Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

mandag 18. april 2011

Iso Jytky

Yläkuvassa melkoinen jytky, 14 kilon painoinen sinipallas.

Alakuvan maailmanennätysmolvasta (pituutta 2,10 metriä) voi mielestäni käyttää nimitystä iso jytky.

Jytky on Tromssan Polaria museon kipsinen jääkarhukin.

Saamamme 37 kiloinen turska on selkeästi iso jytky. Se on vieläkin kakkosena konjakkiturskakilpailussa ja kun viikosta näyttää tulevan tuulinen, niin kukaan tuskin menee meidän ohi. Palkintopullo häämöttää.

Marraskuussa reilut neljä vuotta siten saamamme 201 kiloinen ruijanpallas se vasta jytky onkin. Oikeastaan kaikkien jytkyjen äiti. ISO JYTKY nyt ainakin .


Gisløy 18. huhtikuuta 2011. Lumi suli ja uudestaan tuli. Eilen oli keväistä useita tunteja, mutta sitten talvi aloitti vastahyökkäyksensä. Saimme lunta, räntää ja kovaa luoteistuulta. Nyt maa on rantapellolla kököttävien kuovien ja merihanhien harmiksi valkoinen.

Eilen meillä oli Gisløyan ikiomat vaalivalvojaiset, katseltiin Ylen Areenaa. Siinä lammasateriaa nauttiessa tulos selvisi, paikat jaettiin ja puoluejohtajien kommentit kuultiin.
En ole yhtään tyytyväinen. Osittain saan syyttää itseäni, mitäs en käynyt äänestämässä. Mutta äänestämättömänäkin minulla on oikeus harmitella yhtä mieltäni kovasti painavaa asiaa. Nimittäin jytky sanan väärinkäyttöä.

Jytky tarkoittaa minusta jotain aivan muuta kuin jonkun suomalaisen puolueen saavuttamaa ennennäkemättömän suurta veret ja kaiken muun seisauttavaa vaalivoittoa.

Ymmärrän jytkyn toisella tavalla, näen sen kalastajan silmin. Olen sillä tavalla rajoittunut. En halua, että jytky kytketään prosenttiyksiköihin ja eduskuntapaikkoihin. Tai isokokoisiin ammattipoliitikkoihin. Jytkyn on saatava olla täysin epäpoliittinen.

Jytky ei minusta voi olla mitään abstraktia, vielä vähemmän absurdia.
Jytky on on oikeasti käsin kosketeltava. Se on konkreettinen. Jytky antaa hyvän olon.
Yli kolmenkymmenen kilon kututurska eli turre on jytky. Samoin toistametrinen hauki, kahdeksan kilon kuha tai erityisen suuri ja lihava kaskelotti.

Olen kalastajan uran aikana saanut ja valasoppaana nähnyt kymmeniä jytkyjä. Jytkyn saaminen tai sen näkeminen tuntuu mahtavalta. Se säväyttää. Sen haluaa ikuistaa valokuvaksi. Galleriassani on kymmenittäin kuvia hienoista jytkyistä. Toinen toistaan massiivisimmista. Turskista, molvista , merikroteista ja sinipallaksista.
Sekä hengityshöyryään puhaltavista kaskeloteista.

Neljä vuotta sitten marraskuussa nuottaamme ui 201 kiloinen ruijanpallas. Kala oli yli kolme metriä pitkä ja arviolta 80 vuotias. Yksi suurimmista sinä vuonna Norjassa pyydetyistä. Se oli melkoinen kala. Niin suuri, että ansaitsee taatusti tulla kutsutuksi nimellä ISO JYTKY.
Toissa vuonna saimme maailmanennätysmolvan, Pituutta sillä oli yli kaksi metriä. Melkoinen jytky sekin.

Suomen kansa tietää, se on uurnilla käynyt ja sanansa sanonut, niin että pulinat pois tai jotain sinnepäin se Urpilainenkin sanoi. Vaalivoittajat ovat menestyksensä kovalla kenttätyöllä, muutamien tuntien yöunilla ja 17 vaalipiirissä parin viikon aikana käymällä hankkineet, Riemuitkoot nyt jytkyistänsä, kunhan vain minä saan vapaasti iloita omistani.
Niistä oikeista :)
-lauri-

4 kommentarer:

 1. Olipas siina isoja saaliita! Jos tuollainen ruijanpallas tulisi uimareissulla vastaan, niin saattaisin saikahtaa.

  En minakaan kaynyt aanestamassa, kun se on niin vaikeaksi tehty meille ulkomailla asuville. Mutta kylla minusta on vahan pelottavaa tuollainen tulos. En ole perehtynyt perussuomalaisten ohjelmaan muuten, mutta puhuvat, etta ovat kovin ulkomaalaispelkoisia. Onko noin moni suomalaisista nykyaan sellainen?

  SvarSlett
 2. Juu,Isoja mötiköitä on tullut.Tuollaisen Ruijanpallaksen kohtaaminen uimareissulla voisi ainakin teoriassa olla mahdollista. Ne nimittäin hakeutuivat loppukesällä ihan matalaan. Toisaalta uimarin pitäisi olla aika karaistunut että viihtyisi pidempään kymmenasteisessa vedessä:)
  En minäkään oo perehtynyt jytkyjen puolueohjelmaan: Saattaahan siellä olla joitain ihan järkeviäkin ajatuksia, pienellä sorvaamisella jopa toteuttamiskelpoisia.
  Mutta se Suomi suomalaisille valikoiva maahanmuuttopolitiikka, pakkoruotsipoistouhuilut ja vähemmistöfobiat joittenkin ekstreempersujen esittämänä vähän arveluttavat.
  Toisaalta tapasin Pellossa yhden lappilaisen perussuomalaisten ehdokkaan , joka puhui kovasti pohjoismaisen yhteistyön ja ruotsin kielen osaamisen puolesta. Näki koko kalottialueen aika lailla rajattomana. No hänellä oli yritystoimintaa sekä Ruotsissa että Suomessa.
  1983 oli samanlainen tilanne kuin nyt, tai lähes melkein. SMP lupasi ennen vaaleja poistaa työtömyyden 6 kuukaudessa. Ne pärjäs hyvin ja pääsivät hallitukseen. Urpo Leppäsestä tuli työministeri. Ei se työttömyys kuitenkaan poistunut, eikä oikeastaan edes vähentynyt, mutta puheet 6 kuukaudesta kyllä loppuivat.Varmaan soinilaisetkin tässä aikansa mesottuaan viimeistään hallituksessa rauhoittuvat.

  SvarSlett
 3. Hienoa, isolle jytkylle on siis positiivinenkin merkitys. Ja alkuperäisempi merkitys siis myös.

  SvarSlett
 4. Pitää paikkansa jytkyjä, kosseja, rutaleita sekä mossikoita on Savon korpiseuduilla pyydetty paljon ennen kuin iltasanomat sai Soinilta jytkytekstarin.

  SvarSlett