onsdag 23. juni 2010

Kaikki on hyvin , sitten kun opin käyttämään hydrofonia

Kaapelin päässä oleva hydrofonin mikrofoni sijoitetaan veden alle siten , että mikrofoni tai kaapeli ei ole kosketuksissa laivan runkoon. Myös potkurit pysäytetään häiriöäänien estämiseksi.


Kun ensimmäiset valaat olivat käyneet pinnalla ja jälleen sukeltaneet tarjottiin safarilaisille mahdollisuus kuunnella klikkauksia juuri hetki sitten pinnalla näkemistään valaista.


Camilla havainnollistaa ja opastaa halukkaita kuuntelemaan.

Valassafarimme portugalilainen opas meribiologi Sofia kuuntelee kaskelottia.


Morgenstjerne 23.6. Juhannusaatto Norjan kalenterin mukaan. Etelätuuli tyyntymässä 7 m/s. Kylmää , ainoastaan 8 astetta. Vaikka kovan tuulen jakso on päättymässä , ei yksikään Støn laivoista päässyt virtauksien takia kalastamaan . Me kuitenkin uhmasimme aaltoja ja teimme onnistuneen valasretken.

Tänään mun suuri toiveeni päästä joskus käyttämään hydrofonia alkoi tuntua realistiselta.
En minä vielä saanut tätä ihmeellistä laitetta omatoimisesti kokeilla, mutta näin kuitenkin ihan läheltä miten se toimii. Minulla kun oli siinä kaskelottien äänten kuunteluprosessissa niin kovin tärkeä apulaisen virka. Sain heittää mikrofonin kaapeleineen mereen ja katsoa, ettei se kosketa laivan runkoon. Camilla sitten kuunteli ja myös kuuli valaat sekä antoi vieraittemmekin kuunnella.

Hydrofoni on siis se herkkä laite, jolla kuunnellaan vedenalaisia ääniä. Meidän tapauksessa kaskelottien klikkauksia. Ruokaa etsiessään ja sukellusreittiä luodatessaan kaskelotti lähettää voimakkaita ääniä. Klikkauksia. Hydrofonin avulla nämä äänet voidaan kuulla jopa 2 kilometrin etäisyydeltä. Olen kyllä tiennyt laitteesta ja Andenesin safarilaivoissa sellaiset on asennettuna. Mutta meillä Støssä hydrofoni on tähän saakka ollut tuntematon. Olemme tyytyneet näköhavaintoihin.
Hydrofonin avulla saamme ihan eri meiningin valaitten etsintään. Kun aiemmin olemme joutuneet olemaan epävarmuudessa ja odottamaan kaskelottien pintaan nousua, joskus turhaan, saamme nyt varmuuden muutamassa minuutissa. Jos klikkauksia ei kuulu turha on sille alueelle jäädä.

Tämä meidän uusi tuttavuus hydrofoni on pomon oma kannettava, sellainen yksinkertaisempi versio ja onneksi myös firman käytössä. Monta kertaa olen miettinyt tuota kiehtovaa laitetta ja tänään iltapäivällä sain sen tarpeellisen havainto-opetuksen. Siitä kuinka hydrofonin avulla saamme valasretkestä paljon enemmän. Oikeen kunnon draaman. Kun jokainen retkeläinen pääsee paitsi näkemään niin myös kuulemaan näitä suuria ystäviämme.
Huomenna minä saan ihan itsenäisesti tuota laitetta käyttää. Ja valassafarilaiset sen saloihin johdattaa. Vähänkös tuntuu hienolta. Ihan on sellainen tutkijan fiilis.
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Not to be confused with hydraulophone, a musical instrument.

  A hydrophone (Greek "hydro" = "water" and "phone" = "sound") is a microphone designed to be used underwater for recording or listening to underwater sound. Most hydrophones are based on a piezoelectric transducer that generates electricity when subjected to a pressure change. Such piezoelectric materials, or transducers can convert a sound signal into an electrical signal since sound is a pressure wave. Some transducers can also serve as a projector (emitter), but not all have this capability, and may be destroyed if used in such a manner.

  SvarSlett
 2. Kiitti hydrofoni infosta. Selkeni paljon. Myös eilisellä reissulla, kun sain sitä Sofyn kanssa ihan ilman pomoa käyttää.
  Sää oli tosi mahtava ja valaat rauhallisia. Meillä oli hyvää aikaa paikallistaa kaskelotit ja sukellusten välillä antaa kaikkien halukkaiden kuunnella klikkauksia. Mun keittämä kalakeitto syötiin kannella ja aurinko paistoi.
  Norjan meren solariumissa tuli muutamassa tunnissa sellainen rusketus, ett vähänkö toimistoon jääneet kadehti meitä.

  SvarSlett
 3. Kuulostipa täydelliseltä juhannuspäivältä. :) Valaita ja kalakeittoa ja rusketus. Pitäisiköhän ruveta haaveilemaan että kerran elämässään pääsisi valassafarille.

  SvarSlett
 4. Se oli niin täydellinen juhannuspäivä.Siis kummatkin juhannuspäivät, kun eilen, siis Suomen juhannuksena nähtiin ne miekkavalaat Andenesin, meiän kilpailijan, safarilla ollessa.
  Valaat ovat kyllä haaveilemisen arvoisia, niihin jää koukkuun, eikä siitä millään pääse irti.
  Tulkaa vaan käymään, eihän tuo nyt niin pitkä matka ole :)

  SvarSlett
 5. Olen kuunnellut joskus äänitteiltä valaiden ääniä. Saa "kylmät väreet" menemään selkäpiitä myöten. Yhtä ihmeteltävää kuin Islannin tulivuoret:)

  SvarSlett
 6. Niin kyllä valaissa riittää ihmettelemistä.Onneksi mulla on siihen ihmettelemiseen todella hyvät mahdollisuudet :)
  Mainio tuo hydrofoni kun johdattaa meidät äänien maailmaan :)

  SvarSlett