KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

mandag 14. februar 2011

Ystävänpäivää juhlistaa Turska - Rakkauden Kala

Tänään vietämme ystävänpäivää, turskanpyytäjien talven tärkeintä päivää. Kalastajien ja kalanvastaanottajien yhteinen myyntiorganisaatio tajusi puolenkymmentä vuotta sitten aloittaa kututurskan täsmämarkinoinnin. Matalikoillemme tuleva ja parhaillaan kuteva Barentsin meren turska kytkettiin tiiviisti ystävänpäivään. Siitä tehtiiin rakkauden kala. Muista kaloista poikkeava romantikko. 

Kjærlighetens fisk on nimensä veroinen. Kun muiden kalojen kutu on  streriili ja nopea toimitus, sellainen, missä naaras laskee mätinsä ja uros roiskauttaa maidin siihen päälle, niin turskan kutu on toisenlainen. Turskanaaras ja turskakoiras ovat sillä tavalla.Toisissaan kiinni. Ne ovat pari. Ne kelluvat välivedessä ja harrastavat seksiä. Toimitus kestää esileikkeineen  ja jälkihoitoineen pitkään, paljon pidempään kuin muiden kalojen hätäiset sutaisut.  

Minua  mietityttää se, että me olemme siellä häiritsemässä, turskien makuukamarissa kuokkimassa. Tänäänkin saimme viisituhatta kiloa. Kun kalojen keskipaino on vajaa viisi kiloa, niin viisisataa turskaparia päätyy meidän toimesta kalatehtaan pakkauslinjalle.

Ne lajitellaan ja pakataan kokoluokittain.Parhaat yksilöt yksittäispakkauksiin. Pakkauksen päälle liimataan kututurska merkki. Skrei.  Iltayöstä rakkauden kalojen matka Norjan keskuksiin ja jopa Eurooppaan alkaa. Huomenna tai viimeistään ylihuomenna tämän päivän saalis on kaupoissa. 

Rakkauden kala pääsee juhlistamaan monia kynttiläillallisia. Niin että Happy Valentine vaan kaikille 
                                       -lauri- 
Enemmän turskasta aiemmassa blogissani Voi Turskanen

6 kommentarer:

 1. Oikein nhyvaa ystavanpaivaa vaan sinnekin!

  Taas sain uutta tietoa kalojen ihmeellisesta elamasta :).

  SvarSlett
 2. Ole Hyvä Tuula. Turskalla on kiehtova elämä. Ja kuoltuaan se sitten elättää meitä.

  SvarSlett
 3. Oho, tämä oli ihan uutta tietoa! :)) Pitää laittaa muistiin vastaisen varalle. Ei ole tullut kyllä turskasta koskaan mieleen Valentine. Vaikka ihan symppis kala se on minusta aina ollut.

  SvarSlett
 4. Ja reilusti pekonia sekaan että jaksaa ;)

  SvarSlett
 5. Hahhah, hyvä markkinointikikka! :) Hyvää ystävänpäivää!

  SvarSlett
 6. THK:
  Turska on viimeisen päälle Valentinea. Tänä vuonna ne ovat tulleet kututouhuja miettimään ihan lähelle rantaa. Verkkomiehet ovat saaneet runsaita saaliita ikivanhoilta soutuveneaikakauden paikoilta, sieltä mistä turska on ollut poissa kymmeniä vuosia.
  Meidän on kuitenkin pyydettävä kauempaa alueella, missä pohja on sopiva nuotanvetoon.
  Vaellusturskakanta on niin kovasti kasvanut.

  Heli:
  Valentine turskamarkkinointitouhu oli ensimmäisinä vuosina kovasti innostunutta ( mekin saatiin kaikenlaisia lilapussukoita ja sydänkarkkeja) että oli pakko alkaa miettimään että mikä sen Tromssan toimiston väen noin innovatiiviseksi villiinnytti.

  Ari: Eilen syötiin turskaa. Tarjoilin kipparin lempparin, lofoottien kastikken (paistettu sipuli- pekoni voisulassa)kera. Minun suosikkini on ihan tavallinen ruskeakastike, hieman imelähkö, eikä kovin rasvainen, mutta kyllä tykkään tästä pekoniversiostakin.

  SvarSlett