tirsdag 14. desember 2010

Pakkastuokioita Kiirunasta ja Jukkasjärveltä

Kiiruna on kylmä ja kaunis saamelaisten, suomalaisten ja ruotsalaisten nuori kaupunki. Suosikkiyöpymispaikkani on ulkoa katsottuna nimensä veroinen.

Kunhan pääsee sisälle pakkasen voi tallentaa ilman pelkoa palelemisesta.


Kiirunan keskipäivää.

Revontulimatkailijat valmistautumassa pakkasvaellukselle.

Kiirunan kaivokset hotellihuoneen ikkunasta kuvattuna...

Ja eteläinen kaupunginosa saunan lauteilta nähtynä.

Yläkerran oleskelutilat.

Aamupalapöytä.


Jukkasjärvellä on aina kylmä. Meitä kohtasi kolmenkymmenen asteen pakkanen. Jäähotellissa olisi ollut mielenkiintoista käydä ja lämmintä, mutta pääsymaksu hieman hirvitti. Tyydyimme päärakennuksen takkahuoneessa tarjolla olevaan ilmaiseen glögiin. Hehheh.

Nyt vähän harmittaa. Olisi ehkä sittenkin pitänyt katsoa , millainen ihmemaa poro-ovien takaa avautuu.

Jukasjärven jäähotelli ja muut rakennukset ovat yksi Ruotsin tunnetuimpia brändejä. Pienessä pohjoisessa kylässä on takuuvarmasta pakkasesta tehty matkailuvaltti.
-lauri-

8 kommentarer:

 1. Hyvä että tallennat jälkipolville Kiirunaa, varsinkin tuo saunakuva on pian historiaa. Eikös ne siirrä koko kaupungin pois kirkkoa myöten ;)

  SvarSlett
 2. Onpas viehattavan nakoinen paikka.

  SvarSlett
 3. Kiiruna on kiehtova ja Vinterpalats. Valitetavasti se siirreta¨¨an , kuten Ari totesit. Sata vuotta sitä kesti. Saas sitten nähdä :) kuinka kauan uusi Kiiruna saa olla paikallaan. Kiiruna on aina ollut niin kiehtova. Kiirunassa on villiä länttä. Ekaks rallarit ja sen jälkeen mainarit.
  Maallinen ja taivaallinen rinnakkain.
  Kolmen kulttuurin kehto, kirjailijoitten ja karismaattisten saarnamiesten paikka.
  Jukkasjärven kirkossa elämänkatsomusten kirjo oikein kristallisoituu.
  Raattaman ja Lestadiuksen synnintuntosaarnat alttaritaulussa ja samanaikaisesti saame ornamentteja seinillä.
  Urkujen somisteena shamaanirumpukuvioinen kilpi.
  Kyllä pidän ristiritaisuuksista, niistä syntyy aina jotain hedelmällistä.
  Ehkä siksi Kiiruna on ehdoton.
  Kaivoksen ansiosta Kiiruna on ja kaivoksen takia muuttaa. Kaivos antaa ja kaivos ottaa. Siinäkin on jotain niin ehdotonta.
  Lisää tuokiokuvia Kiirunasta kunhan tässä kerkeän.

  SvarSlett
 4. Kaunista!
  Täällä Kirkenesissäkin.. kaivos ottaa ja kaivos antaa...

  SvarSlett
 5. Voi harmi että sinne jäämötikkään sisäänpääsy on niin kallista ettei sen takia viitsi mennä! Mutta niin kai se on noissa paikoissa... Kiitos kuitenkin kuvista, nuo on legendaarisia paikkoja. :)
  P.S. Onhan meillä Kirkenesissäkin jäähotelli, jossa olen käynyt... öö, nolla kertaa. ;P Mutta ei ehkä _ihan_ yhtä hieno...

  SvarSlett
 6. Kalamuija: Niin se on. Jotenkin mahtavaa tuo Kiirunan kohtalonomaisuus kaikessa traagisuudessaankin. Elvenes: Toisaalta ei kaikkea mitä haluaa aina saa hehe. Kyse on priorisoinnista. Jos haluaa esim olla kalliissa luksushotellissa, ei ne rahat mitenkään voi riittää kohtuuhintaiseen jäähotellin pääsylippuun, turha siinä on jälkeenpäin urputtaa :)
  Seuraavalla kerralla voi valita toisin. Retkeilymajaa ja tällaista.

  Sekin selvisi, ettei kädestä suuhun niminen erittäin lyhyen aikavälin suunnitelmatalous olettamuksineen auta budjettiraameissa pysymisessä.
  Kyllä me jäätä näimme. Kiirunassa oli rusettiluistelukentän ja sen mainarin lesken patsaan ympärillä useita muutaman kuution jäämurikoita.
  Huurteiset eri väreillä valaistut puut lisäsivät esteettistä nautintoa ja tekivät kaivoskaupungin puistossa pakkasiltana kävelystä oikein mukavan elämyksen.
  Kyllä pitää antaa kaupunginpuutarhurille (kuka sitten lieneekään) tunnustus aivan loistavasta ideoinnista.
  Tiedätkö.onko siinä Kirkenesin jäähotellissa sitten millaisilla virvoke oikeuksilla varustettu baari kysyn uteliaana.

  SvarSlett
 7. Kiiruna muuttaa? Aikamoista. Kulttuurien sekoituksessa on kyllä jotain niin kiehtovaa. Ja hauskoja "Kiiruna by indoors" kuvia! Jos jäähotellissa käynti maksaa jo niin paljon, arvaas mitä yöpyminen. Meilläkin monet asiakkaat haaveilevat yöstä jään sisällä mutta kun kuulevat hinnat ja peruutusehdot niin siinä se sitten on. Scandic Ferrum kutsuu....

  SvarSlett
 8. Kiirunan ja lähialueitten kulttuurisekamelskasta kertovat neljä kieltä saame,suomi, ruotsi ja meänkieli (Oikeastaan sen Kiirunan murre lantakieli)
  Siellä kulki karismaattisia saarnaajia kuten Lestadius , Raattama ja Korpela. Kirjailijat ja taiteilijat ovat vaikuttuneet Kiirunan luonnosta ja kulttuurista.
  Mielenkiintoista oli lukea Aila Meriloudon elämänkerrasta kuinka Kiirunan syrjäkylä Nilivaara ja Seurakunnan meänkielinen kirkkoherra kytkeytyvät Yhden mielestäni Suomen parhaimman runoilijan elämään ja tuotantoon.

  SvarSlett