Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 9. november 2011

Sieniterapia.

Joskus on hyväksi vaihtaa pimeän ajan mietiskely-ympäristöä. Pois kammioista.

Pois kotoa ja työpaikalta.


Joskus on tarpeen löytää luontoyhteys :)

Sienisaalis piristää kummasti kaamosajan myrskyissä alamaissa olevaa.


Morgenstjerna.Gavlfjordenin kalamatalikot 9.marraskuuta. Lounaistuuli 8 metriä sekunnissa. Lämpötila 8 astetta. Sää selkeä. Ensimmäisissä apajissa saimme vain 200 kiloa koljaa. Kaiussa näkyy runsaasti silliä.

Vesterålenin marraskuu jatkuu leutona ja epävakaisena. Välistä sataa kaatamalla, tai tuulee myrskyisästi. Kaksi viikkoa olemme olleet molempien kiusaamana. Merellä olemme käyneet hätäisesti. Kalaonnea matalapaineiden välissä koettaneet.

Sään ansiosta minulle on siunaantunut paljon vapaa-aikaa . Surkean pimeän onnettomia sademyrskypäiviä , sopivia sisätiloissa oleiluun. Ärsyttävä vaakasuora sade halusi, etten menisi retkeilemään, metsissä tai vuorilla vaeltelemaan. Sateen oli tarkoitus syödä ulkoiluintoni ja mieleni rammaksi. Ja pitää minut virtuaalimaailmassa.
Onneksi en alistunut. Vaan kutsuin kylään ystäväni. Halun näyttää, ettei tuollainen pikku sade ja surkea myrskyn poikanen minua määrää.

Parin viikkoa olen pyhittänyt sienten poimimiselle. Kantarellien, myöhäisten tattien, vaaleiden orakkaiden ja suppilovahveroiden hamuamiselle. Ja saaliin kuivaamiselle. Kuivurini on ollut täystyöllistetty. Lasipurkkini sienillä täytetyt. Ja mieleni paljon valoisampi.

Onneksi sieniä ilmaantuu koko ajan lisää , kantarellirihmastotkin ovet heränneet uutta alkutalven satoa antamaan.
Siitäs sait kaamos.
-lauri-


5 kommentarer:

 1. Tuommoisia tattiloita voisin minakin kerata metsasta. Vaan taalla en ole juuri tatteihin törmännyt...

  SvarSlett
 2. Tykkään itse eniten kanttarelleista..
  Niitä oli täälläkin aika runsaasti, vieläkin varmaan, mutta meen Pilkun kans välillä niin vauhtia, että sienet unohtuu..

  Ihmeellisen lämmintä.
  Tulis jo lunta ja hiutaleita, ne rauhoittavat. Niiden ääni on kaunis ja hiljainen.

  SvarSlett
 3. Sienivuosi on ollut kummallinen. Herkkutatteja ei noussut normaaliin aikaan vaan ensimmäinen sato liian aikaisin heinäkuun alussa ja toinen sato puolestaan myöhässä syyskuun lopussa. Niitä löytyi pieniä määriä marraskuun alkuun saakka.
  Kantarelleja löytyi ennätysmääriä elokuun alusta lokakuun puoliväliin. Uusin satokausi alkoi viikko sitten ja jatkuu varmaan niin kauan kuin on näin lämmintä (8-10 astetta) Se on täysin poikkeuksellista. Eihän marraskuussa yleensä poimita muita kuin korkeintaan suppilovahveroita. Ne ovat tehneet tänä syksynä ennätyssadon.
  Vielä pitää mainita yhä jatkuva vaalea orakaskausi ja se että olen saanut nauttia itsepoimituista tuoreista sienistä huhtikuusta lähtien. Silloin löytyi huhtasieniä, samoin kuin toukokuussa.Kesäkuussa ilmestyivät punikki- ja herkkutatit ja heinäkuussa lisäksi kantarellit sekä ensimmäiset rouskut.
  Käsittämätöntä näillä korkeuksilla.
  Tuula:mikähän lienee syynä tatittomuuteen, ehkä liika sade ja kolea sää vaikutti.
  Hanne:Opeta Pilkku kantarellikoiraksi ja malta pysähtyä poimimaan :)
  Minäkin toivon lunta tai oikeastaan haluaisin kokea joulukuisen sienimetsän. Höh en osaa päättää mitä haluan. Tyypilistä.

  SvarSlett
 4. Ja kelit vaan jatkuu märkänä ja niitä tulee kuin...sateella.

  SvarSlett
 5. Juu ainakin sunnuntaihin saakka. Siitä eteenpäin luvattiin kylmempää ja alkuviikosta jopa lunta :)

  SvarSlett