Morgenstjerna 29.5.2011. Matkalla Langenesin kantille, sinipallassyvänteen reunalle. Otimme mukaan 22 siimaa. Ja kaikki siihen kuuluvat tarvikkeet. Jos pyyntireissumme onnistuu saamme huomenna nauttia tuoretta sinipallasta :)
Tänään Leonora teki toisen valasretkensä. En päässyt mukaan, kun minun oli valmistauduttava vaativaan kalaretkeemme. Ja opastettava viimeiseksi tulleita maanmiehiäni pallassiimojen syötittämisessa.
Støn suomalaisyhteisössä on talkoohenki elossa. Tapanamme on, että vaativa siimansyötitystaito siirtyy kokeneimmilta tekijöiltä uusille tulokkaille.
Norjan rannikon vuosisataisen asutiksen perustana oleva siimakalastus on nopeasti katoavaa kukttuuriperinnettä. jonka vaaliminen on syötityksen osalta jäänyt kokonaan muualta tulleiden tehtäväksi. Støssä lähinnä suomalaisnuorten. Ja muutamien vanhempien.
Tällä sinipallaskaudella meillä työskentelee reilusti yli kolmekymmentä syötittäjää. Suurin osa on suomalaisia mutta myös ruotsalaisia, amerikkalaisia, thaimaalaisia, eestiläisïä, venäläisiä ja tsetseenejä löytyy.
Viime vuosina muutamat norjalaiset ovat löytäneet syötitystuvat uudelleen. Mutta ainoastaan varttuneet. Tämän maan nuoria on turhaa aliarvostetun ja likaiseksi mielletyn työn parista etsiä.
Onneksi Suomen lisäksi myös Ruotsissa näyttäisi olevan innokkaita pohjoisiin oloihin tulijoita. Kiiruna on lisäksi houkuttelevan lähellä ja kielellisesti norjaan, suomeen ja saameen kytköksissä.
Ehkä Stø voisi avata yhteyksiä juuri kaivoskaupungin suuntaan. Kylämme voisi profiloitua suomalaisruotsalaisnorjalaissaamelaiseksi kalastajakyläksi. Lähikansainvälistymisen kautta olisimme esimerkkinä koko Barentsin alueelle.
Matkailukin siitä hyötyisi.
Olettaisin että Emmakin, Støssä ensi kertaa vierailulla oleva tosi tyylikäs kiirunalaiskissa, pitäisi monikulttuurista Støtä vielä Pikku Suomeakin parempana paikkana viettää kesiään.
-lauri-