pilvistä. Tuulee kaakosta. Leuto sää on palannut. Eilen oli selkeää ja lähes tyyntä. Toissa yönä pakkasta. Silloin vuorille satoi lunta.
Kalaviikko oli hiljainen. Perjantaina teimme viikon toisen kalaretken, olimme seitin pyynnissä. Vuorokauden uurastuksen tuloksena nostimme tuhat kiloa, siis vähän. Siimalaivatkaan eivät kovin kummoisia saaliita saaneet.
Onneksi sieniä kuitenkin riittää. Vaaleita orakkaita, suppilovahveroita ja kantarelleja kuivattavaksi.

Tänään koko Støn kylä jännittää. Hollantilaisessa tuomioistuimessa tehdään meidän kannalta isoja päätöksiä. Iltapäivällä saamme tietää miten käy miekkavalas Morganin.
Morgan on nuori naaras. 16 kuukautta sitten se ajautui Hollannin rannikolle. Oli joutunut eroon pohjois-norjalaisesta perheestään ja pahasti nälkiintynyt. Harhaillut kauas etelään. Miekkavalaat ovat taitavia saalistajia, mutta ainoastaan laumana, yhteistyössä toisten perheenjäsenten kanssa. Yksin ne eivät pärjää vaan vähitellen nääntyvät hengiltä.

Kalastajat löysivät Morganin. Se toimitettiin Harderjvikin akvaarioon toipumaan. Tarkoitus oli vapauttaa Morgan niin pian kun se olisi kuntoutunut. Morgan palautettaisiin laumaansa. Tai lähisukulaistensa pariin.
Akvaariossa Morganin kodiksi tuli ahdas kontti. Ja työnkuvaksi yrittää jollain tavallla liikkua kontissa ja olla nähtävyys. Vapauttamisajatuksesta luovuttiin vedoten että se ei onnistuisi. Morgan jäisi vankeuteen. Siirrettäisiin myöhemmin Teneriffalle Loro Parkiin sirkustemppuja tekemään. Tai synnytyskoneeksi jenkkien Sea World vesipuistoihin uusia sirkuslaisia tuottamaan.
Morgan toisi uutta verta. Morganilla olisi hyvät geenit.

Sea World on massiivinen miljardibisnes. Ja miekkavalaat ykköstuotteita. Sirkuselämä pitkine päivineen ja luonnottomine temppuineen sekä ahtaat elinolot kuluttavat. Kun miekkavalaat luonnossa saavuttavat 50- jopa 80- vuoden iän, niin vesipuistoissa keskimääräinen elinikä jää Ingrid Visserin mukaan vähän yli 8 vuoteen. Uusia valaita tarvitaan menehtyneiden tilalle. Emojen hankkimiseen panostetaan, se on tärkeimpiä investointikohteita.

Free Morgan foundation ja ystävät ympäri maailmaa ovat koko Morganin vankeudessaoloajan työskennelleet miekkavalaan vapauttamiseksi. Palauttamiseksi perheensä tai sukulaistensa pariin. Vapauttamispaikaksi on valittu Stø. Ingrid Visser ja Jan van Twillert Free Morgan foundationista olivat meillä kylässä. Kokouksia pidettiin , paikkoihin tutustuttiin, ihmisten ja päättäjien mielipiteitä kysyttiin. Yhteenveto vierailusta on luettavissa täällä.

Stø on valmis. Mekin teemme kaikkemme saadaksemme Morganin vapautetuksi, pois vesimaailmojen vankeudesta. Lajitovereidensa, pariin.
Oikeuden päätös ilmoitetaan tänään iltapäivällä. Jos se on meille myönteinen Morgan saa vapautensa. Ja Stø, sen elinkeinoelämä, kalastus ja matkailu kovasti kaipaamaa myönteistä julkisuutta.
-lauri-6 kommentarer:

 1. Pidän peukkuja pystyssä että Morgan pääsisi vapauteen Støn kautta! Ja mukavia hetkiä sienimetsässä, mikä olikaan se aikaisempi ennätys?

  SvarSlett
 2. Kiitti Morgan olisi niin iso asia myös Stølle ettei me sitä edes tajuat. Tänä vuonna olen rikkonut aiemman ennätyksen 6 kertaa.Entinen oli 26. lokakuuta viime vuonna. Kirjoitin siitä blogissani sulle vastaukseksi näin "Taidankin lähteä niitä sieniä poimimaan. Tulisi ennätusmyöhäinen ajankohta päiväkirjaan merkittäväksi."
  Edellisvuoden ennätys 25. lokakuuta rikkoontui yhdellä päivällä.
  Käsittämätön ilmaston lämpeneminen on siis dokumentoitu, hehe. Sienistä näkee,kuinka dramaattiset vaikutukset muutaman asteen keskilämpötilan kohoamisella on.Huhhuh.

  SvarSlett
 3. Minäkin toivon ja uskon että Morgan pääsee vapauteen ja lajitoveriensa luokse!!

  SvarSlett
 4. Masentaa, oikeus päätti vastoin yhden maailman arvostetuimman miekkavalastutkijan Ingrid Visserin lausuntoja että Morgan ei pärjäisi luonnossa. Miekkavalas Morgan siirretään Teneriffalle vesipuisti Lora Parqueen. Meillä Støssä oltiin varauduttu Morganin tuloon.
  Free Morgan Foundation ei kuitenkaan luovuta :) Vielä on toivoa.

  SvarSlett
 5. Vai Loroon meinaavat lähettää, vaikka koko laitos muutettaisiin altaaksi niin ahdasta olisi vielä, on nimittäin vain eläintarha jossa on altaita.

  SvarSlett
 6. Ne mainostavat että altaassa on miljoonia litroja vettä. Siis tuhansia kuutioita. 5000 kuutiota on esin 50x10x10. Sellainen in hyvin pieni allas miekkavalaalle. Kymmenen kertaa enemmänkin olis surkeen vähän.

  SvarSlett