KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

søndag 9. mai 2010

Uudet kuumat lähteet Hveragerdissa



Tämä metsikkö sijaitsee Hveragerdissa 40 km Reykjavikistä itään. Sitkankuusikko on istutettu 1983. Metsikön keskelle on puhjennut uusia kuumia lähteitä. Nämä savi - höyry- ja vesi lähteet ilmestyvät ja häviävät mannerlaattojen liikkeiden ja niistä aiheutuvien maanjäristysten seurauksena.
Viimeisin suuri maanjäristys oli toukokuussa 2008. Sen seurauksena Hveragerdin taajamaan rakennetun geoenergiapuiston lähteet kuihtuivat. Just kun se oli suurella vaivalla saatu valmiiksi ja kunnolla markkinoitua yhtenä puutarhakaupungin vetovoimatekijöistä.
Onneksi paikallisen leipomon Hverabakarin ruisleivän paistamiseen höyryn toimittava lähde ei sammunut:)
Tai no joo ,saishan ne sen höyryn sieltä putkesta joka tapauksessa.

Ylemmäs Reykjadalurin laaksoon ilmestyi useita kuumia savilähteitä, niin suuria että niille jopa keksittiin nimet. Yks on Leirgerd. Vois olla vaikka Savikerttu tai jotain vapaasti suomeks.

Maanjäristys silloin toukokuussa 2008 oli yli 6 richterin asteikolla ja suurimmat vauriot se aiheutti kylän hienossa kirjastossa. Hyllyt meni uusiks.

-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar