Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 20. juli 2010

Hieman Suomi ikävää ja saunanlämmitystä.

Kesäaamu Skipnesissä. Kuuden aikaan lähes 20 astetta. Meri oli aivan tyyni ja laiturilla oli mahtavaa paljain jaloin kävellä. Sekä mereneläväisiä ihan kaikessa rauhassa yksikseen tarkastella

Alakuvassa kesäyö Skipnesissä turskansuolaamopubin terassilta kuvattuna. Terassin kaiteet ovat sen verran korkeat, ettei kukaan kyllä vahingossa pääse peltikatolle seikkailemaan. Jos sinne menee, se on sitten jokaisen oma ,tietoinen valinta.

Skipnesin valkea kylä lahdenpoukamasta käsin kuvattuna. Kesäpäivä vanhassa ja siistissä kalastakylässä oli järjestyksessään viides aurinkoinen ja lämmin poutapäivä ja toinen heinäkuussa. Saapas nähdä vieläkö koemme vastaavaa, ehkä elokuussa :)


Morgenstjerne.22.heinäkuuta. Vaihteeksi selkeä sää, kymmenen astetta. Heikkoa etelätuulta.Kukaan ei täällä kalasta. Valassafareita tehdään ja valaitakin nähdään. paljon miekkavalashavaintoja.

Nyt on muuten iskenyt jonkinlainen Suomi ikävä. Ei mitenkään voimakkaana, mutta iskenyt kuitenkin. Siihen on osasyynä seuraamani Suomi lomatarinat. Kuvia lapsuuteni maisemista, kertomuksia helteisistä oloista ja vierailuja paikoissa, kuten esim Helsingissä, jonne itse jo 10 viikon päästä meen :)

Lisäksi koko Støn vakiotalvijengi on Suomessa. Viimeiset läksi eilen. Rantasaunoillaan , terasseilla, muikkuverkoilla ja itikoitten seassa makkaraa grillaamassa. Siellä ne ovat. Kyllähän se vähän harmittaa, oon jopa hieman kade. Ja säästämiäni ruisleipiä syön.
Tilannetta ei helpota Støn sateinen ja viileä sää. Ei oo tänä kesänä montaa lämmintä päivää ollut. Muutaman kerran yli 20 astetta.

Mutta melkein on ollut kesää heinäkuussakin . Joitain kertoja oon kesän omaisista oloistakin nauttinut. Niinku nyt toissa viikolla. Silloin sain haastavan määräyksen tai pyyntö kai se oli.
Nimittäin leirintäalueen saunan lämmitysurakan. Sen saman saunan jonka me talkoilla 2001 rakensimme. Ja jonka kiuas on nyt puhki ja savuttaa niin maan .........i. (Uusi on kuulemma tulossa. Sen me suomalaiset pikapuoliin talkoilla sitten asennamme. On se kumma. Aina meille kaikki talkoourakat lykätään)

Siihen lämmitykseen.
Ensin pitää lämmittää ainakin puoli tuntia, niin että savu tulee koko ajan sisälle.
Sitten kun sen on saanut alkulämmitettyä, ja savun jotenkin menemään piippuun, niin puitten lisäämisen kanssa sitä vasta onkin oltava tarkkana. Jos sullot uunin vähänkään liian täyteen niin savu etsii sen helpoimman reitin. .Sisälle saunaan.

Lämmittäjän on koko ajan oltava kiukaan tienoilla ja pistettävä puita uuniin muutama halko kerrallaan. On pysyttävä saunan välittömässä läheisyydessä. Sieltä EI saa poistua. Jos esim menet sadan metrin päässä olevan Camping kahvilan terassille, uuni kerkeää tietysti sammumaan ja sitten se savutus taas alkaa.

Sillä saunareissulla asia tuli ratkaistua hommaamalla kaikki tarpeelliset palvelut, siis ne joita kahvilankin terassilta saa, saunan alalauteille. Johan alkoi lämmitys sujumaan. Ja siirtymävaihe saunan lämmityksestä saunomiseen oli silleen hämärä. Mutta sujuva.
Ja löylyt olivat niin hyvät . Pitkään tuli saunottua. Vaikka ei ollut saunavastaa. Eikä uimassakaan päässyt käymään. Kun ei sitä viitsi sellaista riskiä ottaa että leirintäalueen rantalouhikkoon uskaltautuis. Siihen jota ne laguuniksi kutsuvat.

Se ois aivan taatusti ensiapuun lähtö. Toisaalta ne ovat kyllä aika taitavia siellä Myren terveyskeskuksessa siinä tikkaamisessa ja jäsenien paikoilleen laittamisessa :)

Siitä viime viikon kesäpäivästä sain nauttia ollessani Skipnesin kalastajakylässä lomalla. Koko päivä tuli käveltyä avojaloin. Skipnesin massiivisella laiturilla. Ja ruohottuneilla poluilla. Siinä valkeassa kylässä , missä tiet ovat vihreät ja rannat siistit. Kylässä ei oo ainoatakaan autoa , mutta ainakin kymmenet maitokärryt.
Ja pari polkupyörää. Mutta siitä myöhemmin . Sitten kun jaksan kirjoittaa.
-lauri-

2 kommentarer:

 1. Kuulostaa ihan savusaunalta tuo teitien sauna siella ;D ;D ;D !!!

  Mina tykkaan kovasti kavella paljasjaloin kesaisin. Nyt eilen Oslossa oli kengat jalassa melkeen koko paivan (paitsi minigolfissa ne lensivat jorpakkoon) ja kylla se tuntuukin jaloissa nyt.

  Noita Suomi-kaipauksia tulee valilla kai meille kaikille. Mutta onneksi se on ohimenevaa. Ja mulla on ainakin sitten Suomessa kaydessa jo kova hinku takaisin kotiin. Koeta jaksaa!

  SvarSlett
 2. Se on savuttava sauna ja sitä kiuasta on odotettu keväästä saakka. koskahan tulee.
  Joo, kyllä jaksan. Ohimenevää on. Nyt täällä on lisäks ollu vähän enemmän mun maanmiehiä käymässä. Koti on kuitenkin, ainakin toistaiseksi, tämä maa, tämä kylä ja tää laiva, ett siitä lähetään.

  SvarSlett