Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 4. juli 2010

Kaskelotti kallellaan.

Varoitus: kuvien oikeassa yläkulmassa oleva tummentuma ei ole tehokeino, vaan roska jossain kameran sisällä, eikä sitä saa pois :(

Andenes on Andøyn kunnan kuntakeskus ja sijaitsee Andøyn saaren kärjessä. Majakka on tunnettu maamerkki. Andenesista käsin toimii se suurempi valassafari. Andøyn saari on myös tunnettu mm.lakkasoistaan, sotilaslentokentästään ja rakettikeskuksesta. Andenes kilpailee Øksnesin kunnan kanssa Vesterålenin kalastusherruudesta. Tällä hetkellä meidän kunta on selvästi Andenesia suurempi.

Andenesin valassafarilla on kiva käydä katselemassa. Valaat ovat ne samat, näkökulma vaan vaihtuu. Kuvassa pintaan juuri noussut kaskelotti noin sadan metrin päässä Maan Dolphin katamaraanialuksen edessa.

Kaskelotti valmistautuu tulevaan sukellukseen rauhallisesti uimalla , elintoimintojaan tasaamalla ja aina välillä pinnan alla lipuen. Liikkeet ovat arvokkaan hitaita. Uloshengitettävä ilma kondensoituu ja näkyy valkoisena suihkuna.

Maan Dolphinin safarilaiset kamera valmiina ikuistamaan suihkun.

Joka kesäinen vakiovieraamme purjelaiva Bør Hollannista oli sekin mukana valaitten luona. Lähdimme Støstä samanaikaisesti, me autolla ja Bør purjehtien. Valaitten luona tavattiin. Savon sydänmailla todettaisiin näistä kuukausikaupalla ympäri Atlanttia purjehtivista että "Joutavilla Jottaen, eikö ne parempoo tekemistä keksi"

Kaskelotti oli pinnalla yllättävän pitkään, lähes kymmenen minuuttia ja käyttäytyi tavanomaisen rauhallisesti kunnes jostain syystä....

Ei pysynytkään tasapainossa silloin kuin olisi ollut aika sukeltaa suoraan alas lähes tuhannen metrin syvyyteen. Iso uros kallistui oikealle kyljelleen...

Ja sukellukseen lähtö jäi puolittaiseksi. Myöhemmin jotain 4 minuutin päästä valas ilmaantui pintaan aika lähellä ja sillä kertaa sukellukseen lähtö oli todella mahtava.

Purjealus Børkin oli tyytyväinen näkemäänsä ja suuntasi valaat nähtyään kohti Andenesia.


Stø 5. heinäkuuta . Puolipilvinen sää. Heikkoa luoteistuulta 7 m sekunnissa. Lottas Fangst oli kuulemma eilen kalassa, mutta en ole tietoinen kalansaaliista. Arctic Whale 1 oli tehnyt onnistuneen safarin. Me olimme Andenesissa ja näimme valaita mekin.

Oikein mukava sunnuntai lomailun merkeissä on takana. Eilen tuli ekaks oltua hieman toimistossa, nautittua kahvia ja saatettua safarilaivamme matkaan. Sitten olikin aika lähteä maakuntamatkalle Andenesiin. Naapurisafarille valaita katselemaan, tuttuja tapaamaan ja Andenesin ruokapaikkojen taso testaamaan.
Olimme Maan Dolphin katamaraanin Helge kapteenin vieraana ja saimme nähdä ne valaat. Minä olin menomatkan takakannella enkä harmikseni nähnyt niitä veteen syöksyviä suulia. Taisin olla yksi harvoista koko laivassa. Vähän harmittaa kun suulat on minun lemppareita ja niitä aina kiikaroin.
No, valaat olivat hienoja, uivat rauhallisina laivan vieressä ja sukeltivat niinkuin niillä on tapana. Paitsi yksi joka oli päättänyt olla se erilainen ja esitti oman performanssinsa meidän hämmästyksesksi.
Illemmalla Andenesissa tuli harrastettua kalamakuelämyksiä, kissakalaa ja kevyesti suolattua ja keitettyä puna ahventa tosi hienojen lisukkeitten ja kastikkeitten kera.
Kyllähän sitä kalaa on omiks tarpeiks pakastimessa ja osaishan sitä ihan samalla tavalla laittaa. Eikä se sitäpaitsi tulis maksamaankaan kuin murto osan... mutta se atmosfääri juu nou:)
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar