tirsdag 30. november 2010

Marraskuinen kaamospäivä

Kaamos on harmaa ja synkkä niinkuin urputukseni viime päivinä. Vai onko?

Kuivakalatelineet, Støn katedraalit, hieman ennen puoltapäivää.

Katedraalin sisältä.

Aallonmurtajat.

Kalatehtaan takapiha.

Strengelvågin vuonon jäätynyttä laskuvesirantaa. Viime talven kurimuksesta säästyneillä harmaahaikaroilla ei näille rannoille ole tänäkään talvena mitään asiaa. Jos säätila ei tästä pian ala radikaalisti muuttumaan.

Myren satama varttia vaille kaksi.

Kalatehtaatkin ovat ihan sumussa.

Seitistä jäi jäinen pyrstö satamassa kulkijan ihmeteltäväksi.


Stokmarknes 30.11. Säätila on hieman muuttunut. Sataa lunta ja on lauhempaa.
Kaamos on pysynyt samana.
Ajattelin laittaa erään selkeän päivän kaamostunnelmia. Ihan vaan ilmaistakseni, että ei se pimeä aika niin kauhean pimeää välttämättä ole. Ei ainakaan keskipäivällä. Eikä harmaata. Kun kyllä sieltä voi löytää sen valoisan ja ne värit.
-lauri-

22 kommentarer:

 1. Lumi tekee maisemista vielä kauniimpia, ja lumi valaisee mukavasti :)

  SvarSlett
 2. Pitää niin paikkansa. Meillä on ollut kunnon talvi ja pimeässäkin valoisaa:)

  SvarSlett
 3. Mä ajattelin tänään ihan samaa. Muka kaamos ja ulkona "tosi" valoisaa ja kaunista. Ja paljon lunta. Aurinko ei enää nouse horisontin yläpuolelle. Mutta silti muutaman tunnin oli ihan kivat lenkkeily/ lumienluonti-ilma. Mutta kyllä tää väsyttää. Vetelen ihan kevyesti parin tunnin päikkäreitä:) Kohta onkin jo kevät.

  SvarSlett
 4. Hyvää kevään odotusta sitten:)

  SvarSlett
 5. Oliko tossa kommentissa sarkasmia:)
  Mutta onko näin että kaamoksen aikana kuitenkin päivässä voi olla muutama tunti valoisaa? Mä luulin, että kaamos tarkoittaa että on ihan pimeetä koko päivän.

  SvarSlett
 6. Tietysti on jonkin verran valoisaa. Ainoastaan jos maa on ihan sula, on pilvistä eikä kuutamoa, niin silloin saattaa olla aika hämärää keskelläkin päivää. Ei kuitenkaan pimeää.
  Ei siinä mitään sarkasmia. Tottakai pitää valmistautua kevääseen etapeittain. Ensimmäinen valoetappi on joulu, tai aatonm aatto. Siitä se alkaa päivä pitenemään ja valo lisääntymään. Sitten on loppiainen ja sitten se päivä jolloin aurinko taas ilmestyy.
  Silloin järjestetään auringolle tervetuliaisjuhla ja syödään aurinkopullia.

  SvarSlett
 7. Sataa sataa vettä (+4)aivan alas asti ja jos vielä jatkuu muutaman päivän niin vastasatanut 30cm puuterilunta on poissa.
  Nuo kuivakalatelineet tältä saarelta hävisivät kun Skaretfisk laitettiin lihoiksi ja sen myötä juuri lakkautettiin yksi postikin.
  Kaamosvalosta pidän erittäin paljon, minusta se on upeaa, kamera odottaa sitä.

  SvarSlett
 8. Onko siellä sitten ollenkaan kalanvastaanottoa?
  Me vielä sinnittelemme ja voimme hyvin. Asukasluku on pysynyt samana ja veneitten määrä lisääntynyt.
  Täälläkin sataa, niin että lumet hupenevat. Ja tuulee sen verran kovaa, että merelle ei tänään mitään asiaa.
  Tykkään minäkin kaamosvalosta. Just tuollaiset kirkkaat päivät on mahtavia. Nythän tuo on enempi harmaata heh.

