Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 14. desember 2011

Tohtori Kuha

Kuha elää sameissa vesissä. Sen väri voi vaihdella elinympäristön mukaan :)
Avletto ja sisarentyttäret luomukanojen aitauksessa joskus 90-luvun alkupuolella.


Gisløy 15.12.2011. Koillistuulta 10m/s, lämpötila plus neljä, kirkas sää. Viime yönä näin hienot revontulet, geminidit ja lähes täyden kuun samanaikaisesti. Kalastuskautemme on päättynyt. Jouluun valmistautuminen alkanut.

Tänä syksynä minä ja poikani olemme olleet etuoikeutetussa asemassa. Koskaan aiemmin Norjassa oloaikana ei tilanteemme ole ollut näin hyvä. Eli erinomainen.
Hyvällä tilanteella tarkoitan mahdollisuutta nauttia Heinävedellä kasvatetusta luomupossusta tehtyjä herkkuaterioita. Useita kertoja viikossa. Joka viikko.

Minulle kerrottiin, että nämä Sisä-Savon sydämessä kasvaneet possut ruokittiin kuten ennen vanhaan. Niille annettiin ruoantähteitä, viljaa suurustettuna ja myös viherrehua. Kasvatusmenetelmät täyttivät luonnonmukaisuuden kriteerit.

Ne läpäisisivät jopa luomutuotannon erikoisasiantuntijaksi itsensä ylentäneen tohtori Kuhan kriteerit.

Minä en tässä meriaiheisessa Morgenstjerna blogissani halua syyllistyä minulle tuntemattomien ihmisten mollaamiseen. En edes suoraan arvosteluun. Kritisoin epäsuorasti. Puutun ärtymystä aiheuttaviin asioihin kierrellen. Siksi tohtori on fiktiivinen. Ja nimeltään Kuha.

Kuha on kuuluisa, Kuha saa ihmiset liikkeelle. Tohtori Kuha on jo nyt muuttanut elintapojamme ja käsityksiämme terveellisestä ravinnosta. Jää tosin nähtäväksi kuinka pysyvästi. Ainakin Kuha osaa vakuuuttavasti sanoa tietävänsä mikä on hyvästä ja mikä pahasta. Kuha tietää kaikesta kaiken. Hänellä on totuus.

Tohtori Kuha ei ole yksin. Keskimäärin Kuhia löytyy yksi per pieni maa. Suuremmissa maissa useampia. Amerikoissa niitä on satoja. Tai oli.

Kuhat saavat minun puolesta valistaa vapaasti. Puhukoot asioidensa puolesta. Ja parantakoot sairaat ja ylipainoiset kansat. Kunhan vaan pitäytyvät jonkinlaisessa totuudessa.

Erään pienen maan tohtori Kuhan eiliset väitteet ko. maan sianlihan tuotannosta ja lihantuotannosta ja maataloustuotannosta yleensä olivat niin rajuja, että niihin on pakko puuttua. Kuha liioitteli , vääristeli , yleisti ja pelotteli.
Kuha saattoi luomuviljelijät ja luomuviljelyn puolesta toimivat ja sadattuhannet kannattajansa kiusalliseen tilanteeseen. Kuha mokasi.

Tohtori Kuhan vääristelevät teesit julkaistiin ykkösmedian kotisivuilla, ne kohauttivat, ja ylittivät uutiskynnyksen, saivat taas julkisuutta. Siitä huolimatta, että samat puolitotuudet on jo aiemmin Kuhan kotisivuilla esitetty . Ja karppaus infon sivuilla valistuneiden ja vähemmän fanaattisten ihmisten toimesta jo kesäkuussa tyrmätty.
Miksi julkisuudenkipeä Kuha ei usko, ei kuuntele kannattajiaan, miksi hän haluaa pilata kaikkien myös Kuhaan uskovien, joulukinkkunautinnon.

TOHTORI KUHAN TEESIT JA MORGENSTJERNEN AVLETTON VASTINEET

Kuha sanoo:
Suomalaisesta siasta on tullut vain makkarateollisuuden raaka-aine. Rasvahysteriassa on menty siihen, että monet asiantuntijat ovat jo sitä mieltä, että pitäisi saada kokonaan uusi sikarotu, koska suomalainen sika on pilattu. Vähärasvainen sianliha on suoraan sanottuna roskaa,
Avletto sanoo:
Olen eri mieltä. Suurin osa suomalaisesta sianlihasta myydään kinkkuina, kyljyksinä, kylkenä, paistina ja jauhelihana. Makkaraa tulee siinä sivussa. Suomalaista sikaa ei ole pilattu. Rasvaa suomipossuissa on riittävästi. Kuhan mainitsema suomalaisen vähärasvaisen roskan kulutus on Kuhan itsensä toimesta kovasti kohonnut. Suomiroskapekoni tirisee aamuisin kannattajien paistinpannuilla.
Uusi rotu olisi hidas jalostaa. siitä tulisi hidaskasvuisempi ja tuotantokustannukset olisivat paljon korkeammat. Kuluttajahinta nousisi. Kaikilla ei ole varaa maksaa kaksin-kolminkertaista hintaa.

