Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

lørdag 20. mars 2010

Tulivuorenpurkaus jäätiköiden välissäSunnuholl majatalo 21.maaliskuuta. Tuuli idästä 20 metriä sekunnissa. Heikkoa sadetta.Tuulen on määrä vielä tästäkin voimistua. Tuulen suunta on vähän vaille puolta yötä purkauksensa aloittaneesta tulivuoresta tännepäin. Voimme odottaa tuhkaa ja vulkaanisia tuoksuja, jos purkaus tästä vielä voimistuu. Matkaa täältä tulivuorelle on vain reilu 50 kilometriä.


Myrdalsjökull ja Eyjafjallajøkull jäätiköiden välissa alkoi vähän vaille puolta yötä Islannin aikaa tulivuori purkautua. Islannin televisio ja radio seuraavat tilannetta.
Islanninn ympäri kulkeva valtatie on suljetttu liikenteeltä etelärannikon osalta ja helikoptereita on paikanpäällä havainnnoimassa. Vielä ei tiedetä purkauksen voimasta eikä purkaussuunnasta paljoakaan.

Vestmanna saarella tilannetta seurataan erityisen tarkasti, onhan täältä matkaa purkauskeskukseen ainoastaan viitisenkymmentä kilometriä. Pahimmassa tapauksessa purkaus ja sen yhteydessä tulevat maanjäristykset voisivat aiheuttaa hyökyaallon. Lisäksi mantereen purkaus saattaisi olla merkki mahdollisesta purkauksesta tai maan järähtelystä myös täällä saarilla.

Vestmanna saarten Lunni pubissa seurattiin purkauksen kehittymistä sekä televisiosta , että keittiön puolella olevasta tietokoneesta. Niin että paikallista yhtyettä seuraamaan tulleet ja henkilökunta pysyivät ajan tasalla.

Monella saarelaisella on omakohtaisia kokemuksia vuoden 1973 purkauksesta. Silloin asukkaat jouduttiin evakuoimaan kalastusaluksilla mantereelle. Onneksi edellisenä päivänä oli ollut myrsky ja koko saaren kalastuslaivasto oli maissa valmiina kuljettamaan saarelaiset turvaan. Yksikään ei menettanyt henkeään, mutta kolmasosa taloista jäi laavan alle. Loppujen päälle satoi paksu kerros tuhkaa.

Majataloni edustalla oli purkauksen päätyttyä elokuussa 1973 14o sentin paksuinen tuhkakerros.

Lunni pubissa työskentelevät Marta Elisabeth Bjørkvinsdottir ja Bàra Kristinnsdottir muistavat purkauksen omakohtaisesti. Marta oli koulussa mantereen puolella, mutta vanhemmat ja muut sukulaiset paikanpäällä joutuen pakenemaan kiireellä taloistaan. Martan koti kun sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä purkauskeskuksesta Kirkjubærissä ja jäi jo alkuvaiheessa laavan alle.
Bàra, joka tarkoittaa suomeksi aaltoa, pääsi hänkin perheensä kanssa kalastusaluksella mantereelle ja jatkoi siellä koulunkäyntiä lukukauden loppuun. Vähitellen perhe palasi muitten saarelaisten kanssa loppukesästä raivaamaan tuhkan peittämiä pihoja ja siistimään sisätiloja.

Lähes jokaisella saarelaisella on jonkinlaisia kytköksiä 73 vuoden purkaukseen , joten jokainen tulivuorenpurkaus ja maanjäristys lähialueella palauttaa tuon dramaattisen tammikuun 23. päivän elävästi mieliin.
Niin myös viime öinen teeveestä tullut erikoisuutislähetys. Tulivuoritilanteen selvittyä paikallinen bändi kuitenkin jatkoi covereitaan CCR:n Have you ever seen the rain biiisin myötä.

Minä puolestani pääsin pubissa työskentelevän Siggtryggur Trastasonin kyydissä katsomaan näkyisikö näköalapaikalta mitään merkejä purkauksesta. Kymmenet muutkin saarelaiset olivat meidän mukana toteamassa ettei ainakaan paljaalla silmällä mitään ole nähtävissä. Mutta myrskytuulta kyllä riitti omiksi tarpeiksi.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar