Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

lørdag 10. mars 2012

Heima

Kotona on jäätiköitä (1983)
ja  purkautuneita sekä purkautuvia tulivuoria. (2012)
Kotona on pieni Geysir nimeltään Strokkur.(2012)
Siellä voi oleilla  kummallisissa vulkaanisissa altaissa.(2012)
Kotona on mahdollista kävellä laavakentälle tehtyjä polkuja pitkin. (1983)
Sekä ihailla kraaterijärveä nimeltään Kerid.(1983)
Kotona tehtaan seinä kertoo mitä sisällä tapahtuu  (2012) 
Kotona ollessa tulee käytyä putouksella. (1984)
Ja ihailtua Laugarvatnin heppoja (2012)

Tai Reykirin (1987)
Puutarhurikoulun piha ja  takana olevat vuorenrinteet ovat  aika vehreitä (2012)
Vasta vähän aikaa sitten karuja (1983)
Kotona banaanitkin maistuvat paremmalle. (2012)
Valur on kanssani samaa mieltä (1983)

Gisløy 10.3.Lumisadetta ja pikkupakkasta. Tyyntä. Pari päivää jatkuneesta myrskystä jäivät mainingit ja sisälle asti kuuluva kohina.Vasta huomenna meri on oikeasti rauhoittunut. Vasta huomenna laivat  uskaltautuvat merelle. Paitsi me. Lomautuksemme jatkuu odotettua pidempaän, toukokuun alkuun saakka. Nyt on pakko myöntää, että urani norjalaisena nuottakalastajana oli sitten tässä. Vuorossa ovat  ensi kuussa Vestmanna- saaret  ja Islanti.

Viikon kestänyt Islannin lomamme ja etukäteen paikkoihin tutustuminen meni hieman toisin kuin olimme poikani kanssa suunnnitelleet. Ykkösaktiviteeteiksi tulivat kuumissa altaissa mahdollisimman usein ja mahdollisimman  kauan oleilu, erilaisten pottureiden ja vulkaanisten savikylpyjen testaaminen ja eteläisen Islannin roadtrippailu. Syömisten lisäksi tietysti. Vaellukset tuntureille ja Eldfell- tulivuoren huipulle sekä  Reykjavikin vilkkaaksi todettu yöelämä oli pakko jättää toiseen kertaan.

Syynä olivat Suomen vierailulla kipeäksi äitynyt vanha polvivamma ja juuri ennen lähtöä iskenyt raju vilustuminen. Nyt ymmärrän, ettei pitäisi leikkiä yläsavolaisen kyläkoulun talviurheilupäivänä ulkoilmaihmistä ja puolijoukkueteltan lämmittäjää jos kyvyt ja vaatetus eivät sitä mahdollista.

Onneksi Islannin matkallemme meillä  oli käytössä vuokra- auto ja innokas kuski. Ja löyhät aikataulut. Vanhasta muistista  poikkesimme minulle tutuilla ja joillakin  hieman vieraammillakin paikoilla, tapasimme islantilaisia ihmisiä ja elukoita ja saimmepa kokea kunnon atlanttisen myrskyn. Vestmanna- saarten lauttamatkalla eräs miellyttävä saksalainen rouva opasti minua kokematonta. Sanoi, että kannella kastuisin. Varmaan tarkoitti että olisi parempi jos äkkinäisenä pysyisin kokonaan poissa. Siitä huolimatta menin pärskeiden armoille.

Islanti , sen eteläinen osa, on minulle tuttu. Ja kovin rakas. Olen maalle monesta asiasta kiitollinen. Sieltä sain ensimmäisen ihan oikean työpaikkani. Siellä rohkaistuin käyttämään ulkomaan kieltä. Ja siellä tunsin heti olevani  kotonani. Niin kovasti että kaipuu takaisin ei ole vuosien aikana laimentunut.

Tällä reissulla saavuin Islantiin yli kaksi tuntia etuajassa, siis heti Gardermoenin kentällä. Astuttuani koneeseen asettauduin paikoilleni ja etsin  edessäni olevan istuimen selkänojan takapuolen näyttöruudun valikosta  Sigur Rosin Heiman. Sen jälkeen pistin kolmen euron kuulokkeet korville ja tökkäsin kevyesti etusormella  kohtaa jossa luki play.
-lauri-

14 kommentarer:

 1. Ihania kuvia vuosikymmentä takaa ja tältä vuodelta! Ja hurjaa ajatella että kalastushommasi Norjassa ovat nyt ohitse! Onko haikea olo vai odotatko innolla jo tulevaa? Koska on virallinen muuttopäivä laavasaarelle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Satu. Tietysti on hieman haikeaa varsinkin kun alunperin oli tarkoitus kalastaa ainakin maaliskuun loppupuoli. Maaelämä aiheuttaa pieniä vieroitusoireita ja vaatii totuttelua. Odotan muuttoa innoissani. Kämppäkin on vain muutaman sadan metrin päässä uimalasta, satamasta ja lähimmästä kuppilasta. Tulivuoren (Eldfell) juurellekaan ei ole kuin vajaa puoli kilometriä. Muuttopäivä Vestmanna saarille on 10.4. Pitää katsoa jos menisi hieman aiemmin ja oleilisi Reykjavikissä jonkun päivän.