  SvarSlett
 9. Kuteneita suolamakrillia voisi kuivata telineissä ja myydä Kreikkaan -ja Turkkiin! Ostavat lentämällä! He tekevät niistä tietyn etikassa uivia makrillisiivuja! nami! nami!

  SvarSlett
 10. Wau! Kaamos ei tosiaan näytä yhtään siltä mitä luulin! No ensi viikolla pääsen katsastamaan paikan päälle Tromsø:n..... :)

  SvarSlett
 11. Satu:Jos olisit kokenut tämän päivän,niin olisit nähnyt kaamoksen masentavimmillaan. Sataa, tuulee ja on hämärää. Tuulisi edes myrskyn voimakkuudella, eikä tällä tavalla melkein. Lumetkin lähtee, kun samaa säätilaa on luvattu perjantaihin saakka.
  Tromssassa ehdotan tutustumista Kompagnietin ruokatarjontaan ntai Skarvenin. Kahvipaikaksi Verdensteatret. Kalastajien tunnelmia löytyy Jernbanestasjonilta.

  SvarSlett
 12. Årviksandissa otetaan kalaa vastaan, Akkarvikissä myös, mutta ne ajetaan autolla Årviksandiin. Arnøy Laks muuttaa Skaretin tiloihin, siellä on purettu ja myllätty tosissaan koko vuosi. Satulle Mack panimon Ølhallen on ehdottomasti käymisen arvoinen.

  SvarSlett
 13. Oon samaa mieltä Arin kanssa. Mitenkäs se Ölhallen oikein pääsi unohtumaan:)

  SvarSlett
 14. Kiitos vinkeistä!!! Mulla on keskiviikko melkein vapaa-päivä kun lennän vasta illalla kotio, joten ehdin hyvin tutustumaan paikkoihin. Oluthallissa ehditään varmaan käydä asiakkaankin kanssa... :)

  SvarSlett
 15. Metsämarjasorbetti siellä Kompagnietissa. on viimeisen päälle hyvänmakuinen. Vähän niukanpuoleinen raskaan ruumiillisen työn tekijälle tosin.

  SvarSlett
 16. Mitä sinne ylös kuuluu?
  Halloo.

  huutelee helen

  SvarSlett
 17. Kaamoksen aikana pitäisi vaan määrätä ainakin sisätyön tekijöille pakolliseksi siesta silloin valoisimpaan aikaan, niin voisi käydä lenkillä ihailemassa niitä kauniita värejä. :) Niin ja sitten välillä voisi sähkölaitos katkaista sähköt (tietysti lämpö olisi hyvä olla päällä mutta valot pois) jotta loisteputkien alla kaamosmasennusta potevat näkisivät, ettei se pimeys ole pelkkää pimeyttä. :D

  SvarSlett
 18. Onko Lauri lähtenyt reissuun vai viettää siestaa kaamosajan yli? Täällä jo odotellaan kalastajakylän kuulumisia. Ei mitään paineita kuitenkaan... :)

  SvarSlett
 19. Juu reissussa olimme ja moninaisten vaiheiden ja syiden :) jälkeen palannut Støhön ja kunhan auto ja itse ja koneen laturi (taas sökö ja läppäri kans oletan, katselevat liikkeessä) antavat myöten tulee reissukuulumisia ja jotain matkaa.
  Jukkasjärvellä oli mielettömän kylymä 30 astetta Sen kirkon alttaritaulu mahtava ja jäähotelli nimensä veroinen. Kiiruna oli niin vaikuttava rusettiluistelukenttineen, valaistuine puineen ja kaivoksen valaistuine savuineen.
  Kirjoittelen, päivitän, lepäilen ja lomailen. Pidän tulevaa myrskyä, turskakautta 2011 odotellessa.

  SvarSlett
 20. Kiva kuulla että siellä ollaan edelleen linjoilla. Onnea läppärin kanssa ja mukavaa lepäilylomailua!

  SvarSlett
 21. Hyvä kuulla, että olet elossa:) Ette Kirkenesiin asti ehtineet:( Mutta laitahan tekstiä kun ennätät. Täällä on ollut myrskyä ja lunta ihan pirusti!

  SvarSlett