Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 30. oktober 2011

Tuhon Profeetat ja lyhytnokkahanhi

Uhkaako räjähdysmäisesti kasvanut tietoliikenne tulevaisuudessa Islannin lyhytnokkahanhikantaa ?

Reykjadalurin tuliperäinen alue Hveragerdissä Etelä-Islannissa.

Reykjadalur.

Sienten, marjojen ja luonnonyrttien hyödyntäminen on arkipäivän kestävää kehitystä.

Samoin vähän tai ei ollenkaan energiaa kuluttavat säilöntämenetelmät.


Gisløy 30 marraskuuta. Sataa vettä, tuulee navakasti kaakosta, lämpötila +9 astetta.
Olen jumittunut aamupalan hitaaseen nauttimiseen, kahvin juomiseen ja nettiin. Välillä kiikaroin vuonossa uivia pilkkasiipiä ja muita muuttomatkalla olevia sukeltajasorsia sekä seuraan punatulkkuja.

Ulos en mene. Siellä sataa. Aina välistä sellaisella voimalla, etten usko sitkeimmänkään, norjalaisenkaan, ulkoilijan oikeasti nauttivan tuosta säästä.
Ehkä voisin, hyvin pukeutuneena kuurojen välissä pistäytyä. Mutta en pidempiä aikoja oleilla. Jos tässä huushollissa olisi koira, niin kai sitä olisi ihan pakko käyttää lyhyellä lenkillä. Onneksi koiraa ei ole.

Sisätiloissa oleskelu on sujunut hyvin. Olen kerennyt lukemaan muutamien maailman pelastajien ja tuhon profeettojen mielenkiintoisia ennustuksia.
Tajusin eläväni törkeän kuluttavasti . Suorastaan riistävästi. Ja ilman minkäänlaista huonoa omaatuntoa. Siihen samaan tuhokäyttäytymiseen työssäni muita kovasti kannustaen.

Elän ymmärtämättä kaiken väärällä tavalla kivan ja nautinnollisen, kuten huvin vuoksi autolla ajelun elikkä roadtrippailun, vapaa-aikana rahan tyhjänpäiväisen tuhlaamisen ja lentomatkailun, sekä massaturismin johtavan tuhoon.

Onneksi luin, että on olemassa toisenlainen tie. Pääsin päivittämään tietoni sellaisista vaihtoehtoisista elämäntavoista joiden ansiosta kasvihuoneilmiö hidastuu ja lopulta pysähtyy. Ja maapallo pelastuu. Permakulttuuri, hyötykasvien viljely pihoissa ja metsissä sekä kaikkien fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen ovat keskeisiä pelastushistorian osasia. Energian kulutus pitää myös oikealla tavalla tuotettujen kilowattien osalta saada minimiin.

Mietin miten omalla kohdallani voisin toimia toisin. Laadin vaihtoehtoinen elämäni strategian.
Teesit kuuluvat seuraavasti:

Vaihtoehtoinen elämäni
1.Asun halvasti, energiaa säästäen,laivassa, Asumiseeni kuluva energia kuluisi muutenkin.
2.Olen jatkossakin kalastaja, syön paljon kalaa. Käyttämäni valkuaisaine on tuotettu erittäin halvalla.
3.Kerään marjoja ja sieniä ja yrttejä aina kun on mahdollista. Niin teen nytkin.
4.Harrastan vaihdantataloutta, kuten tähänkin saakka olen tehnyt.
5. En matkustele huvin vuoksi, enkä varsinkaan lentäen tai henkilöautolla minnekään. Siis sen jälkeen kun olen päässyt Islantiin. Kulkuvälineeni on polkupyörä.
6. Ostan vaatteeni kirpputorilta tai käytän muiden vanhoja. Kuten tähänkin saakka olen tehnyt. Kudotut tuotteet vaihdan kaloilla.
7. Luovun kaikista ylimääräisistä sähkökojeista ja laitteista.
8. Poltan paljon kynttilöitä.
9.Käytän suihkua harvemmin.
10. Pyrin ostamaan mahdollisimman vähän muualla kuin lähialueilla tuotettua ruokaa. Ruoat hankin pakkaamattomina tai suurpakkauksissa.
11. Säilön ruokani perinteisin, vähän energiaa kuluttavin menetelmin kuten suolaamalla , kuivaamalla (ekokuivuri) tai hapattamalla. Osaan taidon.
12. Opettelen tekemään pesuaineet saatavilla olevista raaka- aineista. Kalanrasva, koivuntuhkalipeä.
13. Luovun internetistä.