Kuha sanoo:
Suomalaiset tuotantosiat rouskuttavat geenimanipuloitua soijaa, joka on Kuhan mukaan arveluttavaa, eikä hän itse pistäisi soijarehulla syötettyä sikaa suuhunsa mistään hinnasta.

Avletto sanoo:
Kannattaa tutustua luomuohjeisiin ja selvittää kuinka yleistä geenimanipuloidun soijan käyttö on. Rehutehtaiden kertoman ja karppaus info sivuston palautteen mukaan ei kovin yleistä. Avletto selvittää asian Luomuliitosta.
Luomuohjeiden mukaan sialle saa syöttää ja syötetään soijaa (ei kuitenkaan gm soijaa). Minusta on epäreilua lietsoa joulunalusahdistusta. Kuhan kannattajat (toisin kuin etuoikeutettuihin kuuluva Kuha) joutuvat pakosta soijalla kasvatettua myrkkylihaa syömään. Suomessa myytävästä sianlihasta 0,5% on luomua. Täysin soijavapaata sianlihaa on lähes mahdotonta saada.

Kuha sanoo:
Sika on kaikkiruokainen ja tarvitsee ravinnokseen kasvisten lisäksi myös eläinproteiinia. Oikein kasvattaminen tarkoittaa sitä, että sika on saanut syödäkseen kunnon ruokaa pelkän rehun sijasta. Eli esimerkiksi ihmisten ruuantähteitä. Sika on siis saanut kasvaa kuten entisaikoina, ennen tehotuotannon vallattua alaa.

Avletto sanoo:
Luomusian kasvatuskokemusta omaavana olen Kuhan kanssa osittain samaa mieltä. Sika on alunperin kaikkiruokainen. Jalostus on kuitenkin muuttanut sian. Pärevakka-aikakauden idylliin ei ole paluuta. Valitettavasti EU lainsäädäntö käytännössä kieltää ruoantähteiden käytön.
Luomusiatkin kasvatetaan pelkästään kasvikunnan tuotteilla. Aiemmin, en tiedä miten on asianlaita nykyään, sioille sai kasvatuksen alkuvaiheessa antaa kalajauhoa. Minä kasvatin muutamat sikani sekaravinnolla, tarjosin ruoantähteitä ja keitettyä roskakalaa ohra-kaurajauhoon suurustettuna. Lisäksi annoin runsaasti heinää. Se oli mielenkiintoinen harrastus.
Ennemmin painottaisin tuoreitten kuitupitoisten kasvisten käyttöä ruokinnassa kuin eläinproteiineja.

Kuha sanoo:
Sianliha ja sen rasva ovat hyvää, jos sika on oikein kasvatettu.

Avletto sanoo:
Läski on useimpien, myös kuhalaisten, mielestä etovaa syötävää. Ja jää lautaselle. Kasvatusmenetelmästä riippumatta.

Kuha sanoo:
Yksinkertainen sääntö Kuhan mukaan on, että ihmiset söisivät mahdollisimman luonnollista ruokaa. Siihen kategoriaan eivät sovi soijaruokitut tehokasvatussiat tai omega3-possut, vaan luomuliha ja riista.

Avletto sanoo:
Avletton mielestä ihmisten ruokavalioon ei kannata liikaa puuttua. Jos puututaan niin mieluummin ohjeilla, ei fundamentalistisilla määräyksillä. Suomalainen ja pohjoismaalainen ruoka on oikeasti laadukasta. Siitä on lupa nauttia. Tärkeintä on että ruokaa on saatavilla. Kuhan sääntöjen mukaan eläminen on mahdollista korkeintaan 0,5 % suomalaisista. Tälle määrälle on soija- ja omegavapaata luomusianlihaa, muuta luomu lihaa tai riistaa saatavilla.

Karppaus infon kommentoija sanoo( kesäkuussa):
Avletto muuttanut kommentissa esiintyvän gurun nimen (Kuha)

On ikävää että Kuhan kaltainen "guru" ja monen ihanne levittää väärää tietoa sivuillaan. Jäin ihmettelemään miten hän ei voi syödä suomalaista porsaanlihaa ollenkaan, ei se kuitenkaan ulkomailla sen "parempaa" ole siis possun ruokinnan kannalta ajateltuna. Voihan se olla, että se gm soija tekee sitten siihen ulkomaan lihaan sellaisen maun, josta Kuhakin tykkää. Who knows Mutta pelkkä ruokinta ei selitä läheskään kaikkia lihan laadun tekijöitä, makueroja, sitkeyttä ym vaan siihen on muitakin "syitä" tuotantoketjussa. Tällaisin miettein tällä kertaa.

