Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 30. mars 2011

Maaliskuun viimeinen viikko.

Sunnuntaina tuli Lotan ja Dakin yläkuvassa esittelemä Turre, 32-kiloinen mätikala. Stön suurturskatilaston vuoden kärki: 1.Morgenstjerne 37,2kg 2.Klotind 34 kg
3.
Morgenstjerne 32 kg 4.Morgenstjerne 31 kg :):)

Maanantaina kun olimme eka kertaa kipparin kanssa kahdestaan saimme vieraita. Sää oli aurinkoinen.

Lentonäyte
Eilen Stø oli melkein saarroksissa. Tiet melkein tukossa ja laivat lumessa. Eläkkeellä oleva pankinjohtaja-kiinteistövälittäjä puhdistaa oikeitten kalastajien kadehtimaa luksusvenettään. Joutavalla jottaen tuumasi minun kippari.

Luminen Støn kalanvastaanotto.

Arktisen kahvilan ovi.
Eilen nautimme Cafe Morgenstjernessa puolisushiaterian belgialaisvieraitten kanssa.


Siinä on turskan filettä elikkä loinsia ja rasvakalan mätiä ynnä sushiriisiä oikeaoppisesti keitettynä. Pääruokana tarjosin paistettua kissakalaa.

Äsken näimme Røstdajentan ajelemassa meidän apajilla. Onneksi meni kantille pois jaloista tuumas kippari.


Hietikon kalamatalikko 31.3. Länsituulta puolenkymmentä metriä sekunnissa.Lämpötila nollan paikkeilla. Lunta sataa , on satanut jo toista vuorokautta yhtä mittaa. Tuntuu, että talvi on täynnä kohtuuttomuuksia pakkasineen, myrskyineen ja nyt lumisateineen.

Kukaan ei muista tällaista lumenpaljoutta maaliskuun lopulla. Eivät edes vanhat miehet. Vaikka kuinka menisivät lapsuuteen, sota- aikaan ja niihin oikeisiin talviin. Sellaisiin joita ei enää pitänyt tulla. Kaikki ennätykset on tänä vuonna rikottu . Jotain aivan poikkeuksellistra koettu. Se on jokaisen myönnettävä.

Parhaiten talvea nuottalaiva Morgenstjernessa kuvastaa kipparin vaatetus. Tänä talvena sen lämpöhaalarikausi on venynyt yli 5 kuukauden mittaiseksi normaalin ollessa vajaat kolme.

Meidän alkuviikko on ollut kiireinen. Olimme kalassa kolmena päivänä peräkkäin. Eilen oli pakko pitää taukoa. Nukkua kunnolla ja saada jalostettua kesän kalat varastoon. Turskakautta ei ole niin kauaa jäljellä, että kotitarvekalojen hommaamisen voisi jättää myöhempään.

Sunnuntaina nuorin miehistömme jäsen eli juniori hommasi itselleen kalastajan kunniamerkin. Jätti sormensa laiturin kantin ja köyden väliin ja joutui tikattavaksi. Kuusi tikkkiä ommeltiin, kahden viikon sairasloma annettiin ja pakkolepo kaikenlaisista käsitöistä määrättiin.

Vamma oli sen verran iso, ettei kipparin pieniin haavoihin antama ohje huuhtomisesta merivedellä tai vanhalla moottoriöljyllä ja pitämisestä ilmavana ollut ajankohtainen. Pakko oli mennä sairaalaan ja rauhoittaa tilanne.

Mietimme pitkään hommaammeko sijaisen. Ja jos, niin mistä. Kalastuskauttakaan kun ei ollut jäljellä kuin korkeintaan pari viikkoa. Aikansa tupakoituaan ja kahvia juotuaan kippari antoi lausuntonsa. "Vi må bare klare oss uten Erik. Gjøre så godt vi kan. Vi to gamle hestkuker"
Suomeksi se tarkoittaa ettei me mitään sijaista tarvita, yritetään pärjätä kahdestaan.

Niinpä olemme kalastaneet kippari ja minä. Tehneet kolmen miehen työt. Kun kalaa on kovasti liikkeellä, hitaasti suolistettava pientä koljaa minun mielestäni jopa liikaa. Ja kun tuulikin on asettunut, ei vapaa- ajan ongelmia ole ollut, eikä ole, tiedossa.
-lauri-

5 kommentarer:

 1. MAAPALLON LÄMPENEMISÄN merkit ovat just se mitä ylhäällä kerroit! Ääri säämuodot !?

  SvarSlett
 2. Oot oikeassa FAKO. Se pitää niin paikkansa. Valaspomo Camillakin on siitä muistanut huomauttaa kun jokuy on ottanut ilmaston lämpenemisen ja kasvihuoneilmiön esille just kovimpien pakkasten aikaan.

  SvarSlett
 3. Jeeh lumetus alkaisi kyllä riittämään, juuri kävelin suoraan takapihalta parvekkeelle ja tyhjensin sen lumesta ja katolta höyläsin hirmuiset lipat pois. Tulva ajasta tulee varmasti vaikea ja mökkiläisillä on kaivamista kun lomat alkaa. Huomiseksi on luvattu vesisadetta joten liukastelu alkaa ;)

  SvarSlett
 4. Tänään täällä uudessakaupungissa on ollut kaunis, aurinkoinen sää.
  Lunta on vaiks kuin paljon..varmaan kesäkuulle asti varjon puolella..

  Aiuka moista se teidän arkenne siellä kalojen maailmassa..
  Varmaan mukavaa, kun joskus joku vieras piipahtaa..

  SvarSlett
 5. Ari: Jep, jo riittää lumentulo. Onneksi en ole kiinteistönomistaja, vaan sen vastuun meillä kantaa juniori. Tuumas linkomiesriippuvuuuteensa, että ens talveksi ostaa oman lumilingon, sellaisen puutarhatraktorimallisen.Se hyvä puoli tässä on, että saadaan nauttia myöhäisen pääsiäisen hankiaisista, oletan.
  Hanne:Aika jännä kun sielläkin on niin paljon lunta. Taitaa tauti vaivata koko Eurooppaa, kun Belgiassakin oli ollut kunnon kinokset. Tosin nyt siellä kirsikat kukkivat, vieraani tulivat keväästä paksujen hankien keskelle.

  Tietysti just silloin sattui talven kiihkein kalastusjakso, ollaan menossa viidettä kertaa tällä viikolla merelle.
  Noh, tulee kuitenkin pari vapaata kalastuksesta, että pääsee kalastamaan, yhdessä rautuja pilkkimään ja makkaraa paistamaan.

  SvarSlett