torsdag 16. desember 2010

VIELÄ KIIRUNASTA JA JUKKASJÄRVESTÄ JA KALASTUSKAUDESTA 2010

Yläkuvassa Kiiruna Sagan pääosassa oleva kaivos yöllisessä juhlavalaistuksessaan. Kaivos ja rautatie,rallarit ja mainarit toivat Kiirunan sotien välisenä varustautumisen aikana maailmanpolitiikan keskipisteeseen. Siinä samalla Ruotsikin sitten aloitti kipuamisensa elintasovaltioksi.Kuva:Mirella Baas
Lisäys: Kiirunatunnelmiani viime maaliskuulta ja norjaksi

Alla Kiirunan yksi puistoaukioista. Tämä talvinen rusettiluistelukenttä on juhlavalaistuine, huurteisine puineen ja jääpaasineen sekä mainarin leski patsaineen vaikuttava näky.Kuva:Mirella Baas

Jukkasjärven kirkossa alttaritauluja katsellessa voi hyvin eläytyä aikaan jolloin Lestadius ja Raattama saarnasivat parannusta kaiken maailman synneissä piehtaroiville jukkasjärveläisille. Alttaritaulujen teksteistä käy hyvin ilmi, keillä kaikilla on syytä itsetuskiskeluun. Kuva:Mirella Baas

Morgenstjerne 17.12.2010. Voimakasta itätuulta ja leutoa keliä. Laivat pysyvät maissa. Meidänkin kalastuskausi on päättynyt. Vuosi oli hyvä . Pääsimme tavoitteeseen.

Muutamia lukuja ja kehumisia Morgenstjernen taipaleelta 2010.
Luovutimme kalaa vuoden aikana 98 kertaa. Merelläkäyntejä kertyi 108. Pyydystimme turskaa 163 tonnia ja olimme koko maan saalistilastossa sijalla 22. Meidän läänissä olimme sijalla 6.
Koljasaliimme oli 133 tonnia millä tulokselle sijoituimme valtakunnallisesti kahdeksanneksi ja Läänissämme kuudenneksi.
Seitiä tuli 28 tonnia.
Turska ja koljasaaliimme olivat Morgenstjernen kaikkien aikojen parhaita.
Laivamme osallistui sinipallaksen pyyntiin ja saimme sallitun kiintiön 15 tonnia täyteen.
Muita kaloja saimme vuoden aikana 1637 kiloa. Näistä yleisimmät molva, keila, puna-ahven, kissakala, punakampela ja merikrotti.
Suurin saaliskalamme oli 43 kiloa painava merikrotti. Saimme myös 33 kiloisen turskan, millä sijoituimme paikallislehden konjakkiturskakilpailussa sijalle 6.
Kansainvälisesti merkittävin saavutuksemme oli maailman pisimmän molvan uiminen nuottaamme helmikuussa. 2 metriä ja kymmenen senttiä ovat uudet luennätyslukemat. Painossa tämä 29 kiloinen ei päässyt lähellekkään ennätystä.
Saamamme molva oli uutinen Färsaarilla saakka.
Lisäksi voisi mainita, että kesäkuussa saimme suuren, 14- kiloisen, sinipallaksen. Norjan ennätykseen 18 kiloa on tosin vielä matkaa.
Olemme vuoteemme tyytyväisiä, myös kippari ja varustamo. Tulevaan vuoteen lähdemme investoimalla uuteen pienempään nuottaan. Turskakannat ovat kovasti lisääntyneet ja saaliin laadun takaamisesksi satsaamme pienempiin kertasaliisiin kiihkeimmän pyynnin aikaan helmikuussa.
Toivotan kipparin, kalastajakollegani ja omasta puolestani hyvää joulua. Lisää Morgenstjerne kalastus uutisia ensi vuoden puolella tammikuun neljäs lähtien.
-lauri-

10 kommentarer:

 1. Hienoja saavutuksia kalarintamalla! Rauhallista joulunviettoa pohjoiseen!

  SvarSlett
 2. Kiitos Satu.
  Julkaisen vielä saaliskuvagallerian ja tarkoitus olis kirjoittaa muutama suomalaisuusjuttu ennen joulua. Noita meänkielitunnelmia ja tuokiokuvia.
  Tuntuis olevan sen verran enrgiaa kuitenkin jäljellä.

  SvarSlett
 3. Onnitelut hyvästä kalastuskaudesta ja mukavaa jouluista lepohetkeä. Minulla on blogissa tuo aluskarta AIS en vain löytänyt Mogensterniä lainkaan onko sen lähetin sammutettu tauon ajaksi. On muuten kätevä tuo AIS näet siitä tarkemmalla haulla jopa aluksen nuottauksen siksakit.

  SvarSlett
 4. Kiitos Ari.
  Me emme ole vielä mukana siinä systeemissä. Mutta esimerkiksi se verkkolaiva, jonka mukana olin Islannissa kalastamassa Fridrikk Sigurdsson, näkyy.
  Meiltä Støstä ainakin Øyland on systeemissä.
  Meidänkin elektroniikkaa uusitaan lähivuosina jos ei jo ensi vuonna ja silloin näymme mekin.
  Tosi hyvä systeemi ja parantaa kovasti turvallisuutta.

  SvarSlett
 5. No hei taas palaan tuohon AIS juttuun. Minulla oli vieraita Eestistä ja yksi vieraista halusi katsoa erään pienen purjeveneen sijainnin, tuolla AISilla sitä ei löytynyt. No hän meni Marine Technohlogial Services sivustolle http://www.mtsltd.com/ ja naputteli veneen nimen, voila sieltä se löytyi Välimereltä. En tiedä mitä systeemi kustantaa enkä toiminta tapaa (kännykkä?), mutta tutustu ja ota selvää, se voisi olla hyvä systeemi koko teidän kalastusyhteisölle.

  SvarSlett
 6. Kiitti vinkistä. Pitääkin alkaa selvittämään.

  SvarSlett
 7. Vielä kerta, sain yhteyden tuttavaan olen muistanut aivan väärin tuon ohjelman, hän käytti seuraavaa ohjelmaa http://fi.navirec.com eli se oli tavallinen ajonevon serantajärjestelmä mutta sijoitettuna veneeseen.

  SvarSlett
 8. Ja se toimii hyvin joka paikassa. Tällä hetkellä oleilen Savon metsien keskellä ja kovasti mietityttää uskaltaisko mennä ulos pakkaseen kärvistelemään.

  SvarSlett
 9. Älä hyvä pohjosen mies tärise siellä joulumaassa, tänne luvattu aatoksi +2° sekä vesisadetta ;)) Hyvve jouluva vuan kaekille.

  SvarSlett
 10. Kiitoksia, Savossa on kylymä. Äyskoskella 30 astetta. Ja huomenna pitäs sukuslaislapsukaesten kanssa yrittee pilikkiä kirjolohia.

  SvarSlett