Avletto sanoo:
Onneksi olen siirtynyt 12 vuotta sitten luomutuotannosta suomutuotantoon.
-lauri-
Ps, Avletton asenne maltilliseen karppaamiseen on asiallinen jopa myönteinen. Olen saanut paljon hyviä vinkkejä, joitakin jopa kokeillut. Kritiikkini kohdistuu Kuhan provosoiviksi muotoiltuihin ns. totuuksiin:)


9 kommentarer:

 1. Minäkin poika luuli, että kalastat kuhaa!

  SvarSlett
 2. Kalastan minä. Suomessa käydessäni ;)

  SvarSlett
 3. No kohta ne julistaa kaikenlaiset siat vaaralliseksi, viimeviikolla kyntilänpoltto oli tapetilla ja jo vuosia sitten grillauksen käryt. Kaikki on vaarallista joten syödään läskiä ja ollaan terveinä.

  SvarSlett
 4. Ruokakeskustelu on mennyt äärimmäisyyksiin kaikenmaailman pelotteluineen. Fundamentalismi on pahasta.Se rajoittaa, kieltää ja rankaisee. Ja tukahduttaa. Ei salli kompromisseja. Aina kun sellaiseen törmään saan allergiaoireita.
  Kuhan teesien mukaan viljat on pahasta sairauksien syy. Sianlihasta 99% on syömäkelvotonta. Kasvissyönti on sairasta ja uskonto. Lehmät joille on annettu viljaa tuottavat vääränlaista maitoa.
  Soija tuhoaa sademetsät.
  Oikealla tavalla eläviä ovat ainoastaan sekaruoalla ruokittuja luomupossuja, poroa ja riistaa sekä voita sekä vihreitä vihanneksia syövät.
  Tosi monet uskovat siihen mantraan.
  Ja Kuhan kirjabisnes suoltaa omistajalleen miljoonatulot.
  Provosoinnilla ja kärjistämisellä saadaan kätevästi ilmaista mainostilaa.
  Nerokas liikeidea ;)

  SvarSlett
 5. Heh, niinpä Ari. Läskiä ja voita on syötävä ja paljon pysyäkseen terveenä.
  Mutta ei suomalaista. Suomen lehmillä syötetään viljaa=myrkky. Sioilla soijaa=myrkky.
  Onneksi se Heinävedene luomupossu, jota olemme nauttineet, on taatusti kasvatettu kuhakriteereiden mukaan. Liha on todella hyvää, mutta ei siinä läskiä ole selässäkään kuin ihan ohut kerros. Siis joutaa Tihtori Kuhan mielestä roskiin.
  Nykyiset sikarodut eivät rasvoitu.
  Innostuinpa tutustumaan Kuhan tuotantoon, luin blogia.
  Mahtaa Tohtorilla olla kurjat oltavat kun juotuu asumaan Suomessa. Hyviä luomukananmuniakaan kun ei kuulemma saa kuin ulkomailta. Suomalaisissa ei ole ollenkaan makua. Pikkuisen alkoi risomaan luomuviljelijäystävieni ja muiden ruokaa tuottavien puolesta tuollainen lyttääminen ja vakavalla asialla julkisuudessa pelleileminen.
  Olkoonkin että hiilihydraattiasiassa se on oikeilla jäljillä.

  SvarSlett
 6. Älkäähän nyt. Lopun viimein ihmiset tekevät omat kompromissinsa kyllä, vaikka kaikki maailman paasaajat paasaavat juttujaan. Viralliset "valvojat" tai epäviralliset.

  tuumaa helen

  SvarSlett
 7. Ai niin, hyvää joulua vaikkakin näin ennakkoon.

  helen

  SvarSlett
 8. Kiitos Helen. Se on totta.Teesi-antiteesi-synteesi. Synteesi kai olisi sitten se kompromissi.
  Norjan ravintotrendien heilutteleman maitotuotetilanteen voisi ennustaa saman kaavan mukaan seuraavaksi. Voipula, juustoa liikaa-juustopula, voita liikaa- juustoa ja voita sopivasti,kermapula-juustoa ja voita sopivasti, kermaa liikaa.
  Parin vuoden epävakaan heilahtelun jälkeen ollaan tasapainossa. Silloin ruokatottumukset ovat asettuneet aloilleen.
  Meijerimiehet uumoilivat nekin parin vuoden vaikeasti ennustettavaa jaksoa.

  SvarSlett
 9. Hey Everyone,

  Below are the most recommended Bitcoin exchangers (Bitcoin for Currency):
  Coinbase: $1 minimum exchange
  CoinMama

  Earn free Bitcoins with the best BITCOIN faucet rotator:
  BEST Faucet Rotator

  SvarSlett