KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

mandag 15. september 2014

Kaskelotit uivat ulos laatikostaan.

Valasoppaan faktaa:
Bleikin kanjonin uroskaskelotit sukeltavat kuuteensataan metriin, vähintään. Ne pysyttelevät sukelluksissa 20-40 minuuttia, syövät pohjasta jättiläismustekaloja joiden keskipaino on niinkin vaatimaton kuin 3 kiloa. Pintaan noustuaan kaskelottiurokset hengittelevät ja puhaltelevat  uuteen sukellukseen valmistautuen viidestä kymmeneen minuuttia.

Sukeltaessaan kohtisuoraan kohti syvyyttä kaskelotti näyttää komean pyrstönsä.
Vuorokaudessa kaskelotti tekee 30-50 sukellusta, riippuen hieman ruokailualueen syvyydestä. Noilla sukellusretkillä jopa 16 metriä pitkän ja 60 tonnia painavan jätin on pyydystettävä 1000 kiloa ravintoa. Se tekee 20-35 kiloa per sukellus.
Tämän vuoden elokuun  valassafareilla minun oli pakko unohtaa lappusen ohjeet. Tai kertoa faktat joko imperfektissä tai konditionaalissa. Pääsimme uudelleenkäynnistyneen valassafarin elokuun retkillä todistamaan jotain sellaista, mitä kukaan kalastajista ei muista koskaan kokeneensa. Maailmalta on toki tiedossa vastaavaa .
Kaskelotit, sen sijaan että olisivat turvallisesti pysyneet kanjonissaan, käyttäytyneet lajinsa mukaisesti ja sukeltaneet syvyydestä mustekaloja, karkasivat.
He siirtyivät kymmenisen merimailia etelään ja alkoivat  seurata sinipallaksen pyynnissä olleita siimalaivoja. Heti kun ankkuri kolahti laivan kannelle ja  siima nousi  kaskelotit saapuivat. He tulivat ihan lähelle laivaa, uivat vierellä ja sukeltivat lajilleen epätyypillisesti vain muutamaksi minuutiksi. Nousivat pintaan hieman kauempana, tulivat laivan viereen ja sukeltivat uudelleen.
Tällaista touhua ne pitivät koko siimajatan noston ajan, enimmillään kahdeksan tuntia. Sinipallaksen pyytäjät, jotka keväällä saivat 150 jopa 200 kilon siimakohtaisia saaliita, joutuivat elokuun pyynnissä tyytymään reiluun sataan kiloon.
Kukaan ei kuitenkaan valittanut, monelle koko ikänsä Langeneseggalla kalastaneelle ja kaikenlaista kokeneelle lähikohtaaminen kaskelotin kanssa oli sen verran vaikuttava juttu, ettei sitä muutamat sadat kollegan suihin menneet sinipallakset himmentäneet. Meille safarilaisille tuli hieman lisähommia, kun se kaskelotin vuosikymmeniä käytössä ollut käyttäytymiskaavio meni uusiksi...
Fishing with spermwhales
-lauri-

6 kommentarer:

  1. Hurjaa! Hieno juttu ja kuvat, kalastusalus antaa vähän mittakaavaa eläimen koosta...

    SvarSlett
    Svar
    1. Eikös olekkin. Kuvan kaskelotti on yhtä iso kuin Öyland. Sem pyrstön leveys voi olla 5 metriä. Oli siinä kalastajilla ihmettelemistä kun laivan kokoinen tai jopa suurempi elukka ui muutaman metrin päässä. Välillä nostaa päätään, vilkaisee kalastajaa suurella silmillään. Uskomattomia tarinoita sai kuulla kohtaamisesta kaskelottien kanssa.

      Slett
  2. Tervetuloa takaisin blogailemaan, johan tässä onkin jo odoteltu ;) Jännä juttu tuo kaskelottien käyttäytyminen ja tulipahan taas hinku lähteä kohti pohjoista retkelle....!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kiitos Satu. Nyt tuntuisi siltä, että on asiaa kirjoittaa :) Uusia juttuja ja tuntemuksia. Pohjoiseen vaan safarimme jatkuu ensi kesänä ja Nyksund on yhtä huima kuin ennenkin. Ps. Olen muuten kehittynyt sushin laitossa, meillä oli japanilainen Hide, sohvasurffari kymmenen päivää tässä keväällä vieraana ja hän opetti melkoisesti uusia asioita. Mm riisinkeitosta ja sushiwrapista ;)

      Slett
  3. Ihanaa, että olet "täällä taas"! Johan on sun tarinoita kaivattukin!

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ihanko oikeesti oot kaivannut ;) Pitänee sitten palata näihin blogiyhteisöihin hieman uusin näkökulmin suurimman meriuran haikailun ja luopumistuskan alkaessa lieventyä.

      Slett