Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 18. mai 2010

Hanhien tarkkailua

Laiduntamalla hanhet, yläkuvassa lyhytnokahanhia, ilmastoivat ja lannoittavat nurmipellon. Keskustelu hanhien tuhoamista heinäpelloista on laimentunut sitä mukaa kuin on huomattu nurmien voivan laidunnuksen jälkeen entistä paremmin.
Hanhet tulevat ruokailemaan talon alapuoplelle. Erämaiden asukista ei ole paljon jäljellä kun ruoan hankkimisesta on kysymys. Parhaat viihtyvät viinimarjapensaiden alle.

Valkoposkihanhet tunnistaa siitä että ne ovat nimensä mukaisia. Pienempiä kuin muut , meillä pesivät merihanhet esimerkiksi. Ainoa johon linnun voi sekoittaa on kanadanhanhi. Mutta se on huomattavasti suurempi.

18.5. Matkalla hietikolle. Lounaistuulta 5m/s. Lämpötila 10 astetta. Meidän lisäksi Røstadjenta on merellä. Saivat eka apajassa vähän yli 400 kiloa seitiä.

Morgenstjerne on palannut Støhön. Telakkakomennus on ohi. Maha on maalattu. Anodit vaihdettu ja joitakin kaapeleita uusittu.Kippari ilmoitti tänään, että kokeiltais onko meressä kalaa. Edes sen verran , että saatais jotain tuoretta paistettavaa. Kokeilemme muutaman päivän. Sitten varustamme Morgenstjernen sinipallaksen siimapyyntikuntoon.

Nyt olemme matkalla tutulle hietikolle. Mulle ois kyllä ollu ihan sama vaikka ois oltu vielä tämä päivä maissa. Sulateltu eilistä lammaspaistia. Hanhiakin kun oli maatilan pellolla tarkkailtavaks saakka. Kapustarintoja kans. Kaakkuriparikin palannut.

Hanhien muutto on käynnissä. Kuolaan ja Huippuvuorille matkalla olevat lyhytnokka- ja valkoposkihanhiparvet pysähtyvät pelloillemme ruokailemaan. Myös meidän, tai siis poikien, pikku viljelyksille. Ovat muuttosta niin voipuneita , että tankkaavat reilun viikon ennenkuin jatkavat eteenpäin. Pelto on niiden jäljiltä luomulannoitettu ja ilmastoitu. Ja kesän heinäkasvu turvattu.
Kymmenettuhannet hanhet laiduntavat näinä viikkoina Vesterålenin ja Lofoottien alueella. Niitä on vuosi vuodelta enemmän, joten ainakin osalla linnuista menee hyvin.
Oon laskenu parhaina päivinä useita satoja yksilöitä talon alapuolisella pellolla. Rohkeimmat lyhytnokkahanhet uskaltautuvat ihan viinimarjapensaiden alle ruokailemaan. Eivätkä ne paljon ihmisistä välitä. Jopa vanhalla pokkarilla saa jonkin laatuisia kuvia.
Villi luonto tulee täälläkin silmille aamiaispöytään saakka.
Ett se siitä arasta erämaiden asukista :)
-lauri-

2 kommentarer:

  1. Jumalattoman "superrrrr kauniskuvaus" kiitoksia!!

    SvarSlett
  2. Ole hyvä, nyt niitä hanhia vasta onkii. Kaikki pellot täynnä.

    SvarSlett