Tässä alkua, pitää jatkaa pohdiskelua.

Koska muutan Islantiin ja Islannin luonto on minulle rakas, niin vaadin länsimaisen amerikkalaismallisen riistoenergiantuhlaajayhteiskunnan tulevan välittömästi mukaan talkoisiin. Unohtavan surkeat suunnitelmansa Odadahraunin laavakenttien ja muiden alueiden tuhoamiseksi.

Jokainen netissä vietetty hetki, jokainen google- haku, jokainen lataaminen kuormittaa massiivisia servereitä ja niiden jäähdytyslaitteita. Ja kuluttaa vähäisiä fossiilisia energianlähteitä. Facebookin ainoa Euroopassa sijaitseva energiaa syövä serveri on tulossa Luulajaan. Googlen kompleksi puolestaan sijaitsee Haminassa.

Käsittämättömäksi paisunut, perustarpeiden tyydyttämisen kannalta täysin turha tietoliikenne vaatii lisää palvelimia, servereitä. Ja lisää energiaa. Islanti on halukas sijoittamaan palvelimet maaperälleen. Ja valmis tarvittaessa uhraamaan lyhytnokkahanhet, raudut ja harmaasammalen peittämät laavakentät.

Korkeasti koulutettujen, sanansa huolella valitsevien tuhon profeettojen ja heitä seuraavien apostolien internetin käyttö, vaikkakin paremman maailman puolesta, on minusta yhtä tuomittavaa ja fossiilisia polttoaineita sekä luontoa kuluttavaa kuin Støn kalastajien kahden viikon etelänloma massaturismikohteessa. Tai autolla usein jopa yksin suorittamani tutkimusmatkat pohjolaan.

Odadahraunin tulevan tekoaltaan aalloilla uivalle, veden alle jääneelle pesimämättäälleen haikalevalle lyhytnokkahanhelle se on aivan sama.
-lauri-

Linkkejä:
Kriittisen mielenkiintoinen postaus massaturismista imemässä punkin lailla yhteiskunnan energiaa.

Laavaunelmoijien pohdiskelua Islannista palvelinsaarena.

Aalto- yliopiston professori Paul Lillrankin näkemys tuhon profeetoista

9 kommentarer:

 1. Ihana tuo eka kuva!
  jäin sen lumoihin..

  Todella upea ja ajankohtainen, rohkea tilitys..
  Ehkä min unkin pitäisi listata ja miettiä arkeni tilitys,
  mistä luopua, mitä lisätä,
  mikä hyvää ja mikä ei..

  Ehkä parasta: syömiseni
  huonointa: uusien vaatteiden hankinta, vaikka kaapit täynnä..eli muutos siihen!!
  Internetistä en halua vielä luopua..

  Sinä olet aika esimerkillinen ihminen! Hienoa!

  yritän tulla perässä, mutta hitaasti

  Voi hyvin !

  SvarSlett
 2. Hanne, en muuten oo mikään esimerkillinen ihminen. En pysty kuvittelemaan eläväni askeettisesti, jos joudun tinkimään mukavuudestani. En pysty luopumaan "turhista" autoajeluista, kahvioissa istuskeluista en luksuksesta enkä aika ajoin holtittomasta rahankäytöstä. Muista nautinnnoista nyt puhumattakaan.
  Listani on viitteellinen. Tosin aika moni asia on toteutettavissa tai melkein toteutunut.

