Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 1. februar 2011

Uusi nuotta

Uutta nuottaamme lasketaan. Toista kertaa Langenesin matalikolla.

Vieressämme samoissa puuhissa ystävämme Berner poikineen ja laivansa Nordegg.
Ei taho valo aamupäivällä vielä riittää.

Saalis eka apajassa oli 3tonnia turskaa. Poikani on saanut ongittua nuotan peränarun. Säkki on on junailtu turvallisesti laivan viereen.

Tältä näyttää kolme tonnia turskaa .

Kippari luovii Morgenstjernen itätuuleen ja nuotan periin nähden sopivaan asentoon, jotta kalojen nosto laivaan olisi mahdollisimman helppoa ja ennenkaikkea turvallista.

Juniori sitoo perät kiinni siksi aikaa kunnes kippari kerkeää tulla kannelle kaloja vinssaamaan.

Ensimmäinen 500 kilon säkillinen turskia on veneessä. Loput odottavat vuoroaan.


Toinen säkillinen on tyhjentynyt.


Morgenstjerne , helmikuun eka. Tyyni sää, pari astetta plussan puolella.
Tänään kävimme Langeneseggalla. Saimme hieman yli 6tonnia. Olemme nyt kalastaneet 34 tonnia 118t turskakiintiöstämme. Ennen päääsiäistä olisi tarkoitus pyydystää satatonnia, joten kolmasosa on saatu. Tosi hyvin on alkanut. Pääsiäiseen kun on melkein 10 viikkoa.

Kipparimme ratkaisu ostaa uusi pienempi ja vahvempirakenteinen nuotta oli oikea. Alussa, ensimmäisissä vedoissa, nuotta tuntui liian kankealta ja hankalalta käsitellä, mutta on nyt vetristynyt sen verran, että veto ja kansiaskareet sujuvat hyvin.

Ja kalaa tulee. Lauantaina saimme lähes seitsemän tonnia ja tänään yli kuusi.
Jos huomenna onnistumme edes kohtalaisesti, olemme viitteellistä aikatauluamme useita viikkoja edellä.
Ainoa huono puoli näissä hyvissä saaliissa on sitovuus. Edes poikani ei poistu laivalta maatilansa rauhaan, vaan nukkuu ne muutamat tunnit Morgenstjernen pehmeässä punkassa. Siellä minunkin pitäisi jo olla :)
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Kyllä, MUSTAMEREN kalastajat ovat näressäin, nähdessään näitäkuviaa! Siellä ei voida toteuttaa POHJATROOLAUSTA, EIHÄN POHJASSA ole elämää! Vaikka, NORJAN ja ISLANNIN välillä onkin samanlainen "RIKKIPUHALLUSTA" jossa onkin täyttä elämää -ja lämmintä!

  SvarSlett
 2. Niin Fako. Varmaan ovat. Mutta muistavatkohan että meidän pyydys on nuotta. Ei raivauslevyjä, ei paksuja teräsvaijereita. Emmekä me vedä pyydystämme. Ainoastaan kierräme kalat ja nostame nuotan, köydet supistuu ja nuotta liikkuu vain hieman. Pohja ei vaurioidu.
  Alapaulan painona on paksun köyteen kiinnitettyä kettinkiä.
  Jos voisit ystävällisesti kääntää tämän komenttini :)kun tuo käännöspalvelu ei taida koskea näitä kommentteja.

  SvarSlett
 3. Kyllä ymmärrän mistä puhut, olemme puhuneet tätä nuottoa ollessasi "Taalintehtaalla" On vaikea kääntää tätä Turkin kielellä, mutta FORUMISSA on ammattimiehiä -ja tietävät mistä puhut! He ovat nähneet samantapaisen nuotin Tanskassa!Yritän tätä "NUOTTOA" selittää forumissa!
  Mustallameressä kalastetaan myös pintanuotolla a l´American Style, kerää melko varmasti koko kylän!

  SvarSlett
 4. Onnea hyvästä saaliista ja siitä että olette aikatauluanne edellä. Koittakaa nyt levätäkin vähän!
  Mieheni 23v veli on käymässä täällä meillä nyt. Opiskelee matkailualaa ja olivat olleet matkailumessuilla. Kertoi, että siellä oli ollut teiltä edustaja? Tai ainakin sieltä päin. Häntä vähän kiinnostaisi tuo teidän kylä jne. Sanoin että voin auttaa jos hän oikeesti sinne aikoo joskus koska "tunnen" sinut:)

  SvarSlett
 5. Hyviä kalasaaliita teille sinne, alkaako siinä vaiheessa siis kalastajan "kesäloma" kun kiintiö on täynnä? Kiintiöistähän keskusteltiin aikaisemminkin... Miten muuten heiluttaako koskaan laivassa asujaa kuivalla maalla? Täällä tuntuu että kovastikin heiluu ihan vaan muutaman päivän risteilyn jälkeen!!

  SvarSlett
 6. Kalastajamuija: Jos nuorta mestä kylämme ja touhumme kiinnostaa, niin sen kun ottaa yhteyttä. Saa täällä tulla myös käymään.Kyllä me levätään, nytkin alkaa myrskyvapaa. Huomenna ei oo asiaa merelle.
  Satu:Meidän pääsiäisloma alkaa siinä vaiheessa kun olemme saaneet 105 tonnia turskaa pyydettyä. 15 tonnia pitää säästää pääsiäisen jälkeiseen aikaan. Silloin pyydystämme koljaa ja sivusaaliina tulee jonkin verran kiintiöityä turskaa.
  Sitten kesäkuun alku on sinipallaksen pyyntiä ja loppu taas koljaa.
  Kesälomaa on koko heinäkuu.
  Tänä vuonna näyttää siltä, että pääsiäisloma voi olla pidempi kuin kesäloma. Siis jos kaikki menee hyvin.
  Kesäloma menee valaitten ja valaskatselijoiden parissa.
  Kun aloitin kalastajana 2002 niin muutaman viikon ajan oli just noita oireita. Maa keinui. Sitten siihen tottui, eikä keinumista enää esiinny.
  Mulle tulee kyllä vieroitusoireita, jos ei muutamaan viikkoon pääse merelle.Kumma levoton olo.Kun asun laivassa, niin elimistö tottuu siihen jatkuvaan liikkeeseen ja kokee maaelämän luonnottomana. Niin olettaisisin.

  SvarSlett