   Slett
 2. Tuonne me kaikki "norjalaiset" tullaan sitten sinua katsomaan. Eikös siitä blogitapaamisesta olla jo melkein kuin sovittu?

  SvarSlett
  Svar
  1. Sehän on selvä juttu, ollut jo yli vuoden. Matkaohjelmakin on valmiina minun jossakin postauksessa. Niin, että tervetuloa vaan :)

   Slett
 3. mahtawia kuwia, ja outoa ajatella että jo 1kk päästä häivyt sinne. ois siistiä tulla joskus käymää siel lomalla. sitte joskus ku oon rikas ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos ;)Minusta taas on luonnollista ajatella että lähden. Tervetuloa käymään, joka työpäivää kohden kun säästät yhden siiman nettopalkan matkakassaan, niin rahat on pian koossa.

   Slett
 4. Lauri hei, en oikein ole uskoa sinun kokonaan jättävän Stön ja AWT:n!? Ei niin, ettenkö voisi ymmärtää Vestamannan viehätystä, mutta osuutesi tuolla valasretkillä on ehkä vaikea täyttää.
  HUOM: olen laittanut sinulle pyrstöpostia alkuviikosta, laitoin lähiosoitteeksi "Fiskebåt Morgenstjerne", kun ajattelin sen silloin varmuudella tavoittavan sinut, sorry! terv Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Elisabeth,suurkiitokset pyrstöstä viimeisen päälle hienoine nahkanauhapatentteineen, lähetys oli saapunut tänne Støhön perille;)
   Tiimityössä kannustavan johdon alaisena, just kuten AWT:ssä ei yhden poislähtöä ole kovinkaan vaikea täyttää, varsinkin kun siihen on aikaa valmistautua.
   Siinä vaiheessa jos joku alkaisi muodostumaan korvaamattomaksi, pitäisi heti miettiä parempaa delegointia ja työnjakoa. AWT on viimeiset vuodet toiminut tosi hyvin nimenomaan hyvähenkisenä joukkueena, jossa yksilöt ovat saaneet tilaa vahvistua ja loistaa.

   Slett
 5. Mulle tuo etelä on ihan tuntematon alue, samoin saaret :) Hienoa nähdä noita vanhoja kuvia. Ota sitten ahkerasti niitä kuvia sieltä Heimaeyltä! Nii ja jos ja kun sinne päin eksyn niin tuun sitten kaffelle... tai oikeestaan teelle :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Miltsu! Sinun tai teidän, pitää ilman muuta tulla tutustumaan:) Ja hieman pidemmäksi aikaa roadtrippailemaan, ei pelkästään päiväseltään. Kun on se etelä ja lisäksi saaret koettavana. Teetä tai muutakin juotavaa löytyy ja majoitus ja muonitus.Ja kokenut opas :) Mehän voisimme sitäpaitsi jossain vaiheessa yhdessä suunnitella sen norjabloggareiden retken ja matkaohjelman, niin että Akureyrin-Husavikin alue tulisi mukaan.
   Olen ajatellut käydä pohjoisessa joskus huhti-toukokuun aikana, en tiedä vielä tarkkaan. Myvatnin linnut kiinnostais valaiden lisäksi. Akureyrikin on mahtava.

   Slett
 6. Hienoja maisemia!

  Nuo vanhat kuvat ovat kaikessa epätarkkuudessaankin mahtavia. Niiden värimaailma ja tunnelma tuo mieleen lapsuusajat. Silloin kuvia ei räpsitty ohimennen ja jatkuvasti niin kuin nykyään digikameroilla, vaan kuvan ottaminen oli jollakin tavalla merkittävä hetki.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Heli. Se on totta, nämä kaikki vanhat ovat vieläpä dioista peräisin. Ennen piti tarkkaan miettiä mistä ottaa. Oudossa maassa houkutus kuvata yli varojen oli suuri. Yksi kuva kun tuli nykyrahassa maksamaan kehityksineen ja kehyksineen jotain 5 Nok. Lopputuloksen näkemiseen meni se pari viikkoa. Voisihan nuo siirtää digitaalisesti ja tarkempina, minä vaan heijastin kankaalle ja räpsin siitä.

   Slett
 7. Upeita maisemia ja tarinoita. Arvostan kyllä niin paljon, että jengillä on vielä vanhoja kuvia tallessa. Ja etenkin sitä, että niitä jaetaan blogissa vieläpä meidän lukijoiden iloksi, aivan mahtavaa! Kiitos, tää postaus oli jotenkin ihanan rauhoittava ja seesteinen, mulle tuli jostain syystä aivan äärimmäisen hyvä mieli.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos Rouva Ruusunen ;)
   Islannista tulee hyvä fiilis. Maa on tauhoittava ja seesteinen. Olen sinne voimakkaasti kytköksissä. On mun paikka. Nämäkin diat ovat lojuneet kaapissa vuosikausia katselematta. Onneksi innostuin ja projektorin lamppu toimi, sain kuvattua osan.

   Slett