  SvarSlett
 3. Joopa-joo, tuhon profeetta voi olla kuka vain. Emme kyllä pärjää ilman tietoliikennettä, autoliikennettä, lentoliikennenttä, jne... Kehitys kehittyy. Meidän ihmisten tehtävänä on ideoida se, miten tämä kaikki toteutetaan luontoa säästäen. Ne ihmiset ovat edellä aikaansa ja niitä sanoisin jopa viisaiksi.

  SvarSlett
 4. Just niin. Emme tietenkään pärjää :) Tykkäsin kovasti tuosta linkittämästäni Lilrankin kolumnista,sen veroideoista varsinkin.

  SvarSlett
 5. Sinä Lauri saat olla aivan erikoisessa tilassa. Sinulle kaikki tuo mitä mainitsit on mahdollista ja toteutuvaa.

  Useimmat, niin minäkin, olemme erilaisissa tilanteissa ja kuviomme vaikuttaa eivät ole niin "hienoja" (= esim asuminen jne)

  Minä teen ihan tavallisia juttuja, kerrostalomuodossa. Olen tyytyväinen koska en oikein muutakaan voi:)

  t helen

  ps mites sinusta sitten saa kuvauksia ja kerrontaa, kun Islannissa aiot heittää tietokoneen kierrätykseen? :)

  SvarSlett
 6. Mun kuvio mitään hieno ole.Tietysti olen etuoikeutettu ruokapuolen suhteen.
  Luuletkos Helen, että heitän koneen kierrätykseen. Lähinnä minä pohdiskelin millä tavalla näemme tilanteen. Lentoliikennettä, yksityisautoilua ja massaturismia mm on hyväksyttävämpää arvostella kuin tietoliikennettä.Ei mene kovin pitkään kun palvelimet käyttävät yhtä paljon hupenevista energiavaroistamme kuin lentoliikenne.

  SvarSlett
 7. En uskalla käydä edes katsomassa tuhon profeettojen ennustuksia. Tämän hetken nautinnot liittyvät pitkiin kuumiin suihkuihin (jaiks) ja myöskin hitaisiin aamupaloihin NETIN ääressä. Hui. Tosin yritämme kierrättää niin paljon kuin vain pystymme, mutta kovasti ovat matkasuunnitelmatkin kevääksi mielessä...

  SvarSlett
 8. Hitaat aamupalat myrskyisinä ja kaatosateisina päivinä netin ääressä = Tykkään.Mutta ei siinäkään tuon sään tarvitsisi liioitella :)
  Nimimerkillä sataa ja tuulee neljättä päivaa yhteen menoon.

  SvarSlett
 9. Monta tuttua asiaa on teeseissäsi joita jo toteutan, en paljasta niitä kaikkia... kynttilät on ainakin toteutettu, 10 lämpökynttilää tuottaa lämpöä 1KW verran ja jos 100 kpl maksaa 25 kr niin tulee oleskelulämpö aika edulliseksi verrattuna näihin paikallisiin klapi kamiinoihin joissa lämpö menee harakoille.
  Asia joka lisäksi tulee mieleen on raikas ilma, nukun läpi vuoden ikkuna auki ilman mitään lämmitystä, en ole ollut kertaakaan flunssassa tosin ei ole kyllä paljoa tartuttajiakaan,
  mutta nukun erittäin hyvin.
  Kohta 13. ok niin pitkään kun se toimii...ei pitkään, täältä netistä voi hakea niin paljon tietoa, vaikkapa saippuan ja kynttilöitten
  valmistuksesta.
  Tuossa http://uutiset-blogista.blogspot.com/
  ennustuksiin olen kirjannut muun muassa seuraavaa.

  - Facebook kaatuu ja levittää virushyökkäyksen käyttäjilleen.

  - EU romahtaa ja eurosta luovutaan.

  - Kullan hinta nousee 2000$ (troy unssi 31g)

  - Tulee maailmanlaajuinen lama.

  - Suomenlahden pohjaan asenettavasta kaasuputkesta ei virtaa koskaan kaasua.

  - Säätilat vaihtelevat rajusti ja tulee useita yhtäaikaisia tulivuorenpurkauksia sekä maanjäristyksiä.

  SvarSlett