Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 15. mars 2011

Konjakkiturskia, kuivanut kuningasturska ja kuollut naarashaahka

Sunnuntaina saimme melkoisen turskan. Se painoi 31 kiloa. Kuva:Erik


Erikin esittelyssä eilen tullut suurempi, 37,2- kiloinen. Se on meidän laivan kaikkien aikojen ykkönen. Ilmoitimme mätikalan Øksnesavisan konjakkiturskakilpailuun. Tällä hetkellä olemme toisena. Haiskahtaakohan konjakille.

Suurturska kalenteripoikiemme sylissä.

Kuivaturskat telineillä. Tämä teline on mallia Henningsvær.

Minulla on omassa telineessäni kuivamassa kuningasturskia. Jos vanha sanonta kuningasturskasta hyvän onnen tuojana pitää paikkansa, meillä menee hyvin. Jo neljä harvinaista turskan muunnosta on tällä kaudella uinut nuottaamme.

Laiturilla seurasin kuollutta haahkaa. Se oli hukkunut kietouduttuaan jokin aika sitten verkon riekaleisiin. Kellui nyt välivedessä reilun metrin syvyydessä.

Parvi uteliaita pikkuseitejä tuli ihmettelemään.

Haahka tuntui niitä kovasti kiinnostavan.


Morgenstjerna 16.3. Lounaistuuli on voimistunut. Vettä alkaa satamaan. Huomennakaan ei mennä kalaan. Ei se haittaa, kun ennen pääsiäistä olisi saatava ainoastaan 15 tonnia. Jääpähän tällaisina päivinä aikaa muihin töihin ja palautumiseen.

Eilen olin sisätöitten lisäksi ahkera ulkoilija, kiertelin aallonmurtajalla ja laitureilla. Kuvasin kaikkea mielenkintoista. Opettelin uuden nikonini säätöjä ja sen sielunelämää.
Toissapäivänä puolestaan ikuistin laivamme historian suurimman turskan. Peräti 37.2 kiloisen. Olemme sillä konjakkiturskakilpailussa toisena. Jos kukaan ei mene ohi, tiedossa on palkintoputeli virvoittavaa juomaa.
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Kuinka isoiksi turskat oikeastaan voivat kasvaa? Onko isomman ja pienemman turskan maussa eroa?

  SvarSlett
 2. Älyttömän iso turska!!
  Ehkä te voitatte ja nautitte palkinnostanne..=)
  Olen aika kapeasieluinen kalamaailmassa, vaikka syönkin kalaa n kaksi kertaa viikossa..
  Pääasiassa siikaa, kuhaa...

  Mikä kala susta on parasta ruokakalaa?

  SvarSlett
 3. Tuula:Todistettavasti maailman suurin turska on ollut Båtsfjordissa 2005 saatu 56- kiloinen. Norjassa on 2000-luvulla saatu myös 45, 43 ja 42 kiloisia. Siis mitattuja. Meillä on konjakkiturskakisan kaikkien aikojen suurin painanut 41 kiloa.
  Jo yli 30- kiloiset ovat harvinaisia ja aina mediatapahtumia.Minusta maussa ei ole eroa kovinkaan paljoa , ei niin paljoa kuin järvikaloissa. Setäni sanoi, että ne jotka eivät ole suuria haukia saaneet väittävät niiden maistuvan puulle.
  Mulla on suolassa 28 kiloinen turska, laitan kuvan siitä blogiin kun se on valmis kalliokala.
  Hanne: Minun suosikki mereisistä kaloista just tällä hetkellä (Se vaihtelee ) on paistettu merikrotti tai uunipallas. Suomalaisista järvikaloista tykkään eniten kuhasta. Savustettu iso säynävä kuuluu myös suosikkeihini,tosin se on aika ruotoinen.
  Kukkolankosken siika savustettuna ja kosken partaalla nautittuna on viimeisen päälle hyvää ja halstrattu nahkiainen myös.
  Ruokalistalleni kuuluu paljon kaloja, monilla eri tavoilla laitettuna.
  Kalapuikot ovat minusta törkeän aliarvostettuja ja suotta huonon maineen saaneita. Syön niitä usein, ihan kipparinkin uhalla ja vaikka tuoretta kalaa on koko ajan tarjolla.

  SvarSlett
 4. Minustakin isoissa hauissa on vahan puumainen maku. Pienemmista hauista tykkaan kovasti varsinkin paistettuna. - Lapsiperheessa meilla on aina mennyt kauheasti kalapuikkoja. Ne on minusta tosi hyvia remuladen kanssa tai valkokastikkeella, johon on sekoitettu raakaa pieneksi raastettua porkkanaa.

  SvarSlett
 5. Upeaa saalista skål jo etukäteen ;) Minun suosikki kalani on Sinipallas, uskomattoman hyvää graavattuna, ihmettelen etteivät paikalliset ole sitä huomanneet, katsoivat huuli pyöreänä kun tarjosin maistiaisia, nykyään voin kyseisestä kalasta vain haaveilla kun kalatehdas lopetti :(

  SvarSlett
 6. Ari! Ensi kesäkuussa sinun ei enää tarvitse sinipallaksesta haaveilla. Lähetän reilusti maistiaisia.

  SvarSlett