KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

fredag 27. september 2013

Arktista ruohosipulia, maltsaa, muita villivihanneksia ja syyskylvöjä.

Mehamn 27.9.2013. Kova koillistuuli jatkuu viidettä päivää. Lämpötila on pudonnut viiteen asteeseen, korkeimmille tunturiylängöille tullut lunta.Viikkoni on mennyt poukkoilevan epäsäännölliseen merielämään tottuneelle oudoissa ja  ylellisissä maarutiineissa: Aamukahvit ja aamiainen laivalla, lenkki kylän läpi majakalle tai sen tapaiselle pikkuiselle satamaan ohjaavalle kymmenen metriä korkealle valotornille.
takaisin laivaan toteamaan tilanne. Sitten on vuorossa, laatimani lukujärjestyksen mukaisesti, maailman pohjoisimman mantereella sijaitsevan  leipomon
panoraamakahviossa erikoiskahvin  nauttiminen. Edellisenä päivänä ostettujen iltapäivälehtien lukeminen ja samalla varttuneempien mehamnilaisten keskustelujen seuraaminen, ja keskusteluun osallistuminen, jos siltä sattuisi  tuntumaan. Ensimmäisenä asiakkaana saa parhaan tarkkailupaikan.
Puolen päivän aikaan takaisin laivaan päiväkahveja keittämään ja  päivällistä tai lounasta hitaasti valmistelemaan. Iltapäivällä lähituntureille ja illalla hotellille nettiin, kun laivamme megabittikiintiö on tämän kuun osalta täynnä ja netti päällystön toimesta suljettu.  Vaikka tällainen leppoisa Mehamniin tutustuminen ja maissa oleilu on mukavaa vaihtelua merielämään, ei sellaista kykene millään viikkokausia kestämään. Kotiinlähtökin viivästyy. Ja juuresten, viimeisten perunoiden sekä kypsyvän kaurahalmeeni sadonkorjuu.
Eilen iltapäivällä vaeltelin tunturiniityillä hieman puolukoita poimien ja  ruohosipulin siemeniä keräillen . Ruijan kosteikoissa tavataan villinä kasvavaa ruohosipulia.
Monet paikalliset, varsinkin idempänä Ruijassa, ovat sitä puutarhoihinsa siirtäneet. Minäkin haluan. Oikeastaan haluan perustaa arktisen oikein suuren maatiaisruohosipulimaan yrttitarhani kylkiäiseksi. Sekä siirtää Vesterålenin luonnossa tuntematonta kasvia rannan kosteisiin painanteisiin. En usko tekeväni ympäristörikosta, tuovani vieraslajia.Varmaan se muutenkin ihan omin neuvoin, ne muutamat sata kilometriä etelämmäksi levittäytyisi  Kyseessähän on oikeastaan puoliviljely. Eilen ahnehdin. Keräsin useiden aarien suuruisesta ruohosipulikosta moninkertaisen määrän siemenkotia siihen verrattuna mitä haaveeni toteuttaminen vaatisi.

Kotiin päästyäni aion kylvää osan penkkiin , osan kasvihuoneeseen ja osan potteihin. Syyskylvöt sopivan myöhään tehtynä helpottavat kevään puutarha-askareita.
Monet kasvit voi kylvää syksyllä. Porkkana, talvivalkosipuli, tilli ja palsternakka ainakin ovat sellaisia. Niistä on kokemusta. Syyskylvös noudattaa luonnon omaa rytmiä. Siemen itää silloin kun on itämisen aika. Kylmä jakso virittää sen herkäksi ymmärtämään millloin. Niin luulen. Puutarhurin ei tarvitse tuskailla maan muokkauksen ja muiden kylvötöiden kanssa muutenkin kiireisinä kevätviikkoina. Syyskylvöksille riittää kosteutta ja ennen talvea kylvetyt pärjäävät paremmin rikkaruohojen kanssa.

Ruohospuli ei ole ainoa pohjoisessa menestyvä hyvänmakuinen villivihannes. Olen luonnonystävänä hieman rajoittunut pragmaatikko,innokas kerääjä ja syöjä, mutta väkisin en ala mielestäni mauttomia tai kitkeriä, oudon makuisia tai muuten suussa epämääräiseltä tuntuvia luonnontuotteita syömään , olivat ne kuinka kehuttuja ja terveellisiä tahansa.

Hyvänmakuisissakin kun on ihan riittävästi tarjontaa alkukeväästä myöhäiseen  syksyyn. Suosikeistani ensiksi joutuva on vuohenputki. Sen versoilla selvitään täällä hieman myöhempään kasvunsa aloittavan nokkosen satokauteen. Nokkosta seuraa rannan levävalleissa kasvava , kovasti savikalta näyttävä ja maistuva isomaltsa.

Erinomainen pinaatin tai vaikkapa parsan korvike,jonka satokausi kestää juhannuksesta lokakuulle saakka.


Suolaheinää ja pihatähtimöä eli vesiheinää tulee käytettyä sesonkisalaateissa. Väinönputkesta saa hyvää hilloa.

Villivihannekset, sienet ja marjat ja ulkona sekä sisätiloissa menestyvät yrtit ja muut puutarhakasvit takaavat maatilallamme lähes kahdeksan kuukautta kestävän omavaraisuuden tuorekasviksiin pohjautuvaan, runsaalla kalalla ja vähäisellä lihamäärällä höystettyyn ruokavalioon.

Vuoden pimeimpiä kuukausia varten varastosta löytyy omia pakasteita, kuiva- ja hapantuotteita, hilloja, mehuja sekä suolattuja sieniä.
-lauri-


3 kommentarer:

  1. Terveisiä Lepaan kupeesta Hämeenlinnasta. Löysin siivoustöissä isältäni saaman Hesarin artikkelin parin vuoden takaa. Siinä oli pieni kurkistus elämänmuutoksiisi jotka näyttävät vakiintuneen sinne pohjoiseen. Terveiset siis Eino- opettajasi esikoiselta Kaisalta

    SvarSlett
  2. Onko tuo ruohosipuli se strandløk? Luin jostain, että siinä olisi mieto valkosipulin maku.

    SvarSlett
  3. Majakkarakastaja kiittää kauniista kuvista.

    Ja noin muutenkin upeasta postauksesta: Olenko koskaan sanonut, että kirjoitat aivan mahdottoman kauniisti ja sun tyylissäsi on jotain sellaista charmanttia, jota toivoisin voivani toistaa itsekin. Aivan mahtavaa luettavaa.

    SvarSlett